Kort coronavirus nieuws uit Spanje (40)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (40)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Catalaanse premier en vice premier positief op coronavirus getest

BARCELONA – De regionale premier van Catalonië Quim Torra is maandag positief op het coronavirus getest. Hij heeft zichzelf in quarantaine gedaan in de Casa de los Canónigos wat de officiële staatswoning is van de regiopremier, gelegen naast het regionale regeringsgebouw in de Gotische wijk waar hij verder zal blijven werken. Ook de Catalaanse vice premier Pere Aragones is op zondag positief getest op het coronavirus.

Regiopremier Madrid positief getest op coronavirus

MADRID – De régionale premier van de Madrid regio Isabel Díaz Ayuso heeft op Twitter gemeld dat ze na diverse keren negatief te zijn getest uiteindelijk positief is getest op het coronavirus. Ze heeft zichzelf in thuisquarantaine gedaan maar zal verder blijven werken in de strijd tegen COVID-19.

Premier van Spanje Pedro Sánchez negatief bij coronavirus test

MADRID – Terwijl al verschillende belangrijke politici besmet zijn met het coronavirus en ook zijn echtgenote thuis moet blijven vanwege het feit dat ze besmet is, is de premier van Spanje Pedro Sánchez opnieuw negatief getest op het coronavirus. In de Spaanse regering zijn inmiddels twee ministers besmet, te weten de minister van Gelijkheid Irene Montero en de minister van Territoriaal beleid en Openbare functie Carolina Darias. 

Bij de PP partij is Ana Pastor positief getest en bij de extreemrechtse VOX partij zijn er inmiddels meerdere personen besmet waaronder de partijleider Santiago Abascal, woordvoerder en congreslid Javier Ortega Smith en Ana Vega woordvoerster voor Valencia. 

Balearen vragen aan toeristen om de eilanden te verlaten terwijl men hotels wil sluiten

PALMA – De regionale regering van de Balearen eilanden heeft alle nationale en internationale toeristen opgeroepen om de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera te verlaten. Daarnaast roept men op dat de toeristen tenminste de komende 15 dagen of zolang de noodtoestand van kracht is in Spanje NIET naar de Balearen komen. Tevens wil men dat de hotels sluiten om zo de verspreiding van het coronavirus op de eilanden archipel tegen te houden.

Ryanair en Easyjet schrappen vluchten naar Spanje

MADRID – EasyJet heeft aangekondigd alle vluchten naar en uit Spanje tussen 17 en 29 maart te annuleren. Op de website zegt EasyJet maandag 16 maart het normale vluchtschema aan te houden om zoveel mogelijk passagiers terug naar huis te laten keren. Mogelijk vinden er in de periode na 17 maart nog wel enkele vluchten plaats om gestrande passagiers naar huis te vliegen.

Ook Ryanair annuleert een groot aantal vluchten naar Spanje en uit Spanje. De Ierse low cost maatschappij zegt dat de maatregelen van de Spaanse overheid ervoor zorgen dat het aantal vluchten drastisch verminderd moet worden. Ryanair houdt een kortere periode aan dan easyJet, namelijk maandag 16 tot donderdag 19 maart. Mogelijk worden er na die periode nog meer vluchten geannuleerd. De low cost vlieger benadrukt dat het niet om alle vluchten gaat. Met passagiers die niet meer kunnen reizen neemt het bedrijf contact op.

Wat betreft Transavia ontbreekt er informatie. Op de website van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij staat niets over geannuleerde vluchten naar en uit Spanje maar lezers van SpanjeVandaag hebben ons gemeld dat hun vluchten uit Spanje en vanuit Nederland niet zijn doorgegaan. Onder het kopje Geannuleerde Vluchten op de website van Transavia staat niets over Spanje.

Seat fabriek nabij Barcelona vraagt tijdelijk ontslag werknemers aan

BARCELONA – De Spaanse SEAT fabriek in Martorell nabij Barcelona heeft vanwege het coronavirus en de noodtoestand een ERTE aangevraagd voor 14.800 werknemers. Het gaat om een tijdelijke schorsing van de arbeidscontracten  wat dus geen definitief ontslag is. Eerder deed de Nissan fabriek in Barcelona al hetzelfde.

Burger King Spanje vraagt een ERTE aan voor 14.000 werknemers

MADRID – Burger King heeft alle restaurants in Spanje vanwege het coronavirus en de noodtoestand gesloten. Voor de 14.000 werknemers heeft Burger King een zogenaamde ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE)’ aangevraagd ofwel een tijdelijke arbeidsregeling. Het betreft een tijdelijke schorsing van de arbeidscontracten wat niet gelijk staat aan een ‘Expediente de Regulación de Empleo (ERE)’ wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Regionale verkiezingen Galicië en Baskenland uitgesteld

MADRID – De regionale verkiezingen die plaats hadden moeten vinden op 5 april zijn in Galicië en het baskenland uitgesteld. De reden daarvoor is natuurlijk het coronavirus en de noodtoestand die waarschijnlijk langer zal duren dan de nu aangegeven 15 dagen. De politieke partijen in beide autonome regio’s hebben het uitstel van de regionale verkiezingen via videoconferenties kortgesloten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.