De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Is het je al eens opgevallen als je in Spanje bent, de pluizige sneeuwvlokjes die in de lucht zweven en soms zelfs plakken? Veel mensen denken dat de witte vlokken allergische reacties veroorzaken maar wetenschappers zeggen dat dit niet zo is. Uiteraard heeft het wel wat en ziet het er grappig uit al kan het ook lastig zijn, de pelusas blancas.

De rondvliegende witte vlokjes zijn afkomstig van populieren en wilgen die op meerdere plaatsen in Spanje te vinden zijn. Soms zijn er zoveel van deze witte vlokjes dat de straten en struiken wit gekleurd zijn en het eruit ziet als een sneeuwlandschap.

Het ziet er voor veel mensen leuk uit maar anderen zijn er niet zo blij mee omdat ze overal naar binnen waaien, plakken en zelfs brandgevaarlijk zijn.

Wat is het

In feite gaat het om populierzaden die gehuld zijn in wit pluis dat uit de doosvrucht van de vrouwelijke populieren komt. Veel mensen denken dat de pluisjes allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dat is niet juist.

Het verschijnen van de pluisjes valt samen met die van allerlei pollen, zoals van gras, weegbree en zuring. Die veroorzaken de allergische reacties. De witte vlokjes hebben slechts kleine hoeveelheden stuifmeeldeeltjes met afmetingen van 2,5 tot 250 micrometer die alleen zichtbaar zijn met een microscoop.

Dus ook mensen met allergieën voor pollen kunnen rustig genieten (of niet) van de mei/juni sneeuw in Spanje.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gelukkig. Ik dacht dat dit nesten van luizen of rupsen waren…..

Ook in Nederland hebben we zomersneeuw. Wel gevaarlijk als je het in de brand steekt. Kinderen vinden dat leuk.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.