skip to Main Content
De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje
123rf

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Is het je al eens opgevallen als je in Spanje bent, de pluizige sneeuwvlokjes die in de lucht zweven en soms zelfs plakken? Veel mensen denken dat de witte vlokken allergische reacties veroorzaken maar wetenschappers zeggen dat dit niet zo is. Uiteraard heeft het wel wat en ziet het er grappig uit al kan het ook lastig zijn, de pelusas blancas.

De rondvliegende witte vlokjes zijn afkomstig van populieren en wilgen die op meerdere plaatsen in Spanje te vinden zijn. Soms zijn er zoveel van deze witte vlokjes dat de straten en struiken wit gekleurd zijn en het eruit ziet als een sneeuwlandschap.

Het ziet er voor veel mensen leuk uit maar anderen zijn er niet zo blij mee omdat ze overal naar binnen waaien, plakken en zelfs brandgevaarlijk zijn.

Wat is het

In feite gaat het om populierzaden die gehuld zijn in wit pluis dat uit de doosvrucht van de vrouwelijke populieren komt. Veel mensen denken dat de pluisjes allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dat is niet juist.

Het verschijnen van de pluisjes valt samen met die van allerlei pollen, zoals van gras, weegbree en zuring. Die veroorzaken de allergische reacties. De witte vlokjes hebben slechts kleine hoeveelheden stuifmeeldeeltjes met afmetingen van 2,5 tot 250 micrometer die alleen zichtbaar zijn met een microscoop.

Dus ook mensen met allergieën voor pollen kunnen rustig genieten (of niet) van de mei/juni sneeuw in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken