Search
menu
Search

Energy Control: de Spaanse organisatie die al 25 jaar allerhande drugs in de gaten houdt

Energy Control: de Spaanse organisatie die al 25 jaar allerhande drugs in de gaten houdt
Beeld: 123rf

Energy Control: de Spaanse organisatie die al 25 jaar allerhande drugs in de gaten houdt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Energy Control werd in 1997 opgericht in Barcelona met als doel de “risico’s en schade van drugs te beperken”. Zij doet dat door het informeren van mensen over die drug en door aan mobiele analyse te doen van drugs die in omloop zijn in het nachtleven. “XTC bevat meer MDMA dan ooit”, klinkt het bij Energy Control.

Eind de jaren ’90 bestond het grootste werk van Energy Control nog uit preventie. De strategie was toen het gebruik van drugs volledig af te raden en zelfs te criminaliseren. Jaren later bleek die techniek echter weinig op te leveren en vandaag de dag levert Energy Control veel breder werk dan 25 jaar geleden.

Claudio Vidal, directeur van de organisatie, vertelt: “onze aanpak is niet tegenstrijdig met preventie, maar vult die alleen aan”. Energy Control werkt zowel met verslaafden als met recreatieve gebruikers van allerhande drugs. Zo zet ze informatieve stands op plekken waar traditioneel veel gebruikt wordt op, bijvoorbeeld in discotheken, festivals of op illegale raves. Ze voorzien er niet alleen bijstand, maar bieden de feestvierders ook de mogelijkheid om ter plekke hun drugs chemisch te analyseren om zo zeker te zijn van wat ze gebruiken.

Eind jaren ’80 begon de grote shift in de aanpak van het drugsmilieu al toen het toenemende gebruik van heroïne tot een epidemie van HIV en Hepatitis B infecties leed. Organisatie begonnen met het voorzien van veilige plekken waar gebruikers onder toezicht konden gebruiken. Op die manier wilde men verslaafden helpen op een veilige manier te gebruiken. In Spanje opende de eerste van die lokalen in 2000 in Las Barranquillas. 

Energy Control monitort zo al jaren het gebruik van populaire drugs als XTC of MDMA (de werkzame stof in XTC). “Doorheen de jaren is de hoeveelheid MDMA in XTC pillen erg veranderd. Men vindt nu gemakkelijk pillen met een dubbele dosis in vergelijking met die van 10 jaar geleden.” Zo raadt Energy Control bijvoorbeeld aan nooit een pil in 1 keer te slikken, maar die in verschillende stukken te breken voor de veiligheid van de gebruiker.

Na 25 jaar heeft Energy Control belangrijk werk geleverd in het in kaart brengen van en informeren over de verschillende legale en illegale drugs in Spanje. Gezien er nog steeds meer verschillende soorten op de markt komen, is de organisatie vastberaden ook de komende jaren op hetzelfde elan verder te werken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?