Spanje stopt in navolging van andere landen voor 15 dagen vaccinatie met AstraZeneca

Spanje stopt in navolging van andere landen voor 15 dagen vaccinatie met AstraZeneca
Beeld: 123rf

Spanje stopt in navolging van andere landen voor 15 dagen vaccinatie met AstraZeneca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens een spoedbijeenkomst op maandag tussen het Ministerie van Volksgezondheid en diverse andere partijen heeft Spanje besloten om in navolging van andere landen voorlopig en gedurende 15 dagen te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca corona-vaccin, iets dat door diverse regionale overheden in Spanje reeds gedaan werd. 

Terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie maandag nog opriep om niet in paniek te raken over het nieuws van de gevolgen of symptomen van het AstraZeneca vaccin, heeft Spanje net zoals meer dan 12 andere Europese landen besloten voorlopig te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca/Oxford vaccin. In diverse landen wordt melding gedaan van bloedstolsels en trombo-embolische symptomen.

De vaccins van AstraZeneca/Oxford worden in Spanje alleen gebruikt voor personen tussen de 18 en 55 jaar want 55 plussers krijgen deze variant van het corona-vaccins niet toegediend. Deze leeftijdsgrens werd op vrijdag nogmaals door de Spaanse minister van Volksgezondheid bevestigd. 

Op vrijdag was er ook nog geen beslissing genomen omtrent het doorgaan of stopzetten van corona-vaccinatie met het Britse vaccin. Maar in het weekend werd een geval bekend in Spanje en besloot men op maandag een beslissing te nemen nadat steeds meer landen binnen Europa besloten tijdelijk te stoppen met het AstraZeneca vaccin.

Tot aan het stopzetten van het toedienen van het AstraZeneca vaccin heeft Spanje 1.700.500 vaccins ontvangen waarvan er 939.534 zijn toegediend, 55,25% van het totaal ontvangen AstraZeneca vaccins. 

Daarvan zijn er 125.256 personen die reeds twee dosissen hebben ontvangen terwijl de rest in afwachting is van een tweede verplichte dosis en tevens in onzekerheid leeft over mogelijke bijwerkingen. Deze personen worden nauwlettend in de gaten gehouden op eventuele bijwerkingen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft afgelopen vrijdag in een melding aangegeven dat er diverse gevallen van bijwerkingen in Europa bekend zijn en dat deze onderzocht worden. Maar het EMA schrijft ook dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat vaccinatie de bloedstolsels heeft veroorzaakt. De bloedstolsels en trombo-embolische symptomen zijn niet als bijwerkingen van dit vaccin vermeld.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.