Kort coronavirus nieuws uit Spanje (44)

Kort coronavirus nieuws uit Spanje (44)
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit keer zijn het korte berichten over de coronavirus crisis in Spanje.

Catalonië verandert manier van tellen en registreert 3.242 corona-doden meer

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid Generalitat heeft besloten de manier van het tellen van corona-doden te veranderen. Dat doet de regionale gezondheidsdienst door de cijfers van ziekenhuizen en begrafenisondernemers te verbinden waardoor er plots op een dag 3.242 extra sterfgevallen bij zijn gekomen. Hierdoor is volgens de regio het aantal corona-doden niet de officiële 3.855 maar 7.097 sterfgevallen. 

In de meeste gevallen heeft er geen corona-test plaatsgevonden en dus is niet met zekerheid vast te stellen of al deze doden te maken hebben met het coronavirus. Ondanks deze verdubbeling van de sterfgevallen, zal men vanuit Catalonië nog steeds andere cijfers doorgeven aan de centrale regering: dat wil zeggen die gegevens van overledenen waarbij door middel van een test is vastgesteld dat ze het coronavirus hadden. Overigens is door de andere manier van tellen ook het aantal besmettingsgevallen flink gestegen van 39.375 officieel geregistreerde en een extra 55.457 besmette personen.

Social distance nog tot zeker 2022 de norm

MADRID – Het Amerikaanse magazine Science heeft een studie gepubliceerd waarin vermeld staat dat men moet wennen aan de anderhalve meter afstand. Het zogenaamde social distance zal nog zeker tot 2022 de dagelijkse gang van zaken gaan bepalen. De Nederlandse Minister-President Rutte noemde het al eens de anderhalvemeter-cultuur. Maar 1,5 meter of meer afstand houden klinkt makkelijk maar zeker in zuid Europese landen zal dat nog niet zo makkelijk zijn.

Kinderen zullen snel de straat op mogen gaan maar pas als dit veilig is

MADRID – De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft tijdens een congres zitting bevestigd dat binnenkort de kinderen naar buiten mogen. Maar dat zal pas gebeuren als dit door de experts als veilig wordt gezien. Daarnaast zal dit ten allen tijde ordelijke en gecontroleerd moeten gebeuren om een nieuwe piek in besmettingsgevallen te voorkomen. Wordt dit mogelijk na 26 april of pas na een nieuwe mogelijke verlenging na 11 mei … het is nu nog onbekend.

Voormalige Spaanse premier Rajoy gaat elke dag een stukje wandelen en dat mag niet

MADRID – Iedereen in Spanje moet zich houden aan de vergaande en drastische maatregelen tijdens de huidige noodtoestand. Dat geldt voor de normale personen, voor bekende mensen, voor politici en voor voormalige politici. De voormalige premier Mariano Rajoy is door camera’s vastgelegd terwijl hij in de straat waar hij woont in Galicië doodleuk rondjes aan het wandelen is. Rajoy moet zich echter aan dezelfde regels houden als eenieder in Spanje maar blijkbaar denkt de voormalige premier daar anders over. Nadat dit in de pers breed is uitgemeten heeft de minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat er een onderzoek zal komen om te bepalen of Rajoy beboet dient te worden. Deze boetes kunnen oplopen tot 1.000 euro. De politieke partij van Rajoy, de conservatieve PP, maakt er voorlopig alleen grapjes over en keurt dit gedrag niet af.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.