menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland schaft alle corona-regels af maar hoe is dat in Spanje?

Nederland schaft alle corona-regels af maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: 123rf (aangepast)

Nederland schaft alle corona-regels af maar hoe is dat in Spanje?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf woensdag 23 maart praktisch alle corona-regels worden afgeschaft in Nederland. Vanaf die datum zijn er alleen nog adviezen zoals handen wassen en isolatie na besmetting. Het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer is niet meer nodig en diverse luchtvaartmaatschappijen stoppen, ondanks de verplichting van het kabinet, ook met de mondkapjesplicht tijdens de reis. Maar hoe is dat in Spanje, welke corona-regels gelden daar nog en waar moet je rekening mee houden in Spanje?

Nederland gaat het opnieuw proberen en gooit alle remmen los , dat wil zeggen dat praktisch alle corona-regels op woensdag 23 maart komen te vervallen. Een van de belangrijkste veranderingen is het einde van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Alleen op vliegvelden na de securitycheck en in vliegtuigen wil het kabinet nog een mondkapjesplicht. Maar verschillende luchtvaartmaatschappij zoals KLM, Transavia, TUI en Corendon wijken daarvan af. Over Ryanair, Vueling en EasyJet is nog niets bekend, net zoals de Belgische luchtvaartmaatschappijen.

Voor mensen die naar Nederland reizen van binnen de EU/Schengen vervalt vanaf 23 maart ook de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs (Europees digitaal coronacertificaat) te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor iedereen die naar Nederland reist, is het advies om een zelftest te doen direct na aankomst en op dag 5. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod.

En Spanje, wat geldt daar nog?

Weliswaar laat Nederland alle corona-regels vervallen, dat wil niet zeggen dat dit hetzelfde is in andere landen zoals Spanje. In dat land geldt op dit moment nog steeds een mondkapjesplicht (6 jaar en ouder) in de openbare binnenruimtes, dus ook in het vliegtuig en het openbaar vervoer. Er wordt wel over een einde van de mondkapjesplicht gediscussieerd maar voorlopig is daar nu nog geen beslissing over genomen.

In Spanje geldt dat je dus in een bar of restaurant, winkel, supermarkt, hotelreceptie en -lounge, bus, trein, vliegtuig, taxi etc. een mondkapje moet dragen. Daarnaast geldt de 1,5 meter regel ook nog steeds. In de buitenlucht hoef je geen mondkapje te dragen, behalve op bepaalde plaatsen en als het erg druk is. Verder zijn er nog regionale corona-maatregelen maar die zijn praktisch overal versoepeld of geheel verdwenen.

Om Spanje in te mogen reizen geldt ook nog steeds dat je een Europees digitaal coronacertificaat en dus een test-, herstel- of vaccinatiebewijs moet hebben. Verder moet ook nog steeds het SpTH-gezondheidsformulier worden ingevuld via de website of de smartphone-app als je met het vliegtuig of boot reist. Alleen op deze manier krijg je de QR-code waar naar gevraagd wordt in het vliegveld voor aanvang van de reis naar Spanje en na aankomst in Spanje. Bij eigen vervoer reizen (auto, camper, motor, fiets) is dat niet nodig. 

Plan de reis op Re-open EU

Re-open EU is een app en een website met alle essentiële informatie over grenzen, beschikbare vervoermiddelen, reisbeperkingen, volksgezondheids- en veiligheids­maatregelen (zoals fysieke afstand en mond­maskers) en andere praktische informatie voor reizigers. De reisplanner kan helpen bij het plannen van veilige reizen tussen EU‑landen. Alle info is beschikbaar in de 24 officiële EU-talen waaronder dus ook het Nederlands. KLIK HIER om naar de website RE-open EU te gaan.