Search
menu
Search

Huelva is de eerste provinciale hoofdstad in Spanje met evacuatieroutes bij tsunami’s

Huelva is de eerste provinciale hoofdstad in Spanje met evacuatieroutes bij tsunami’s
Beeld: Redactie

Huelva is de eerste provinciale hoofdstad in Spanje met evacuatieroutes bij tsunami’s

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – De Spaanse stad Huelva is vanaf nu voorbereid in het geval van een Tsunami. Na het voorbeeld van Chipiona in Cadiz is Huelva nu de eerste hoofdstad (van de provincie Huelva) die evacuatieroutes heeft ingesteld bij Tsunami’s. Afgelopen maandag is de gemeente begonnen met de installatie van de bordjes die de routes aanwijzen. Het doel is om de bevolking de weg te wijzen naar veilige plekken wanneer er een Tsunami- alert wordt afgegeven. 

Men verwacht dat tussen het voelen van de eerste schokken en de tsunami zelf ongeveer een half uur tijd is. In die tijd zouden de mensen uit Huelva zich naar de veilige punten moeten begeven. Dit is genoeg tijd voor de stad die niet al te groot is. 

De universiteit van Huelva heeft bewijs van tot wel dertien voorvallen van deze soort in de stad. “We weten niet wanneer het kan gebeuren, maar het belangrijkste is dat we voorbereid zijn en weten wat we moeten doen” volgens Luis Albillos, raadslid van mobiliteit en burgerveiligheid van Huelva. 

In totaal zullen er meer dan veertig bordjes geplaatst worden die deel uitmaken van het ‘plan Tsunami’. Huelva is één van de eerste steden in Spanje die zich hiervoor inzet. De eerste drie bordjes staan al op hun plek en de rest van de bordjes wordt in de komende weken geplaatst. Volgens de gemeente zijn er twee soorten bordjes; bordjes voor evacuatieroutes en bordjes voor verzamelplaatsen. 

Die verzamelplaatsen zijn hoger gelegen plaatsen die volgens berekeningen ver boven een hoogte van acht meter uitkomen en dus ook tegen een golf van die hoogte bestand zijn. Daarnaast is er ruimte voor een groot aantal personen en zijn ze goed toegankelijk vanaf de hoofdwegen van de stad. De gemeente raadt aan om in het geval van een Tsunami niet met de auto te gaan, dus de plekken zijn vooral goed te voet bereikbaar. 

tsunami borden
Spanje publiceert nieuwe tsunami waarschuwingsborden
Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de nieuwe tsunami waarschuwingsborden gepresenteerd waarop aangegeven staat welke routes men moet nemen …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Ook is de stad verdeeld in acht sectoren. Elke sector heeft verschillende verzamelpunten en evacuatieroutes. De eerste plekken die geraakt zullen worden zijn de wijken het dichtst bij de zee en bij de rivieren. Hierbij zal de golf al energie en hoogte verliezen. Daarna zal de golf zich verder over de stad verspreiden, maar als het goed is, zijn de mensen dus veilig op de aangewezen verzamelpunten. 

Naast de praktische aanwijzingen op straat, worden de mensen ook onderwezen over wat te doen bij een Tsunami. Zo zijn er een website en een app, maar er zijn ook informatiebijeenkomsten georganiseerd en de brandweer van Huelva zal ook op de scholen komen uitleggen en oefenen wat de bedoeling is en hoe iedereen zich zo snel mogelijk in veiligheid kan brengen.

ready
Kustplaats Chipiona aan de Costa de la Luz is ‘Tsunami Ready’
De kustplaats Chipiona aan de Costa de la Luz in Cádiz is de eerste gemeente in Spanje die officieel ‘Tsunami Ready’ is om de bevolking en bezoekers te waar …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?