menu: rubrieken, zoeken & meer

Het Europese corona-certificaat om Spanje zonder verplichte quarantaine binnen te komen

Het Europese corona-certificaat om Spanje zonder verplichte quarantaine binnen te komen
Beeld: Freepik

Het Europese corona-certificaat om Spanje zonder verplichte quarantaine binnen te komen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eerder werd bekend dat de 27 EU-landen een gemeenschappelijk standpunt hebben bereikt om onderhandelingen te beginnen met het Europees Parlement over het corona-certificaat. Dat houdt echter niet in dat iedereen vrij door de Europese Unie kan reizen omdat elk land eigen beperkingen mag en kan opleggen zoals een verplichte quarantaine. Dit zijn de regels die voor Spanje gaan gelden.

Het Europese ‘Digitaal Groen Certificaat’ (DGC) of in het Engels ‘Digital Green Certificate’ of ‘Certificado Verde Digital’ in het Spaans moet het internationaal reizen deze zomer weer op gang gaan brengen in o.a. Spanje.

Ten eerste moet duidelijk gemaakt worden dat het DGC geen ‘paspoort’ genoemd kan worden want het is niet essentieel en nodig voor een EU-burger om een ander EU-land binnen te mogen komen. Zonder een DGC kun je deze zomer dus naar Spanje reizen maar het reizen met een DGC is makkelijker en minder gecompliceerd.

Vereisten Spanje

Om Spanje binnen te mogen komen deze zomer en wanneer het DGC beschikbaar komt eind juni, geldt het volgende: tegen corona zijn ingeënt of negatief op corona zijn getest of van corona genezen zijn verklaard (en antilichamen heeft). (un test negativo, haber pasado el covid o estar vacunado).

Dat zijn de drie vereisten om na binnenkomst op Spaans grondgebied niet verplicht in quarantaine te moeten gaan (aantal dagen nog onbekend). Personen die in quarantaine moeten gaan en dat niet doen kunnen hoge boetes verwachten.

In Spanje zelf worden de DGC uitgegeven door de autoriteiten in de autonome regio’s. De DGC zijn gratis en persoonsgebonden en kunnen zowel digitaal als op papier gepresenteerd worden bij de controles in de EU-landen.

Er zal extra gecontroleerd gaan worden bij de grensovergangen op land, bij de vliegvelden, treinstations en havens. 

Tweede prik?

In dit artikel wordt zelfs geschreven dat als iemand in een EU-land één van de twee prikken van een corona-vaccin heeft gehad, het mogelijk moet worden om in een ander EU-land een tweede prik te krijgen. Meer informatie hebben wij daar nog niet over gevonden.

15 miljoen gevaccineerden

Op het moment dat eind juni het DGC van kracht wordt zullen er in Spanje circa 15 miljoen personen gevaccineerd zijn, dat is 31% van de bevolking. Dat houdt dus ook in dat veel inwoners van Spanje nog niet via een vaccinatie beschermd zullen zijn tegen het coronavirus. 

Tegen het einde van de zomer blijft het doel om 70% van de bevolking gevaccineerd te hebben maar met de tegenslagen van de AstraZeneca en Janssen vaccins is de vraag of dat doel nog gehaald zal worden. 

Lees HIER (Spaans) het officiële persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid.