Italië opent grenzen voor EU-burgers maar Spanje voorlopig nog niet (UPDATE)

Italië opent grenzen voor EU-burgers maar Spanje voorlopig nog niet
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Italiaanse regering heeft zaterdag officieel bekend gemaakt dat de Italianen vanaf 3 juni tussen de verschillende regio’s en provincies mogen reizen maar wat voor veel Europeanen belangrijker is, Italië opent op 3 juni ook de grenzen voor alle EU-burgers zonder dat men verplicht in quarantaine hoeft te gaan. Italië is daarmee sneller dan Frankrijk en Spanje waar men als EU-reiziger nog even moet wachten om deze landen te kunnen betreden.

UPDATE: De Spaanse premier heeft op zaterdag 23 mei bevestigd dat het vanaf juli weer mogelijk is om naar Spanje te reizen voor o.a. vakanties of om naar de vakantiewoning te gaan. De grenscontroles worden in juli opgeheven en zowel de inwoners van Spanje als de buitenlanders kunnen dan weer binnen en naar Spanje reizen.

Met de aankondiging van de Italiaanse regering blijkt ook meteen dat de coördinatie tussen de EU-landen flink te wensen overlaat. De Europese Commissie riep op 13 mei nog op om gecontroleerd en gecoördineerd de binnengrenzen van de Europese Unie te openen maar Italië, een van de door het coronavirus zwaarst getroffen landen, heeft nu besloten de grenzen voor alle EU-burgers te openen op 3 juni.

Frankrijk heeft op 7 mei besloten de grenzen voor de niet-Schengenlanden nog tot tenminste 15 juni gesloten te houden terwijl de grenzen voor de EU-burgers officieel niet gesloten zijn maar er gelden wel strenge restricties (ongeveer dezelfde als in Spanje). In België houdt men voorlopig nog tot 8 juni alle grenzen gesloten. In Portugal denkt men erover om vanaf 8 juni de grenzen met in ieder geval Spanje te openen.

Ook interessant om te lezen:
Frankrijk en België houden grenzen gesloten tot half juni, en Spanje?
Grenzen Spanje voorlopig nog tot 24 mei gesloten
Spanje verlengt tot 15 juni grenssluiting voor reizigers van buiten de EU
Spaanse en grenzen binnen de EU in de toekomst gecoördineerd open
Verplichte quarantaine Spanje geldt alleen tijdens noodtoestand

Spanje

In Spanje heeft men op dinsdag 12 mei 24 mei nog besloten de grenzen voor EU-burgers en inwoners van de Schengenlanden tot 24 mei 7 juni gesloten te houden. Dat is tevens de datum dat de huidige noodtoestand zou moeten eindigen. 

Op dit moment komen toeristen en vakantiewoning-eigenaren het land niet in, tenzij je o.a. de Spaanse nationaliteit hebt of officieel als Spaanse resident staat ingeschreven. Meer informatie daarover lees je HIER (en gaan we niet nogmaals hier herhalen).

Sinds vrijdag 15 mei moet eenieder die Spanje binnenkomt vanuit het buitenland verplicht 14 dagen in quarantaine maar dat geldt ook alleen tijdens de noodtoestand (dus voorlopig niet meer na 7 juni). Meer informatie daarover lees je HIER.

De Spaanse regering wil de noodtoestand nog met 30 dagen verlengen tot ongeveer 24 juni, het einde van de de-escalatiefase maar daar moet het Spaanse parlement nog goedkeuring voor geven. Meer informatie daarover lees je HIER.

Wanneer gaan de Spaanse grenzen wel open?

Het zou mooi zijn als we daar antwoord op kunnen geven maar helaas, net zoals veel lezers weten wij van de redactie en ook de Spaanse media het antwoord niet. Uiteraard wordt er wel over gespeculeerd en zijn er veel geruchten maar officieel is er niets over bekend.

Zo wordt er geschreven dat de grenzen voor de EU-burgers in juli open zullen gaan. Dat zou aan de ene kant logisch zijn want dan begint voor de Spaanse regering het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ wat tevens het einde is van het vier fasen de-escalatieplan van de Spaanse regering.

Pas als Fase 3 eindigt rond 22 juni of later mogen de inwoners van Spanje zich buiten de eigen provincie (dus niet autonome regio maar provincie) begeven. Het is dus ook logisch dat op dat moment eventueel het internationaal reizen weer op gang kan komen.

Het is bekend dat de Schengenlanden al weken aan het overleggen en debatteren zijn over hoe en wanneer men gecoördineerd de grenzen kan openen. Maar officieel is daar dus nog niets over bekend en moeten we afwachten tot ongeveer 24 mei over wat Spanje gaat doen met de grenscontroles, of deze nogmaals verlengd worden met 15 dagen of tot eind juni of dat deze komen te vervallen zoals in Italië.

Er wordt ook over gesproken dat er wellicht voor de Balearen en Canarische Eilanden andere regels gaan gelden en dat deze Spaanse gebieden eerder de grenzen zouden mogen openen voor de internationale EU-reizigers. Maar ook daar is voorlopig nog niets officieel over bekend gemaakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.