skip to Main Content

Spanje hoeft IVA (BTW) niet te verhogen van EU

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De Europese Commissie heeft besloten dat Spanje niet de IVA of de energiebelastingen hoeft te verhogen om zo de verlaging van de sociale lasten ter bevordering van de arbeidsmarkt te bekostigen.

Brussel accepteerde de argumenten tegen het voorstel van de Spaanse regering en verwijderde het van de lijst met aanbevelingen in verband met de begrotingen voor 2012 en de verdere hervormingen in de komende maanden om de tekorten in te dammen.

In plaats hiervan ziet de EU graag een verbetering van het Spaanse fiscale stelsel door bijvoorbeeld de belastingen op arbeid te verlagen en die op consumptiegoederen en milieu te verhogen. Een soortgelijk voorstel ging eveneens naar andere landen in Europa zoals Frankrijk.

De Spaanse ministers van Economie en Werkgelegenheid pleiten er echter voor dat de sociale zekerheid en het pensioenstelsel grotendeels worden gedekt door de bijdragen hiervoor van de werkgevers en werknemers.

Duurzaamheid

Een vermindering van deze bijdragen zou een risico betekenen voor de duurzaamheid van het stelsel op het moment dat dezelfde EU van Spanje heeft geëist om de pensioenleeftijd te verhogen, zo melden diplomatieke bronnen in de EU.

De aangepaste aanbevelingen zullen nu moeten worden goedgekeurd door de Europese ministers van Werkgelegenheid tijdens een bijeenkomst op 23 en 24 juni.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend