Search
menu
Search

Nieuwe dierenwet in deelstaat Galicië Leidt tot meer op straat gezette honden

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe dierenwet in deelstaat Galicië Leidt tot meer op straat gezette honden

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTIAGO – In januari is er een nieuwe wet op de dierenbescherming van kracht geworden in de autonome deelstaat Galicië en dat heeft tot nu toe alleen maar geleid tot problemen met de honden die op straat gezet worden. We hebben het hier over de “Ley de Bienestar Animal de Galicia” die onder veel protest werd aangenomen in het regionale parlement.

Het verplichten van het plaatsen van een identificatieplicht en de hoge boetes die gegeven kunnen worden hebben gedurende de eerste drie maanden van dit jaar tot meer in de steek gelaten honden geleid. Eigenaren van honden kunnen tussen de 501 en 5.000 euro boete krijgen als ze betrapt worden op het hebben van een hond die geen identificatiechip heeft of als ze een hond in ongezonde en onhygiënische omstandigheden hebben.

De hondenasiels in de regio zitten meer dan vol en er kan eigenlijk geen hond meer bij maar elke dag weer komen er wél honden bij. De gemeenten in Galicië vragen om hulp aan de Xunta, de regionale overheid, om de problemen op te lossen. Het is sinds januari ook alleen nog maar toegestaan voor asiels en organisaties om honden op te vangen aangezien particulieren dat niet meer mogen doen. Personen die officieel geen toestemming hebben om honden te redden kunnen zelfs boetes krijgen.

De eerste maanden van een nieuw jaar zijn voor asiels in Spanje altijd kritiek aangezien er veel puppies of “cahorros” op straat worden gezet nadat deze met de Kerst of Driekoningen cadeau zijn gegeven en kinderen (en soms volwassenen) er op uitgekeken zijn. Veel van deze puppies worden afgeleverd bij de asiels maar (te) veel worden op straat gezet en in de steek gelaten.

De totale cijfers in de regio Galicië over de eerste drie maanden van dit jaar zijn niet bekend al wordt er gesproken van duizenden honden. In 2017 werden er in Galicië 19.000 huisdieren, dus honden en katten, in de steek gelaten, 2.200 meer dan het jaar daarvoor wat een stijging van 22,6% was. Volgens de dierenasiels in Galicië zal dat aantal dit jaar alleen maar stijgen.

Het is in Galicië de omgedraaide wereld, aldus de dierenasiels en dierenrechtenorganisaties, in plaats van het aantal proberen terug te dringen doet de regionale overheid er alles aan om het aantal te laten stijgen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?