skip to Main Content
De wereld van Salvador Dalí in Figueras

De wereld van Salvador Dalí in Figueras

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – “Het enige verschil tussen mijzelf en een krankzinnige is dat ik niet krankzinnig ben. Toen ik zes jaar oud was, wilde ik kokkin worden (met nadruk op het vrouwelijke!). Toen ik zeven jaar was wilde ik Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien.”

Dit zijn wijze uitspraken van de interessante kunstenaar Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech, die geïnspireerd werd door het impressionisme en kubisme. In 1945 sloot hij zich aan bij het surrealisme. Salvador Dalí werd geboren in 1904 in Figueras, hij woonde met zijn vrouw Gala in Puból, een dorp vlak bij deze stad. De zomers bracht hij door in Portlligat, vlak bij Cadaqués.

In 1982 overleed zijn vrouw in het kasteel dat hij voor haar had gebouwd en ze werd daar begraven in een eigengemaakte crypte. Hij wilde graag zijn hele leven in het kasteel in Puból blijven wonen, maar door een brand werd hij gedwongen om terug te verhuizen naar Figueras. In 1974 werd het Theater Museum Dalí geopend. Niet alleen de schilderijen die in het museum gepresenteerd worden, behoren tot het werk van de kunstenaar, maar het hele gebouw wordt gezien als het werk van Dalí. Zijn laatste levensjaren woonde en werkte hij in dit museum en in 1989 overleed hij in het torenkamertje aan een hartstilstand.

Op dit moment is het museum de trekpleister voor deze stad. Rijen vol mensen staan er in de zomer te wachten om in dit theater te mogen rondlopen. En het is de moeite waard. Ook wie niet van kunst houdt, zal hierna anders tegen kunst aankijken. Dalí manipuleert je gedachtes. Als je denkt dat iets recht is, is het krom en andersom. Je kunt daarbij denken aan de gesmolten klokken, maar ook aan de manier waarop Dalí Lincoln heeft geschilderd met een blote vrouw in het gezicht. Geef je over aan zijn wereld en ga bij voorkeur niet in het hoogseizoen. Tenzij je die bijzonder lange rijen niet zo erg vindt – (Sophie Schiphorst)

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken