Hotels Costa Blanca gaan voor donderdag sluiten

Hotels Costa Blanca gaan voor donderdag sluiten
Beeld: 123rf & Pixabay

ALICANTE – De vereniging van hoteleigenaren aan de Costa Blanca Hosbec heeft aangegeven dat zij aanraden om hotels binnen 72 uur, dus voor donderdag 19 maart, te sluiten vanwege het coronavirus. Hosbec raadt dit aan maar het is geen verplichting omdat dit niet is opgenomen in de maatregelen van de Spaanse regering wat betreft de noodtoestand. De kans is echter groot dat veel hotels besluiten de deuren te sluiten, niet onmiddellijk maar wel binnen drie of vier dagen.

Feit is dat in veel gemeenten langs de Costa Blanca er al veel hotels gesloten zijn. Die hotels die nog wel open zijn hebben de verplichting ervoor te zorgen dat de gasten in hun kamer blijven en hen daar ook het ontbijt, de lunch en het avondeten te brengen of via een gecontroleerd systeem de gasten gebruik te laten maken van het restaurant waarbij er nooit teveel mensen tegelijkertijd aanwezig mogen zijn en de minimale veiligheidsafstand van één meter wordt gerespecteerd. 

Gasten mogen in principe alleen de kamer uit om bv. naar de supermarkt te gaan, net zoals de Spanjaarden die in hun woningen moeten blijven. Daarnaast mogen gasten de kamers verlaten als ze vertrekken om naar huis te gaan, als ze naar een apotheek dienen te gaan, als ze een arts of ziekenhuis moeten bezoeken of als ze naar een bank of pinautomaat moeten gaan.

Indien iemand de kamer dient te verlaten vanwege een van bovenstaande redenen, dient dat individueel te gebeuren, dus niet met zijn tweeën of met de hele familie. Alleen personen met een beperkte mobiliteit en personen die hulp nodig hebben mogen onder begeleiding de kamer verlaten. 

Daarnaast dienen personen die de kamer verlaten altijd een identiteitsbewijs bij zich te dragen en een kaartje met daarop de naam van het hotel waar de gast verblijft. Dit is noodzakelijk zodat de politie kan controleren waar iemand verblijft.

Bars, gemeenschappelijke ruimtes en het zwembad zijn gesloten en mogen niet gebruikt worden. In het geval van het restaurant mag deze alleen gebruikt worden tijdens de tijden van de maaltijden. De hotels hebben de verplichting om alle stoelen en tafels, zonnebedden en andere voorzieningen af te sluiten of te verzegelen zodat niemand daar gebruik van kan maken. Daarnaast geeft Hosbec aan dat de schoonmaak, verse handdoeken en lakens gelimiteerd is de komende dagen.

Hotels die open willen blijven

Hosbec geeft slechts een aanbeveling en kan niet verplichten dat de hotels dienen te sluiten. Hotels die besluiten niet dicht te gaan dienen de bovenstaande maatregelen te handhaven gedurende de 15 dagen of meer dat de noodtoestand duurt in Spanje. 

In de stad Alicante heeft men al aangegeven dat ze niet zomaar de hotels sluiten uit respect voor de gasten. Veel van hen kunnen niet binnen 72 uur het land verlaten en hen zomaar op straat zetten is niet aan de orde, aldus de hotelvereniging van Alicante.

Campings

In het geval van de campings waar veel mensen voor langere periode verblijven in caravans, stacaravans, mobile homes en campers, is het noodzakelijk en verplicht dat deze gasten zich houden aan de maatregelen tijdens de noodtoestand. 

Dat betekent dat ze de quarantaine moeten doorbrengen in hun verblijfplaats, dus de camper, caravan, mobile home etc. Campings mogen hun voorzieningen reduceren maar zijn niet verplicht om niet te sluiten. 

De buitenlandse gasten hoeven tijdens de noodtoestand van 15 dagen niet verplicht terug te keren naar hun eigen land of in het geval van Spaanse gasten naar hun eigen woonplaats.

Appartementen en vakantiewoningen

Voor toeristen die in appartementen/of vakantiehuizen verblijven geldt hetzelfde als voor de Spanjaarden die binnenshuis moeten blijven en alleen naar buiten mogen als ze voldoen aan de maatregelen tijdens de noodtoestand.

NOTA: Dit artikel is gebaseerd op informatie van Hosbec, de vereniging van hoteleigenaren en vakantieaccommodaties aan de Costa Blanca. Dit geldt dus niet per sé voor heel Spanje. Elke regio, provincie, stad, dorp en vakantieplaats in Spanje heeft eigen maatregelen genomen of gaat dat nog doen. Zodra wij deze weten laten we dat weten in een artikel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

4
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Wim Ramakers

Wij zaten in een appartement aan de Costa Blanca. Zondagmorgen zaten wij te dubben om wel of niet te vertrekken. Na lang wikken en wegen werd het vertrekken. In één uur tijd alles ingepakt en om 13.00 uur vertrokken wij. Het was beangstigend stil op de AP7 snelweg. Na 750 km hadden we Perpignan in een hotel. Geen eten en geen ontbijt.volgende dag in één keer naar huis (1250 km) kortom wie nu nog in Spanje verblijft moet zo snel mogelijk vertrekken.
W.F.Raamakers

Madeleine

Is al bekend of andere regio’s dit initiatief van Hosbec volgen? Zoals de grote steden of Balearen? Waar kan ik meer informatie vinden?

de baetselier

ik dacht dat de Balearen gevraagd hebben dat alle toeristen de Balearen verlaten

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.