Search
menu
Search

Spaanse landmacht stuurt voor het eerst zes pantservoertuigen naar Letland voor NAVO-missie

Spaanse landmacht stuurt voor het eerst zes pantservoertuigen naar Letland oor NAVO-missie
Beeld: Wikimedia

Spaanse landmacht stuurt voor het eerst zes pantservoertuigen naar Letland voor NAVO-missie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse landmacht gaat voor het eerst zes pantservoertuigen van het model (obús) M109-houwitsers naar het buitenland sturen. Dat doet Spanje als onderdeel van de NAVO-missie in Letland waar op dit moment al 350 militairen deelnemen aan de missie en waar nog eens 156 extra militairen bij zullen komen op de Adazi-basis op zo’n 120 kilometer van de Russische grens.

Het Spaanse leger gaat voor het eerst zware artillerie in zetten tijdens een buitenlandse missie. Defensie heeft gekozen voor zes M109 A5 zelfrijdende houwitsers die zijn uitgerust met een 155 mm kaliber kanon. Deze pantservoertuigen vormen onderdeel van de NAVO-missie ‘Enhanced Forward Presence’ in Letland om de ‘vrede en veiligheid te bewaren’ na de invasie van Rusland in Oekraïne.

De zes M-109-houwitsers pantservoertuigen voegen zich bij de reeds aanwezige 6 Leopard 2E-gevechtstanks, 15 VCI Pizarro-infanteriegevechtsvoertuigen, Armored Caterpillar Transports (TOA) pantserinfanterievoertuig en URO Vamtac-voertuigen (een Spaans militair voertuig met vierwielaandrijving). Hoewel Canada het eerste land in aantal troepen in Letland is, biedt het Spaanse leger de meest geavanceerde middelen. Daarnaast heeft Spanje (sinds 2017) 350 militairen n Letland gestationeerd waar nu 156 extra militairen bij komen.

De M109-houwitser is een pantserhouwitser die is ontwikkeld in de Verenigde Staten in de jaren 1950 voor het Amerikaanse leger. Het is middelzwaar (155mm) artilleriegeschut. Talrijke legers hebben gebruikgemaakt van de M109 of doen dat nog steeds: het Amerikaanse leger, de Nederlandse Koninklijke Landmacht en de Belgische Landcomponent, alsook de legers van verschillende andere NAVO-landen waaronder dus ook Spanje. De M109 werd voor het eerst ingezet in de Vietnamoorlog en werd nog ingezet bij latere conflicten, zoals tijdens de Tweede Golfoorlog.

Op dit moment zijn er meer dan 800 Spaanse militairen gestationeerd in diverse landen waaronder (sinds 2017) 350 militairen in Litouwen met binnenkort 156 extra militairen, 150 in Bulgarije en 320 op de drie fregatten die naar de Zwarte Zee zijn gestuurd. Daarbij moeten ook nog de piloten van de drie gevechtsvliegtuigen worden opgeteld die naar Bulgarije zijn gestuurd als onderdeel van de NAVO-missie waar 17 landen al vijf jaar aan deelnemen. In Litouwen staan sinds 2017 ook 80 geblindeerde voertuigen van het Spaanse leger gestationeerd.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?