skip to Main Content
Recordomzet voor Ikea in Spanje gedurende 2016

Recordomzet voor Ikea in Spanje gedurende 2016

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ikea España heeft gedurende het afgelopen jaar bijna 1,4 miljard euro omgezet en een nettowinst behaald van 121 miljoen euro, een 55% meer dan het jaar daarvoor in 2015. De winst steeg dus met meer dan helft en ook de verkopen stegen met 8% gedurende 2016. Het is een nieuw omzetrecord voor Ikea die reeds 20 jaar aanwezig is op Spaans grondgebied en van plan is in de toekomst flink te gaan uitbreiden.

Ikea heeft in Spanje in 2016 een nettowinst weten te behalen van 121 miljoen euro wat 55% meer is dan gedurende 2015. Voor Ikea is de deelstaat Catalonië een van de meest winstgevende regio’s van Spanje. Op dit moment heeft Ikea in deze autonome deelstaat drie winkels, te weten in Badalona (aan de kant van de Costa Brava), de Gran Via in l’Hospitalet de Llobregat (aan de kant van de Costa Dorada) en in Sabadell. In augustus 2018 moet daar volgens de planning een vierde Ikea bij gaan komen bij de stad Tarragona en wellicht over enkele jaren ook in de provincie Girona. De verkopen in Catalonië stegen met 12,3% ten opzichte van 2015

Dankzij deze mooie cijfers heeft Ikea ook meer personeel kunnen aannemen waardoor het totaal aantal personeelsleden in Spanje nu is komen te staan op 8.158 personen, een 12,5% meer dan in 2015. Daarnaast zegt Ikea dat ze over de laatste vijf jaar de regering minstens 300 miljoen euro aan belastingen heeft betaald. Daarmee wil de Zweedse meubelgigant blijkbaar aangeven dat ze netjes de belastingen betalen in Spanje, dit in tegenstelling tot andere grote multinationals zoals Apple, Microsoft, Facebook en Google.

Investeringen in Spanje

Ikea wil zeker niet stil blijven zitten en is van plan tot 2025 minstens 1,5 miljard euro te gaan investeren op Spaans grondgebied. Er zijn volgens het bedrijf nog genoeg regio’s waar Ikea graag winkels wil openen. Zo is men al heel lang bezig met een Ikea bij Alicante, moet er in augustus 2018 een nieuwe Ikea openen in Tarragona en staan ook provincies als Girona, Granada etc. op de lijst van potentiële Ikea steden.

Spaanse producenten

Ikea wil in de toekomst ook meer gaan samenwerken met Spaanse producenten en leveranciers door bij hen producten af te nemen. Op dit moment wordt er al samengewerkt met 1.700 Spaanse leveranciers met een omzet van 143 miljoen euro maar dat moet volgens Ikea met 35% omhoog gaan. Daarnaast meent Ikea dat een vestiging van de meubelgigant positief effect heeft op de omgeving doordat ook daar meer omzet gemaakt wordt en er werkgelegenheid is etc.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken