skip to Main Content
Vandaag is het Wereld Tapas Dag en Spanje wil de Tapa op de UNESCO lijst hebben

Vandaag is het Wereld Tapas Dag en Spanje wil de Tapa op de UNESCO lijst hebben

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

world-tapas1aMADRID – Als het aan het Spaanse ministerie voor cultuur, onderwijs en sport ligt moet de Tapa op de Unesco lijst van Immaterieel cultureel erfgoed komen te staan. Men is dan ook een campagne begonnen om dat voor elkaar te krijgen. Dit valt niet geheel toevallig samen met de viering van de Wereld Tapas Dag op 16 juni.

De Spaanse Tapa zit momenteel samen met de Semana Santa en het Spaanse Carnaval in de bureaucratische molen van de Unesco omtrent het wel of niet plaatsen op de lijst van Immaterieel cultureel erfgoed. Het zou voor Spanje als land geweldig zijn als de wereldbekende Tapa op deze lijst zou komen te staan, meldde de Spaanse minister. De Tapa is immers een Marca España, net zoals Paella, Sangría en Flamenco.

Op 16 juni is het Wereld Tapas Dag en dat wordt dan ook gevierd over de hele wereld, al zal dat in landen als Nederland en België niet echt te merken zijn. Het is dit jaar alweer de vijfde editie van de “Día Mundial de la tapa” en dat wordt in Spanje volgens de website op tenminste 19 plaatsen in Spanje gevierd. In die dorpen of steden zijn dan speciale evenementen rondom de tapas wat meestal inhoudt dat er een Tapa Route is. Hierbij kan men bij de deelnemende bars en restaurants voor een vast bedrag een tapa en een drankje bestellen om zo een leuke route door het dorp of de stad te lopen.

De Spaanse organisatie voor promotie van het land als toeristische bestemming, Turespaña, verklaarde in januari vandaag 16 juni als World Tapas Day en dat moet gevierd worden met onder andere deze bekende en lekkere tapas:

tapas2a

Patatas Bravas – Heerlijke aardappelblokjes in een schaal of op een bord met daarover pittige rode saus. Heerlijk als voorgerecht of als tussendoortje als een tapa.

Jamon Iberico – De traditionele Spaanse ham kan zowel los gegeten worden alsook met brood. Let wel op want de goede Spaanse ham kan veel geld kosten maar het is wel lekker.

Croquetas – De kroketten maar dan op Spaanse wijze gemaakt dus niet met het gebruikelijke vlees zoals in Nederland maar met ham, kaas of vis.

Chorizo – Nog zo’n lekkere Spaanse pittige worst die dun gesneden heerlijk te eten is als een tapa. Men denkt dat de Chorizo als een van de eerste tapas werd gebruikt.

Olivas – Een potje of schaaltje met olijven gaat er altijd wel in, gevuld of niet.

Tortilla de Patata – De gebruikelijke aardappelen-omelet vult goed maar kan ook als kleine tapa gegeten worden, gesneden in een punt van de grote tortilla of als moderne blokjes met een stokje erin.

Ansjovis – De ansjovis wordt fijn gefileerd als tapa gegeten, soms met citroen erbij.

Albondigas – De gehaktballetjes in saus, vaak tomatensaus maar dat kan ook een andere saus zijn, dat ligt aan de kok.

Pulpo a la gallega – Inktvis op Galisische wijze bereid, gekookt in zout water en dan klein gesneden en geserveerd met olijfolie en pittige paprika. Je moet er van houden maar als tapa wordt het veel gegeten.

Gambas al Ajillo – Vers gekookte gambas met olijfolie en knapperig van buiten maar zacht van binnen.

Er zijn er uiteraard nog veel meer op te noemen maar men moet er niet over schrijven maar men moet het gaan proberen in de plaatselijke tapas bar. Vergis je echter niet, want als de tapa op een broodje geserveerd wordt, in allerlei originele formaten en vormen, dan spreekt men niet meer van een tapa maar van een pincho of pinxo, een Baskische vorm van tapas eten die erg populair is in Spanje en eigenlijk net zo lekker – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken