skip to Main Content
WhatsApp en Facebook krijgen boetes vanwege uitwisseling van gebruikersinformatie in Spanje

WhatsApp en Facebook krijgen boetes vanwege uitwisseling van gebruikersinformatie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaans Agentschap voor Gegevensbescherming heeft WhatsApp en Facebook elk een boete gegeven van 300.000 euro voor het delen van elkaars gebruikersinformatie zonder dat daar duidelijk toestemming voor werd gegeven door de gebruikers. Het gaat om de eerste boete die gegeven wordt van de vele Europese agentschappen die soortgelijke zaken hebben lopen tegen WhatsApp en Facebook.

De boetes worden door het Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) opgelegd vanwege de verwerking van persoonlijke gebruikersgegevens door Facebook afkomstig van de smartphone app WhatsApp nadat deze in 2014 door Facebook werd aangeschaft. De uitwisseling van deze gegevens zorgde voor alarm bij de miljoenen gebruikers in Spanje omdat men vreesde dat Facebook alle gesprekken die gevoerd worden op WhatsApp ging controleren.

Dat bleek echter niet het geval maar Facebook had na de aanschaf van WhatsApp wel de toegang tot de gebruikersinformatie van de messaging dienst. Plots werden er op Facebook vrienden voorgesteld die afkomstig waren van WhatsApp en dat zorgde voor tientallen klachten bij het Agentschap voor Gegevensbescherming.

Het AEPD is van mening dat Facebook door middel van de nieuwe richtlijnen die elke WhatsApp gebruiker diende te accepteren de gebruikers geen adequate alternatieven hadden en dus genoodzaakt waren om de voorwaarden te accepteren. Er werd zelfs gedreigd dat als men de voorwaarden niet zou accepteren men binnen een maand niet meer kon appen.

Facebook gebruikt de WhatsApp informatie om de ervaring te verbeteren op Facebook en om gerichter te kunnen adverteren. In het geval van gebruikers die de WhatsApp applicatie reeds geïnstalleerd hadden op de smartphone zat er niets anders op dan de nieuwe voorwaarden te accepteren en zelfs nieuwe gebruikers wordt niet de kans geboden om nee te zeggen tegen de voorwaarden.

Foto: Público

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Natuurlijk gaan ze dat niet verdelen, de gebruiker las niet goed dus het bedrijf krijgt een boete en die verdwijnt in eigen zak, zo gaat het altijd toch zolang er maar iemand van geniet 😉

  2. Vreemd ik kon gewoon na het acepteren in de settings de boel afvinken waardoor Whatsapp gescheiden bleef van Facebook, enkel kon je dat maar een bepaalde periode doen(maand). Mensen hebben dus niet goed opgelet en het bewuste vinkje in de settings aan laten staan. Maar dit gebeurd wel vaker mensen lezen niet of luisteren niet goed en dan wordt later het bedrijf onder vuur genomen. Ik wil het beleid van Facebook hierbij niet goed praten maar bedoel hiermee te zeggen dat je als mens gewoon beter op moet letten voor je een actie onderneemt.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken