skip to Main Content
Spanje is een goedkoop land wat betreft kleding, tabak en alcohol maar duur wat betreft meubels en telefonie

Spanje is een goedkoop land wat betreft kleding, tabak en alcohol maar duur wat betreft meubels en telefonie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De meningen zijn altijd verschillend, is Spanje nu wel of niet een goedkoop land om te wonen. Dat is natuurlijk voor ieder anders maar over het algemeen is het nog steeds goedkoper om te wonen in Spanje dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Uiteraard zullen de Spanjaarden deze vergelijkingen niet zo snel maken want zij zijn vaak niet anders gewend maar is Spanje nu wel zo goedkoop als men denkt?

Eurostat heeft de prijzen vergeleken in de verschillende EU landen en elk land punten gegeven. Het gemiddelde is 100 punten waarbij Spanje vorig jaar geëindigd is met 91,5 punten. Dit houdt in dat Spanje volgens de EU een “relatief goedkoop” land is omdat het onder de 100 is geëindigd. Landen die boven de 100 eindigen worden gezien als landen die “relatief duur” zijn om te wonen. Nederland is bij dat onderzoek geëindigd op 110 punten en België op 109 punten, twee relatief dure landen maar nog steeds veel goedkoper dan Denemarken die bovenaan staat met 139 punten. Het goedkoopste land is Bulgarije met slechts 48 punten (maar zij hebben nog geen euro).

Over het algemeen zijn de noord en midden Europese landen het duurste wat betreft bijna alles en wordt het goedkoper naarmate men naar het zuiden zakt in de Europese Unie. Spanje is echter sinds de invoering van de euro duurder geworden en het begint steeds meer richting de 100 te gaan op de lijst.

Spanje Vs Nederland/België

Als we kijken naar de groep eten dan staat Spanje op de lijst met 95,8 punten en heeft Nederland 100.2 en België 112,5 punten. In de groep alcoholische dranken en tabak staat Spanje op de lijst met 86,1 punten terwijl België 101,9 en Nederland 108,7 punten hebben. Gekeken naar kleding en schoeisel heeft Spanje 92 punten maar België 111,9 en Nederland 112 punten. In de groep vaste lasten (gas, water, stroom, etc.) staat Spanje met 91,4 punten op de lijst maar België met 109,6 en Nederland met 121,5 punten.

In de groep meubels komt Spanje voor het eerst boven het gemiddelde van 100 punten uit op 102,9 punten terwijl België eindigt met 112,3 en Nederland met 115,1 punten. In de groep persoonlijk transport (auto scooter, fiets, etc.) scoorde Spanje slechts 87,8 punten wat veel lager is dan de 103,8 van België en de 118,5 van Nederland. In de groep openbaar transport (bus, trein, taxi, etc.) staat Spanje met 79,6 punten op de lijst terwijl België 106,5 en Nederland 112,6 punten hebben.

In de groep communicatie (telefonie, internet, post etc.) staat Spanje op de lijst met 108,8 punten wat meer is dan de 108,5 van Nederland maar minder dan de 127,9 van België. In de groep recreatie en cultuur staat Spanje met 94,8 punten op de lijst terwijl Nederland 102,1 en België 104,3 punten scoorden. In de groep restaurants en bars heeft Spanje 85,6 punten en staan Nederland met 109,3 punten en België 116,5 punten op de lijst.

Conclusie

Spanje is dus in praktisch alle groepen goedkoper dan Nederland en België maar in sommige groepen komen ze dicht bij elkaar in de buurt en slechts tweemaal (meubels en communicatie) komt Spanje boven het Europese gemiddelde van 100. Slechts een keer staat Spanje boven Nederland, in de groep communicatie maar wel weer onder België. Over het algemeen kan dus aan de hand van de gegevens van dit Europese onderzoek gesteld worden dat het leven in Spanje goedkoper is.

Echter, men moet er wel rekening mee houden dat de salarissen in Spanje weer veel lager zijn dan in de meer noordelijk gelegen Europese landen. Dus is de vraag, hoe zit het met de verhoudingen? Iemand die meer verdient kan het zich permitteren om meer uit te geven terwijl iemand die minder verdient het daar moeilijker mee heeft. Hier is dit keer echter geen onderzoek naar gedaan.

Maar, als je als Nederlander of Belg met geld naar Spanje verhuist dan is Spanje een mooi land om te wonen. Het wordt vaak anders als men in Spanje een baan heeft, een “Spaans” salaris ontvangt en dan gaat vergelijken en bekijkt wat je overhoudt op het einde van de maand. Meningen?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Dan heb ik nog een opmerking naar instanties als Eurostat, bureau´s die met cijfers googelen. Ik vraag me af waar het onderzoek hiervoor in Spanje is gehouden, aan de Costa? in Barcelona of Madrid? Of in het zuiden Costa del Sol? En in welke periode? Algemeen bekend is dat de maanden juli en augustus de prijzen duurder zijn, miljoenen toeristen komen naar de Costa´s hun vakantie vieren en ondernemers slaan er een slaatje uit. Maar het zelfde zien we in Nederland in badplaatsen als Scheveningen en Noordwijk, de wegen ernaar toe zijn dicht geslipt omdat iedereen in de zon op het strand wil liggen en waar je op de boulevard voor een gewone koffie 3,50 tot 4,50 eur. betaald en voor een glas wijn 5,65 eur.
  Als Eurostat gewoon 10 normale plaatsen in Spanje neemt door heel het land en niet alleen aan de Costa krijg je hele andere cijfers. Nog iets, meubels zijn niet duur, zelfs goedkoop van Spaanse makelij, schoenen zijn ook niet duur, van Spaanse makelij uit Elche, maar koop ze dan op de wekelijkse markt.
  Normaal zijn prijzen van de super gewoon, Dia is goedkoop, Mercadonna is duurder in juli en augustus en dat doen ze bewust, Carrefour is ook duur, MasyMas is ook goedkoop. Maar koop je bij de Aldi of Lidl, dan kan je duur of goedkoop uit zijn en waar de meeste geen rekening mee houden dat als je bij de twee laatste supers koopt je niet de Spaanse economie steunt maar die van Merkels Duitsland twee multimiljonairs die Aldi en de Lidl zijn.
  Dus Nederlanders die zeuren……ga snel terug waar u vandaan kwam.

  1. Ehh…wat betreft de Electra hier, die is wel veel duurder. Zelfs het hoogste van Europa. Uiteraard ook omdat wij hier (Mallorca) Electrische kachels hebben en die verbruiken zo’n 2000 Watt. Je kan ook met gas(butano) verwarmen maar dat brengt weer veel vocht in huis en de meeste huizen zijn sowieso al vochtig. Betreft telefonie,.. de mobiele telefoon providers zijn hier wel duurder. Nu er geen roamingkosten meer worden in rekening gebracht kan het zelfs goedkoper zijn om een Nederlandse simkaart te kopen . Omdat je in NL voor minder geld meer gigabites krijgt.

 2. Die Fred van dd 16-06-2017 19.46u is een van de vele Nederlanders die alleen maar afgeven op: hun koffie die nog steeds te duur is op de boulevard 2.20 eur. tot 2.50 eur. terwijl in de gemiddelde Spaanse cafeteria de koffie er maar 1.20 tot 1.50 eur. kost. Ze geven af op wachttijden bij een Spaanse instantie of hospitaal, spreken alleen Nederlands en hebben geen vertaler bij zich……en dan begrijpen ze niet dat ze slecht of niet geholpen worden. Lul pas je aan.

 3. viva espana zou er graag willen wonen maar heb de mogelijkheden nog niet en voor de personen met zoveel negatieve reaktie.s ga lekker terug naar de klote nederland wat zoek je daar in spanje dan

 4. Lekker respectloos, Fred. Als je permanent in Spanje zou wonen en er je boterham verdient, praat je waarschijnlijk wel anders. En ik vraag me af, als je 7 maanden per jaar in Spanje zit, draag je dan bij aan de voorzieningen die ook jij gebruikt, via de Spaanse belasting (en dan gaat het niet over jouw ziektekosten)? Ik vind jouw reactie echt een belediging aan het land waar jij te gast bent. Spreek je de taal, spreek je de mensen? Je hebt jaren lang de tijd gehad om je te verdiepen in je omgeving. Heb je dat gedaan? Ik denk het niet, anders had je niet zo’n beschamende reactie geplaatst. Een tip: blijf lekker in Nederland en koop een zonnebank.

