skip to Main Content

Geschorste onderzoeksrechter Garzón bekritiseert executie Bin Laden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De op dit moment in Spanje geschorste rechter Baltasar Garzón heeft tijdens de ontvangst van een mensenrechtenprijs in New York kritiek geuit op de manier waarop Bin Laden is omgebracht. Volgens de in Spanje al een jaar geschorste rechter wordt de executie van de terroristenleider door de Amerikanen legaal niet ondersteund door de internationale wetgeving.

Garzón zei dit even voordat hij de 1e prijs voor de Mensenrechten in ontvangst nam. De prijs is een initiatief van de Stichting Puffin  en de Archieven van de Abraham Lincoln Brigade (ALBA).

Volgens de Spaanse rechter had Bin Laden opgepakt moeten worden om vervolgens via het internationale recht berecht te kunnen worden. ‘Zelfs de slechtste terrorist ter wereld verdient een normale rechtzaak volgens het internationaal recht’.

Garzón werd in Spanje geschorst nadat hij is beschuldigd van het misbruiken van zijn macht tijdens zijn onderzoeken naar de misstanden van het Spaanse regime onder dicatror Francisco Franco. De rechter verwierf internationale faam met zijn rechtzaken tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet.

Onlangs gaf hij nog te kennen weinig vertrouwen te hebben in zijn toekomst als rechter in Spanje. Zijn zaak loopt nu bij het Tribunaal van de mensenrecten in Straatsburg. De rechter denkt dat hij ondanks een eventuele vrijspraak niet op zijn post zal kunnen terugkeren.

Den Haag

Op dit moment is Garzón extern adviseur bij de bestrijding van georganiseerde misdaad bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend