skip to Main Content
Nieuwe dierenwet in deelstaat Galicië Leidt tot meer op straat gezette honden
Pixabay

Nieuwe dierenwet in deelstaat Galicië Leidt tot meer op straat gezette honden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Pixabay

SANTIAGO – In januari is er een nieuwe wet op de dierenbescherming van kracht geworden in de autonome deelstaat Galicië en dat heeft tot nu toe alleen maar geleid tot problemen met de honden die op straat gezet worden. We hebben het hier over de “Ley de Bienestar Animal de Galicia” die onder veel protest werd aangenomen in het regionale parlement.

Het verplichten van het plaatsen van een identificatieplicht en de hoge boetes die gegeven kunnen worden hebben gedurende de eerste drie maanden van dit jaar tot meer in de steek gelaten honden geleid. Eigenaren van honden kunnen tussen de 501 en 5.000 euro boete krijgen als ze betrapt worden op het hebben van een hond die geen identificatiechip heeft of als ze een hond in ongezonde en onhygiënische omstandigheden hebben.

De hondenasiels in de regio zitten meer dan vol en er kan eigenlijk geen hond meer bij maar elke dag weer komen er wél honden bij. De gemeenten in Galicië vragen om hulp aan de Xunta, de regionale overheid, om de problemen op te lossen. Het is sinds januari ook alleen nog maar toegestaan voor asiels en organisaties om honden op te vangen aangezien particulieren dat niet meer mogen doen. Personen die officieel geen toestemming hebben om honden te redden kunnen zelfs boetes krijgen.

De eerste maanden van een nieuw jaar zijn voor asiels in Spanje altijd kritiek aangezien er veel puppies of “cahorros” op straat worden gezet nadat deze met de Kerst of Driekoningen cadeau zijn gegeven en kinderen (en soms volwassenen) er op uitgekeken zijn. Veel van deze puppies worden afgeleverd bij de asiels maar (te) veel worden op straat gezet en in de steek gelaten.

De totale cijfers in de regio Galicië over de eerste drie maanden van dit jaar zijn niet bekend al wordt er gesproken van duizenden honden. In 2017 werden er in Galicië 19.000 huisdieren, dus honden en katten, in de steek gelaten, 2.200 meer dan het jaar daarvoor wat een stijging van 22,6% was. Volgens de dierenasiels in Galicië zal dat aantal dit jaar alleen maar stijgen.

Het is in Galicië de omgedraaide wereld, aldus de dierenasiels en dierenrechtenorganisaties, in plaats van het aantal proberen terug te dringen doet de regionale overheid er alles aan om het aantal te laten stijgen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Spanjaarden dienen dringend heropgevoed te worden.. wat een barbaarse cultuur…. dieren op straat zetten ..als je er genoeg van hebt of als er kosten voor gemaakt moeten worden… misselijk makend gedrag. Bah.

  2. Ik denk weleens: zou het een idee zijn om het fokken van honden te verbieden totdat de asiels leeg zijn? Steeds maar nieuwe ‘aanvoer’ zorgt voor steeds meer problemen. De mensen die ECHT een hond willen hebben, gaan dan waarschijnlijk over naar het adopteren uit een asiel om een gezellig maatje in huis te krijgen.

  3. Beste Fran m.b.t.de onzinnige figuren in Brussel deel ik je mening, maar ik ga ook met Nel mee, wie een dier aanschaft heeft zorgplicht.

  4. Schandalig dat dit heeft moeten leiden tot het op straat gooien van huisdieren. Iedereen die een huisdier heeft gehad en nu ineens niet meer beboeten met minimaal € 1.500,00. Eerst de hersens gebruiken voordat een huisdier aangeschaft wordt. Provincie Galicie, schaam jullie

  5. Een wet om dieren te beschermen leidt tot dierenleed. Dezelfde overheid heeft (tevergeefs) geprobeerd om over zonneschijn belasting te heffen. Het gaat economisch (nog steeds) niet goed met Spanje dus maar extra belastingen heffen en verhogen. Jeugd werkeloosheid is al jarenlang ongekend hoog, rond 60% en heeft geleid tot een ¨lost generation¨. Veel jongeren met een opleiding zijn naar het buitenland vertrokken. Salarissen zijn honger loontjes. En de overheid gaat maar door met onzin maatregelen. In Spanje is het prima wonen. Fijn klimaat, reuze aardige mensen. Maar die overheid, he? Werkelijk ongelooflijk.

  6. Het zoveelste voorbeeld van volkomen zinloze, want averechts werkende wet- en regelgeving in de stijl van alle onzinnigheid die de EU vanuit het politbureau in Brussel doet uitvaardigen. De verantwoordelijke politici kunnen zich weer als goedmensen op de borst kloppen, en de anderen, dus de slechtmensen, moeten de problemen maar oplossen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken