SPANJE SLUIT TIJDELIJK GRENZEN (UPDATE)

LET OP: kans op sluiten grenzen van Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Spanje heeft besloten de grenzen te sluiten. Bij de grensovergangen worden opnieuw grenscontroles ingevoerd en het land heeft de Schengen overeenkomst tijdelijk opgeheven. Deze beslissing heeft de Spaanse regering genomen na de vergadering van EU ministers van Binnenlandse Zaken maandagmorgen. De politie zal bij de grensovergangen met Frankrijk, Portugal maar niet met Andorra en Gibraltar gaan controleren terwijl de minister niet uitsluit dat het leger mee zal helpen bij deze controles.

UPDATE: Na Spanje start ook Frankrijk met grenscontroles

Vanaf middernacht op maandag 16 maart is het alleen nog mogelijk Spanje over de weg binnen te komen als je de Spaanse nationaliteit hebt, als je in Spanje woont en resident bent (en dat kunt aantonen), voor mensen die dagelijks voor werk de grenzen moeten overschrijden en die personen die kunnen aantonen dat ze door overmacht de grens moeten overschrijden. De grenzen zijn niet gesloten voor de transportsector.

De sluiting van de grenzen in Spanje zal net zolang duren als de noodtoestand. Op het moment van schrijven is dat 15 dagen tot 30 maart maar de kans is groot dat dit langer zal zijn.

Het is ons op dit moment nog onbekend of het wel mogelijk is vanuit Spanje naar Frankrijk of andere landen te rijden maar in de officiële tekst staat alleen ‘Solo se permite la entrada en territorio nacional …’. We begrijpen dat veel lezers die vraag hebben maar we hebben daar nog geen duidelijk antwoord op. Houd dit artikel en onze website in de gaten. Het is ons ook onbekend of Frankrijk een grenscontrole zal invoeren.

Portugal heeft vanaf maandag de grenzen met Spanje deels gesloten omdat dit alleen geldt voor het toerisme en vrije tijd verkeer. Vrachtverkeer en woon- en werkverkeer mag nog wel over de grens tussen beide landen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het afsluiten van grenzen tussen landen geen effectief middel om besmettingen tegen te gaan. Desondanks zijn er binnen de EU toch landen die hun grenzen of delen daarvan vanwege het coronavirus hebben gesloten. Spanje is daar vanaf maandag een van.

EU

Na de vergadering maandag van alle EU ministers van Volksgezondheid is besloten dat EU-landen hun grenzen met andere lidstaten direct mogen sluiten als ze dat hebben gemeld bij de Europese Commissie. Dat geldt dan gedurende tien dagen en kan met maximaal twee maanden worden verlengd.

Zeven EU-landen hebben in Brussel gemeld dat ze (een deel van) hun grenzen met buurlanden hebben gesloten. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Tsjechië, Denemarken en Litouwen. Ook niet-EU-land Zwitserland heeft dat gedaan. Ook Spanje heeft zich uiteindelijk maandag gemeld en heeft aangegeven de grenzen te sluiten.

Volgens de EU is het sluiten van grenzen niet altijd de beste manier om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar landen kunnen dat doen als ze denken dat dat het beste om de gezondheid van hun burgers te beschermen.

De Europese Commissie wil gedurende een maand reizigers van buiten de EU naar de 26 schengenlanden niet meer toestaan. Medisch personeel en mensen met een verblijfsvergunning worden mogelijk uitgezonderd van de maatregel. Deze maatregel is nog niet definitief aangenomen.

NOTA: Dit artikel wordt NIET meer bijgewerkt. Meer actuele informatie is HIER te vinden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.