Problemen na mixen schoonmaakmiddelen toegenomen in Spanje

Problemen na mixen schoonmaakmiddelen toegenomen in Spanje
Beeld: Pixabay

Problemen na mixen schoonmaakmiddelen toegenomen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de Spanjaarden op aanraden van de Spaanse overheid en de experts meer en beter schoonmaken en desinfecteren. Helaas heeft de toename van de schoonmaak praktijken van de Spanjaarden ervoor gezorgd dat er meer dan ooit mensen ademhalingsproblemen krijgen vanwege het slecht gebruiken en mengen van schoonmaakproducten.

Uit een rapport van het Instituto Nacional de Toxicología (INT) blijkt dat er sinds de afkondiging van de noodtoestand in Spanje op 15 maart meer meldingen binnen zijn gekomen van mensen die onwel zijn geworden na de schoonmaak. 

In maart en de eerste twee weken van april heeft het Nationaal Instituut voor Toxicologie en Forensische Wetenschappen 11.337 meldingen binnengekregen, dat is een stijging van 1.655 telefoontjes ten opzichte van dezelfde periode in 2019. 

1.846 telefoontjes hadden te maken met vergiftigingsverschijnselen na het gebruik van bleekmiddel (lejila) en soortgelijke producten. 26,1% van de telefoontjes hadden betrekking op het mengen van bleekmiddel met andere reinigingsmiddelen, in het bijzonder met ammoniak (amoniaco).

Mixen … niet doen!

Reinigingsmiddelen zijn op zichzelf alleen al effectief genoeg. Mixen is eigenlijk altijd een slecht idee. Door schoonmaakmiddelen te mixen kun je irritaties veroorzaken op de huid, maar ook aan de ogen, keel, neus en longen. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan zelfs zo giftig zijn dat het je zenuwstelsel, lever en nieren kan beschadigen.

Sterker nog, er zijn mensen overleden door slecht gebruik van schoonmaakmiddelen. Dat gebeurde o.a. in 2018 in Spanje toen een vrouw na een heftige poetsbeurt met bleekmiddel en ammoniak in een afgesloten ruimte duizelig werd en zelf nog 112 kon bellen. Toen de ambulance eenmaal arriveerde was de vrouw al aan een hartstilstand overleden. 

Bleekmiddel en ammoniak mixen

Het mengen van bleekmiddel en ammoniak is een ware ramp. Als je de twee mengt komen er chloraminedampen vrij, die bij inademing ademhalingsproblemen en brandwonden in de keel kunnen veroorzaken. Veel verschillenden soorten reinigingsmiddelen bevatten van zichzelf bleek of ammoniak.

Bleekmiddel en schoonmaakazijn mixen

Ook deze combinatie veroorzaakt chloor- en chloraminedampen. Bleekmiddel en azijn kunnen een chemische verbranding veroorzaken in je longen of ogen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.