skip to Main Content
Honderden dierenactivisten eisen de aanname van de “ley cero” tegen dierenmishandeling in Spanje

Honderden dierenactivisten eisen de aanname van de “ley cero” tegen dierenmishandeling in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA had voor deze donderdag een manifestatie aangekondigd voor het congresgebouw in Madrid. Er waren bij deze demonstratie honderden dierenliefhebbers aanwezig die samen met de vertegenwoordigers van de PACMA partij de aanname van de zogenaamde “ley cero” eisen. Het gaat om een nationale wet die een einde moet maken aan de dierenmishandeling in Spanje.

De Partido Animalista PACMA wil dat de Ley General de Bienestar y Protección para los Animales ook wel “ley cero” genoemd wordt aangenomen in het parlement of in ieder geval dat erover gedebatteerd gaat worden. Meer dan 200.000 mensen hebben de petitie getekend via deze website en de handtekeningen werden overhandigd aan een vertegenwoordiger van het Spaanse Parlement.

In Spanje zijn er wetten die over dierenmishandeling gaan maar het probleem is dat deze niet landelijk of nationaal geregeld zijn maar via de autonome overheden. Hierdoor ontstaan situaties waarbij het doodschieten van een in het wild levende kat of hond door jagers toegestaan is in Castilla-La Mancha maar verboden is in Andalusië. Hanengevechten zijn toegestaan op de Canarische Eilanden maar per regionale wet verboden in Galicië terwijl een paard die in Galicië leeft per wet niet beschermd is maar in Catalonië gezien wordt als huisdier en dus speciale bescherming heeft.

Om een einde aan deze vreemde en complexe situatie te maken moet er een “ley cero” komen waarbij er een nationale wet moet zijn die moet gelden voor het hele land. In die wet moeten verboden staan wat betreft de tauromaquia (o.a. het stierenvechten), het circus, de jacht, het doden van dieren in asielen en vele andere zaken die met dierenmishandeling te maken hebben.

Volgens PACMA hebben zij reeds meerdere gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de politieke partijen en op veel punten zijn ze het met elkaar eens maar bij lange na niet alle punten in het wetsvoorstel. Geen enkele politieke partij heeft echter interesse getoond om in het Parlement over de “ley cero” te debatteren en dat moet veranderen, aldus PACMA. Vechten tegen dierenmishandeling is immers een politieke strijd.

Foto: Público

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Het is eigenlijk te triest voor woorden dat er voor iets wat eigenlijk logisch zou moeten zijn strijd geleverd moet worden. Er is wel steeds vooruitgang ten aanzien van dierenwelzijn, maar voor ons dierenliefhebbers gaat het lang niet snel genoeg. En zoals Leo ook al zei, de PP met Rajoy in de top willen het stierengevecht in stand houden, want hij is een groot liefhebber. En dat zijn de machthebbers. (voorlopig)

  1. Wizza
   Je zegt het goed, het kan ons nooit snel genoeg gaan.
   Maar wie zijn ¨ons¨
   Wij oordelen over mensen en een land van uit onze gedachten en idealen.

   We kunnen niet verwachten dat ieder land maar even doet zoals het in NL of in andere landen gaat. En NEEN ik keur zeker zaken als stieren vechten niet goed, maar ik snap wel dat je niet van de ene op de andere dag een land of mensen kan veranderen.

   Ik ben al heel blij dat ze hier in Spanje de dieren niet meer als en ding zien en wel als een levend wezen. Wil ik dat ze dat beter doen en sneller doen, ja zeker. Maar kan je mensen dwingen? Nee….dwingen en druk zetten is iets dat mensen denken dat helpt in onderhandelingen. Het kan helpen, maar echt zaken doen en zaken gedaan krijgen doe je door te onderhandelen. Geven en nemen. Hoe we dat ook afkeuren ook, maar je geeft iets en je krijgt er iets voor terug.

   Dus in plaats van tegen zaken aantrappen en onze Lage Landen idealen erop los laten, kunnen we ook tegen mensen zeggen dat we graag iets willen stoppen en daarvoor geven we ze iets terug..

   Dus stierenvechten NEE…..in plaats daarvan geven we ????
   Ja, dames en heren….roept u maar….

   En vergeet even het idee van …WIJ zeggen het dus is het zo!

 2. Ja er moet een andere regering in Spanje komen en een goede wet komen tegen dierenmishandeling en dat het stierengevecht en het mishandelen van dieren zwaargestraft moeten worden en afschaffing van stierenvechten en stier feesten.

 3. Dat dieren pijn lijden kan ons niet schelen als wij het maar niet voelen.
  Hopelijk komt er een derdelijke wet maar ook met flinke afschrikkende straffen.

 4. Gaat PACMA nooit lukken want de PP is een voorstander van de stieren gevechten. Door zo´n wet zou dat gelijk verboden worden dus dat gaat echt niet door, jagen en stieren vechten zit bij de PP in het bloed. Het heeft misschien wel kans van slagen als we een andere regering zouden krijgen maar dat zit er tot 2020 nog niet in helaas, en dan moet je nog hopen dat de PP niet weer de verkiezingen wint.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken