Search
menu
Search

Is het je al opgevallen dat de vogels minder zingen in Spanje?

Is het je al opgevallen dat de vogels minder zingen in Spanje?
Beeld: Canva

Is het je al opgevallen dat de vogels minder zingen in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De gevolgen van de klimaatsverandering zijn veelzijdig en worden overal in Spanje duidelijker. In Spanje bestaat het gezegde dat een gezonde habitat voor vogels ook een gezonde habitat voor de mens is. Het valt echter op dat er steeds minder vogelgezang te horen is. Wat is er aan de hand?

Volgens verschillende wetenschappelijke studies verandert het zingen van de vogels qua kwantiteit, diversiteit en complexiteit. Die algehele afname is voornamelijk te wijten aan de menselijke interferentie in de leefomgeving van allerlei vogelsoorten.

Een recente studie van het blad Nature documenteert de analyse van 200.000 verschillende geluidsopnames. In zowel stedelijke als natuurlijke habitats werd gekeken naar het aandeel van vogelzang in dat zogeheten “auditieve landschap”. De onderzoekers zagen dat het geluid van vogels de afgelopen 25 jaar drastisch veranderd is.

Zo zijn veel soorten uit het pallet verdwenen, vaak omdat ze zo goed als uitgestorven zijn. In de meeste gevallen ligt dat aan de aantasting van het leefmilieu door de mens. De vogelgeluiden zijn niet alleen minder present, ze zijn ook zachter en monotoner van klank. Dat het niet goed gaat met de vogels is ook een teken dat de kwaliteit van die leefomgeving ook voor ons snel achteruit gaat.

Men hoort de vogels gewoonlijk vooral ‘s ochtends of ’s avonds. ’s Ochtends is er net weer licht en verdwijnen de nachtelijke roofdieren. Ook is het vaak windstil en koud, waardoor de geluidsgolven zich beter verplaatsen. Iets zegt de vogels dat dit het beste moment is om te zingen, een activiteit die tot doel heeft het territorium af te bakenen en vrouwtjes te vinden.

In de steden is er vaak zoveel geluidsoverlast dat het de vogels niet langer rendeert er bovenuit te proberen zingen. In samenspraak met het verslechterende leefmilieu zien de vogels zich dus op verschillende fronten in moeilijke papieren. Een op de vier vogelsoorten is nu al bestempeld als ‘bedreigd’ in Spanje. Als er niet snel wordt ingegrepen, is de romantiek van het ochtendlijke getjilp misschien ooit wel een zeldzame luxe.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?