skip to Main Content
Dode walvis/dolfijn aangespoeld op het Arenales strand in Elche
Diario Información

Dode walvis/dolfijn aangespoeld op het Arenales strand in Elche

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Diario Información

ALICANTE – Er is opnieuw een lichaam gevonden van een grote zeebewoner, dit keer echter net een walvis of een haai maar een griend ofwel calderón in het Spaans. De griend is een walvis uit de familie der dolfijnachtigen die ook wel de gewone griend of zwarte griend wordt genoemd. Op de orka na is de griend de grootste dolfijnensoort. Het dier werd zondagmorgen gevonden op het Playa de Arenales in de gemeente Elche.

Volgens diverse getuigen gaat het om een griend die al enkele dagen voor de kust van Elche was gesignaleerd. Zondagochtend echter werd het levenloze lichaam van deze dolfijnachtige gevonden op het strand van Arenales in Elche. Het gaat om een exemplaar van zo’n vier meter lang waarvan de vondst niet onopgemerkt voorbij ging bij de inwoners en bezoekers van Arenales del Sol die dan ook veel foto’s maakten van het grote dier.

Volgens de eerste conclusie lijkt het erop dat de griend reeds enkele dagen dood was en dat het om hetzelfde exemplaar gaat wat al dagen daarvoor al zwemmend voor de kust was gezien. Medewerkers van de gemeente hebben de dolfijn weggehaald van het strand en overgebracht naar een speciaal centrum in Valencia waar autopsie gepleegd wordt om te kijken wat de doodsoorzaak was.

Wat is een griend

De griend is op de orka na de grootste dolfijnensoort. Hij heeft een bolvormige kop en een brede, korte bek. Hij heeft acht tot dertien tanden (gemiddeld tien) in iedere kaakhelft. De borstvinnen zijn vrij lang en smal, minstens dertig centimeter, zo’n 15 tot 20 % van de totale lichaamslengte. De rugvin is gekromd en ver naar voren geplaatst. Bij jongere dieren is de rugvin rechter en driehoekiger. De staart is breed en aan de zijkanten samengedrukt bij de wortel.

De gladde huid is donkergrijs tot zwart van kleur, lichter aan de onderzijde. Een lichtgrijze tot bruine streep loopt over het midden van de borst en de buik, die naar de kin uitloopt in een ankervormige vlek. Op de borst is deze streep smaller. De grootte en vorm van deze streep is variabel en de kleur is lichter bij jongere dieren. Sommige dieren hebben een grijze rugvin.

Een volwassen griendmannetje is 4 tot 8,5 meter lang (gemiddeld 5,5 meter) en weegt tussen de 2 en 4 ton (gemiddeld 3,5 ton). Volwassen vrouwtjes zijn kleiner: tussen de 3 en 6 meter lang (gemiddeld 4,6 meter) en 1,8 tot 2,5 ton.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken