Beroemde jongenskoor van Montserrat accepteert voor het eerst in 700 jaar meisjes

Beroemde jongenskoor van Montserrat accepteert voor het eerst in 700 jaar meisjes
Beeld: Escolania de Montserrat / facebook

Beroemde jongenskoor van Montserrat accepteert voor het eerst in 700 jaar meisjes

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Escolania de Montserrat, of gewoon de Escolania, is een jongenskoor van sopranen en alten, gevestigd in de benedictijner abdij Santa Maria de Montserrat. Traditioneel bestaat dit koor uit jongens, zoals de naam al aangeeft, maar voor het eerst in de 700-jarige geschiedenis zal het koor ook meisjes accepteren.

De abdij van Montserrat zal voor het eerst in meer dan 700 jaar geschiedenis een koor met vrouwelijke stemmen hebben. Vanaf het volgende schooljaar zal er een gemengd kamerkoor gevormd worden, bestaande uit jongens en meisjes tussen de 17 en 24 jaar. Het koor zal onafhankelijk zijn van de traditionele Escolanía, maar de leden zullen nog steeds worden beschouwd als escolanos y escolanas, zoals de leden van de traditionele Escolanía worden genoemd. Net als het hoofdkoor zullen ze de ‘saya’ en het ‘roquete’ dragen, de typische kleding van de Escolanía, en zullen ze worden ingeschreven in het officiële boek.

De gemeenschap heeft maandenlang gedebatteerd over de oprichting van het koor, een historisch voorstel. Een stemming in de kapittelzaal, waarbij alle monniken van de benedictijnse gemeenschap betrokken waren, gaf groen licht voor de oprichting van het koor. Het doel is dat het kamerkoor begint tijdens het schooljaar 2023-2024. De audities om de leden te selecteren zullen eind mei plaatsvinden. De Escolanía de Montserrat vraagt dat de nieuwe leden een goed niveau van muzieknotatie hebben, ervaring hebben met koorzang, gevoelig zijn voor het christelijke geloof en het wordt positief gewaardeerd als ze zangstudies volgen.

Wat is dit koor?

Escolanía de Montserrat is een beroemd koor van jongens en mannen dat gevestigd is in het klooster van Montserrat, ongeveer 30 km ten noordwesten van Barcelona. Het koor staat bekend om zijn uitvoeringen van religieuze muziek en traditionele Catalaanse liederen.

De geschiedenis van het koor gaat terug tot de 13e eeuw, toen jongens vanuit de omgeving van Montserrat naar het klooster werden gestuurd om te worden opgeleid. In de loop der jaren groeide het koor uit tot een gerenommeerd muziekgezelschap dat over de hele wereld optreedt.

Een van de beroemdste werken die het koor uitvoert, is de “Virolai”, een Catalaans hymne ter ere van de Maagd van Montserrat. Het koor heeft ook samengewerkt met bekende componisten en musici zoals Antoni Ros-Marbà, José Carreras en Plácido Domingo.

Naast het optreden van religieuze muziek, heeft de Escolanía de Montserrat ook moderne muziekstijlen verkend, waaronder popmuziek en filmmuziek. Het koor heeft talloze albums uitgebracht en heeft internationale erkenning gekregen voor zijn muzikale prestaties en artistieke uitmuntendheid.

Ga naar de inhoud