 5. Beste redactie,
  Veel reacties, vooral mensen die denken na 7 maanden te weten hoe het leven in “heel” Spanje eruit ziet! Zelf woon ik al 42 jaar in Spanje, heb de hele goedkope peseta tijd meegemaakt, maar de Euro is eigenlijk het slechtste wat de mensen in Spanje kon over komen. Vroeger is de peseta door devaluatie de redding geweest in moeilijke tijden, waardoor het toerisme weer een positieve reactie kreeg! Dan de kritiek op de werklust van de Spanjaarden, daar is helemaal niets mis mee…… mensen die in de bouw werken en van 7.00 uur s’morgens tot 19.00uur door werken met 1 uur pauze…??? Is dat lui met de temperaturen die er hier in Spanje zijn…….ik vind het een niets goedkoop land als we hier boodschappen doen zijn we veel duurder uit dan in Nederland waar ik nog steeds veel kom, en aan alle mensen die zoveel critiek hebben op de Spanjaarden, in Nederland zou een burgemeester zeggen :”ROT DAN OP”. Viva España!

  1. Ik ben het niet met je eens. Spanje heeft juist erg geprofiteerd van de euro en ook de EU. Boodschappen zijn hier echt goedkoper dan in Nederland. Wij wonen hier nu 3 jaar, ik weet niet hoe je goedkoper kunt boodschappen doen in Nederland.
   Ja er wordt hard gewerkt, (en ook veel zwart). De bouw begint hier om 8 uur wat vreemd is voor mij gezien de hitte. Men werkt tot half acht met drie uur pauze.
   Wel moet ik zeggen dat er minder efficient gewerkt wordt (waar ik werk, kantooromgeving) en er minder initiatief is, de baas is belangrijker alsmede de vorm. Verder is het leven hier prettig, en heb je net als overal aardige en minder aardige mensen. Het leven voor veel Spanjaarden met kleine inkomens is wel sappelen hoor.

   1. Ben het met je eens betreft boodschappen. Ik woon hier nu 15 jaar. Natuurlijk is het wel een verschil waar je je boodschappen doet. Ik woon op Mallorca en on de toeristische plaatsen is alles sowieso duurder dan bb in Palma. Maar veel Nederlanders kopen de producten die ze ook in Nederland kopen en dan ben je wel duur uit. Logisch. Maar als je gewoon eet en leeft zoals iedereen doet hier kan je goedkoop je boodschappen doen. Uiteraard moet je wel weten waar je moet zijn.

  2. Ben volledig akkoord met de reactie van Carla!niemand is verplicht naar hier te komen,in ons land eisen wij dat vreemdelingen zich aanpassen,wat doen jullie??begin bij U zelf dat is de leuze!En begin de taal te leren dat is het minimum.

 6. Onlangs een appartement gekocht in torremolinos met nog wat werk eraan,tot mijn verbazing heb ik kennis kunnen maken met vlijtige jonge Spanjaarden die dan nog wat Engels praatte, het afgeleverd werk was echt naar behoren en de timing werd gerespecteerd. Zéér tevreden.

 7. Het is juist dat er nare en luie mensen wonen in Spanje maar heb in 2 andere landen gewoond en daar waren ze ook aanwezig, en denk dat dit in alle landen terugkomt.
  Nu wonen wij in Spanje en gaan er nooit meer weg ondanks die enkele nare mensen en wat betreft alle kosten zoals algemene voeding, meubelen, gezondheidszorg enz….vinden wij toch dat Spanje in het algemeen toch het goedkoopst is om te leven maar ieder zijn mening natuurlijk waarvoor respect.

 8. Jammer voor de Spanjaarden
  Ik verblijf al jaren lang ongeveer 7mnd p/J omgeving Benidorm
  In het algemeen
  Mooi weer daar kom ik voor
  Maar de Spanjaarden
  Ervaar ik als een naar volk en dieren haters (honden)
  Niet de jonge generatie die zijn waar diervriendelijker
  Buitenlanders zijn er rechteloos
  Ik begrijp dat Franco dit volk onder de knoet hield
  Al hoewel h hij zelf geen haar beter was.
  De Spanjaarden vergeten dat zij bij de gratie van de EU nog een redelijk leven hebben
  Zelf zijn ze
  Lui en hebben per jaar meer vrije dagen dan werkdagen

  1. excuseer maar je zou eens een week mee moeten werken met een spanjaard dan zal we wel anders lullen en over de eu is een slecht ding hier vroeger met de peseta waren we veel gelukkiger maar jullie moesten zo nodig he
   een hele verontwaardige persoon dat ben je

  2. Uw commentaar is ongepast. Spanjaarden zijn absoluut niet lui! Geniet u maar verder van het goede weer, maar toon wat meer respect voor het land waar u 7 maand van profiteert.

  3. Spanjaarden zijn een prachtig volk. Mensen zoals jij daar zitten wij Spanjaarden niet op te wachten. Waarschijnlijk ben jij zelf een luie donder en een dierenhater en jaloers op hoe de Spanjaarden zijn en leven omdat jij dit alles niet hebt.Jij hebt trouwens geen idee hoe het is geweest om onder het regime van een dictator te leve anders zou je niet zo’n hersenloze opmerkelijk plaatsen. Voor wat betreft de zon en de warmte koop een zonnebank en vete a la mierda!

  4. Sorry Fred maar het niet jammer voor de Spanjaarden maar jammer van U dat je de mensen zo afbreekt en ze dan toch maar 7 maand per gaat opzoeken.Lui zijn ze niet.
   Misschien wat minder correct en wat minder in afwerking maar dat neem je er bij.

  5. Als je hier alleen maar in het seizoen komt om van het mooie weer te genieten en als het minder word weer naar Nederland gaat dan woon je hier ook niet en ken je het echte Spaanse leven niet . Natuurlijk zijn de mensen en is de cultuur hier anders, maar heb er respect voor. Dat hoor ik totaal niet uit je opmerking. Dan moet je er ook niet heen gaan. Hypocriet heet dat!

 9. Ik werk in Spanje voor een Spaans salaris waar we met z’n tweeën van moeten leven. Ik houd eigenlijk niks over per maand.

  1. Ik prijs me gelukkig dat ik Belgisch pensioen heb . Al stelt het Belgisch pensioen niet veel voor toch kan ik er hier goed met leven . Als ik het bedrag van de Spaanse lonen hoor kan ik begrijpen dat het voor die mensen hier wel degelijk duur is .

 10. wat beterft tabak is spanje nl veel duurder bv pakje shag 5 jaar geleden 2 euro nu 7.20 in nl 6. 20 dus wat tabak betreft onzin

 11. Duurdere meubels in Spanje? Onze ervaring is tot nu toe alleen met Ikea, en dat klopt als een bus. Voor een kastje waarvoor je in Nederland 59 euro betaalt moet je hier in Spanje een tientje meer neerleggen. Dat is binnen een Verenigd Europa op zijn minst opmerkelijk want het vervoer kan dat grote prijsverschil niet verklaren. Bij handgemaakte Spaanse meubelen kan ik mij nog wel iets voorstellen.

 12. Spanje is een duurder land voor het volk als Nederland is voor het volk, in Spanje komt daardoor steeds meer armoede voor en het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter. Het leven in Spanje is voor de meeste Spanjaarden ook een heel stuk lastiger vooral omdat van hele families er maar 1 of 2 een zeer laag betaalde baan hebben en er na de periode van een uitkering niet zoiets bestaat als een sociale dienst. Na de uitkering krijg je echt niets meer en ben je afhankelijk van familie of vrienden om te overleven.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken