Search
menu
Search

Spanje is een goedkoop land wat betreft kleding, tabak en alcohol maar duur wat betreft meubels en telefonie

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje is een goedkoop land wat betreft kleding, tabak en alcohol maar duur wat betreft meubels en telefonie

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De meningen zijn altijd verschillend, is Spanje nu wel of niet een goedkoop land om te wonen. Dat is natuurlijk voor ieder anders maar over het algemeen is het nog steeds goedkoper om te wonen in Spanje dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Uiteraard zullen de Spanjaarden deze vergelijkingen niet zo snel maken want zij zijn vaak niet anders gewend maar is Spanje nu wel zo goedkoop als men denkt?

Eurostat heeft de prijzen vergeleken in de verschillende EU landen en elk land punten gegeven. Het gemiddelde is 100 punten waarbij Spanje vorig jaar geëindigd is met 91,5 punten. Dit houdt in dat Spanje volgens de EU een “relatief goedkoop” land is omdat het onder de 100 is geëindigd. Landen die boven de 100 eindigen worden gezien als landen die “relatief duur” zijn om te wonen. Nederland is bij dat onderzoek geëindigd op 110 punten en België op 109 punten, twee relatief dure landen maar nog steeds veel goedkoper dan Denemarken die bovenaan staat met 139 punten. Het goedkoopste land is Bulgarije met slechts 48 punten (maar zij hebben nog geen euro).

Over het algemeen zijn de noord en midden Europese landen het duurste wat betreft bijna alles en wordt het goedkoper naarmate men naar het zuiden zakt in de Europese Unie. Spanje is echter sinds de invoering van de euro duurder geworden en het begint steeds meer richting de 100 te gaan op de lijst.

Spanje Vs Nederland/België

Als we kijken naar de groep eten dan staat Spanje op de lijst met 95,8 punten en heeft Nederland 100.2 en België 112,5 punten. In de groep alcoholische dranken en tabak staat Spanje op de lijst met 86,1 punten terwijl België 101,9 en Nederland 108,7 punten hebben. Gekeken naar kleding en schoeisel heeft Spanje 92 punten maar België 111,9 en Nederland 112 punten. In de groep vaste lasten (gas, water, stroom, etc.) staat Spanje met 91,4 punten op de lijst maar België met 109,6 en Nederland met 121,5 punten.

In de groep meubels komt Spanje voor het eerst boven het gemiddelde van 100 punten uit op 102,9 punten terwijl België eindigt met 112,3 en Nederland met 115,1 punten. In de groep persoonlijk transport (auto scooter, fiets, etc.) scoorde Spanje slechts 87,8 punten wat veel lager is dan de 103,8 van België en de 118,5 van Nederland. In de groep openbaar transport (bus, trein, taxi, etc.) staat Spanje met 79,6 punten op de lijst terwijl België 106,5 en Nederland 112,6 punten hebben.

In de groep communicatie (telefonie, internet, post etc.) staat Spanje op de lijst met 108,8 punten wat meer is dan de 108,5 van Nederland maar minder dan de 127,9 van België. In de groep recreatie en cultuur staat Spanje met 94,8 punten op de lijst terwijl Nederland 102,1 en België 104,3 punten scoorden. In de groep restaurants en bars heeft Spanje 85,6 punten en staan Nederland met 109,3 punten en België 116,5 punten op de lijst.

Conclusie

Spanje is dus in praktisch alle groepen goedkoper dan Nederland en België maar in sommige groepen komen ze dicht bij elkaar in de buurt en slechts tweemaal (meubels en communicatie) komt Spanje boven het Europese gemiddelde van 100. Slechts een keer staat Spanje boven Nederland, in de groep communicatie maar wel weer onder België. Over het algemeen kan dus aan de hand van de gegevens van dit Europese onderzoek gesteld worden dat het leven in Spanje goedkoper is.

Echter, men moet er wel rekening mee houden dat de salarissen in Spanje weer veel lager zijn dan in de meer noordelijk gelegen Europese landen. Dus is de vraag, hoe zit het met de verhoudingen? Iemand die meer verdient kan het zich permitteren om meer uit te geven terwijl iemand die minder verdient het daar moeilijker mee heeft. Hier is dit keer echter geen onderzoek naar gedaan.

Maar, als je als Nederlander of Belg met geld naar Spanje verhuist dan is Spanje een mooi land om te wonen. Het wordt vaak anders als men in Spanje een baan heeft, een “Spaans” salaris ontvangt en dan gaat vergelijken en bekijkt wat je overhoudt op het einde van de maand. Meningen?

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?