Catalaanse wet: maximaal 48 uur verblijf op private camper parkeerplaatsen

Catalaanse wet: maximaal 48 uur verblijf op private camper parkeerplaatsen
Beeld: 123rf

Catalaanse wet: maximaal 48 uur verblijf op private camper parkeerplaatsen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Met vertraging en bijna zonder enige aandacht eraan te besteden werd op 26 augustus 2020 een wetswijziging ingevoerd in de autonome regio Catalonië wat van invloed is op de camper en kampeerauto toeristen. In de Decreto 75/2020 van Turismo de Cataluña is te lezen dat men maximaal 48 uur op een private camperparkeerplaats mag verblijven.

In februari 2021 was er veel commotie in de nationale en internationale camperwereld vanwege een regionale wetswijziging in de Valencia regio waar dus de provincies Alicante, Valencia en Castellón toebehoren. In een decreet was te lezen dat het vrij kamperen in tenten, caravans en campers/kampeerauto’s in de regio vanaf 8 mei 2021 verboden zou worden.

In essentie stond er in de tekst die HIER met onze uitleg te lezen is dat het zomaar parkeren en overnachten met een camper of kampeerauto niet meer is toegestaan in de Valencia regio tenzij dat gebeurt op een daarvoor bestemde plaats zoals campings en camper-overnachtingsplaatsen.

Niet veel later moesten de autoriteiten in de Valencia regio dat rectificeren en bepaalde men dat campers en kampeerauto’s uitgesloten zijn van het verbod op vrij parkeren en/of overnachten omdat de regionale autoriteiten van de Valencia regio niet bevoegd zijn om dit te verbieden.

Er is namelijk een groot verschil tussen parkeren (aparcar) en kamperen (acampar) in Spanje waarbij het parkeren is toegestaan omdat een camper/kampeerauto volgens de wet gezien wordt als een gewoon voertuig. Dit verschil leggen we HIER gedetailleerd uit.

Catalonië

Terwijl het Valenciaanse decreet van februari 2021 voor veel ophef zorgde in de camperwereld is dat met het Catalaanse decreet van augustus 2020 niet het geval geweest. In het decreet van Catalonië was namelijk geen sprake van een eigen interpretatie geven aan de geschreven tekst.

Zo staat er in het Catalaanse decreet duidelijk geschreven dat het parkeren en overnachten in een camper of kampeerauto die op de juiste manier geparkeerd staat niet gezien wordt als kamperen ofwel: 

‘la parada y el estacionamiento de autocaravanas en áreas habilitadas en carreteras, autopistas, vías urbanas y aparcamientos se considera que no está acampada aquella autocaravana parada o estacionada en zonas habilitadas de las vías públicas urbanas o interurbanas, de conformidad con la normativa de tráfico y circulación de vehículos’.

48 uur

Toch moet er met de loep gekeken worden naar het Catalaanse decreet en dan met name het deel waar men het heeft over het verblijf bij particuliere camperparkeerplaatsen en/of overnachtingsplaatsen. Deze zijn niet gelijk aan campings waar men uitgaat van een langer verblijf en dus is er een maximaal aantal dagen aan een verblijf op deze camperparkeerplaatsen verbonden.

In het eerste ontwerp van het Catalaanse decreet werd geschreven over een maximum verblijf van 72 uur (3 dagen dus). Maar dat is in de uiteindelijke gepubliceerde versie van het Catalaanse decreet aangepast en zelfs met 1 dag verlaagd naar maximaal 48 uur (2 dagen dus).

Camperparkeerplaatsen en overnachtingsplaatsen worden dus gezien als een tussenstop en niet een plaats om langere tijd te kamperen. Het gaat dus om reizigers op doorreis die tijdelijk en dus maximaal 48 uur op een particuliere camperplaats mogen verblijven met 24 uur tussen twee verblijfsperiodes in (dus 2 dagen/48 uur wel, 1 dag/24 uur niet en dan weer 2 dagen/48 uur wel). 

Deze 48-uurs regel is ingevoerd om een duidelijk onderscheid te maken tussen campings die geschikt zijn voor langer verblijf en camperparkeerplaatsen die geschikt zijn voor een kort verblijf als men op doorreis is, ongetwijfeld onder druk van de Catalaanse campings die camperparkeerplaatsen als concurrentie zien terwijl deze niet aan zoveel voorwaarden als campings hoeven te voldoen.

In dit SPAANS ARTIKEL wordt alles gedetailleerd uitgelegd.

Ga naar de inhoud