Search
menu
Search

Dieselprijs in Spanje hoger dan het Europees gemiddelde

Dieselprijs in Spanje hoger dan het Europees gemiddelde
Beeld: Canva

Dieselprijs in Spanje hoger dan het Europees gemiddelde

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de gemiddelde prijs voor een liter diesel volgens de Weekly Oil Bulletin hoger is dan het Europees gemiddelde. Elke donderdag wordt een lijst gepubliceerd die ook wij elke week overnemen en waarbij we kijken naar de huidige gemiddelde diesel- en benzineprijzen in Spanje. Afgelopen donderdag was echter te zien dat een liter diesel duurder is in Spanje dan de gemiddelde Europese prijs.

Bij de pomp in Spanje kan de prijs anders zijn dan die wij melden in dit artikel want er zijn veel factoren die de brandstofprijzen bepalen. De wekelijkse prijzen in het Europese Weekly Oil Bulletin zijn een maatstaf en geven dus het gemiddelde weer. Als we kijken naar de dieselprijs van afgelopen 12 mei dan zien we dat deze in Spanje gemiddeld 1,911 euro per liter is. Wat daarbij opvalt is dat dit hoger is dan het Europees gemiddelde van 1,905 euro. En dat is voor het eerst dat dit gebeurt in Spanje. 

Diesel is al weken duurder dan benzine en dat is ook nog nooit eerder voorgekomen in Spanje, om precies te zijn. Volgens de Weekly Oil Bulletin kost een liter benzine (gasolina) 1,878 euro en een liter diesel (gasoil) 1,911 euro. Leuk om te zien, 20 jaar geleden in mei 2002 had diesel nog een kostprijs van 0,707 euro en was dat voor een liter benzine nog 0,835 euro, zoals te zien is in de grafieken onderaan dit artikel. 

Spanje is met deze gemiddelde dieselprijs op dit moment het negende (van de 27) EU-land met de hoogste prijs voor een liter diesel. De lijst is als volgt: Zweden (2,257 euro) gevolgd door Finland (2,242), Duitsland (2,075), Denemarken (2,074), Nederland (2,046), België (2,040), Frankrijk (1,943), Ierland (1,929) en dan Spanje en Griekenland (beiden 1,911 euro).

In totaal zijn er nu 20 EU-landen waar diesel duurder is dan benzine, zoals Spanje en België, en zijn er 7 landen waar de benzine nog duurder is dan diesel, zoals Nederland. maar waarom is de diesel duurder dan benzine? Natuurlijk heeft dat alles te maken met de teruglopende leveringen vanuit Rusland maar ook met een algemene tendens dat de dieselprijs al jaren richting de benzineprijs ging, de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben dat proces versneld.

Verder is Europa veel meer afhankelijk van diesel uit Rusland dan van benzine. Sancties, onzekerheden in de markt en een kleinere voorraad van diesel zorgen ervoor dat de dieselprijzen stijgen en voor het eerst hoger zijn dan benzineprijzen.

Hieronder zie je de evolutie van dieselprijzen (groen) en benzineprijzen (rood) van de afgelopen 20 jaar, van 2002 tot en met 2022.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?