menu: rubrieken, zoeken & meer

Andalusië versoepelt dragen mondkapjes op straat nog niet en verlengt maatregelen

Andalusië versoepelt dragen mondkapjes op straat nog niet en verlengt maatregelen
Beeld: 123rf (aangepast)

Andalusië versoepelt dragen mondkapjes op straat nog niet en verlengt maatregelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – In tegenstelling tot wat veel lezers wellicht gehoord hebben, heeft de regionale overheid van Andalusië nog geen beslissing genomen over een versoepeling van het gebruik van mondkapjes op straat. Voorlopig zal alleen het gebruik van de ‘mascarillas’ versoepelt worden op het strand en in de natuur.

De regionale overheid van Andalusië gaat voorlopig het gebruik van de mondkapjes niet versoepelen op enkele specifieke uitzonderingen na. Een daarvan is het gebruik van een mondkapje op het strand als je met samenwonenden geniet van de ‘playa’. Een andere uitzondering is het gebruik van een mondkapje in de openlucht maar alleen in de natuur of ‘campo’.

Sterker nog, in Andalusië ziet men het gebruik van een mondkapje als essentieel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Na vaccinatie is het mondkapjes een van de beste middelen en ‘arma esencial’ ter bescherming, aldus de regionale gezondheidsfunctionaris Jesús Aguirre op dinsdag. 

Op dinsdag zou men binnen Spanje bij de wekelijkse vergadering tussen het Ministerie van Volksgezondheid en de vertegenwoordigers van de regionale overheden het hebben over de versoepeling van het mondje gebruik in met name de open lucht en dus ook op straat. Maar dat vergaderpunt werd uitgesteld tot volgende week.

Het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte (binnen en buiten) is sinds juli 2020 verplicht in Spanje, dus ook in de openlucht. Er zijn uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje. Deze gelden voor mensen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen. De uitzondering geldt ook tijdens sporten in de buitenlucht, of bij activiteiten die niet samengaan met het dragen van een mondkapje (zoals bijvoorbeeld in een restaurant, tijdens het eten of drinken).

Maatregelen

Daarnaast heeft de regionale overheid van Andalusië aangekondigd dat de huidige corona-maatregelen in de regio met twee weken verlengd worden omdat de epidemiologische situatie in de autonome regio daar nog om vraagt, aldus de Comité de Expertos Covid-19 van Andalusië.

Er komt echter een versoepeling voor de ijszaken (heladerías) omdat deze nu tot 1 uur ‘s nachts open mogen zijn maar vanaf middernacht mogen ze geen alcohol meer verkopen.

Horeca: Cliënten moeten aan tafels zitten met 1,5 m afstand tussen mensen. Sluiting om 24.00 uur. 75% capaciteit binnen, 100% op het terras/buiten. Maximale tafelbezetting: 8 binnen en 10 buiten. Bar consumptie toegestaan. In hotels; 100% capaciteit in gemeenschappelijke buitenruimtes en 75% in gemeenschappelijke binnenruimtes.

Nachtleven: Klanten dienen te blijven zitten met een onderlinge afstand van 1,5 m tussen groepen. De sluiting is om 2.00 uur. 75% van de maximale capaciteit is binnen toegestaan ​​en 100% op het terras. 8 personen per tafel binnen en 10 buiten. Consumptie toegestaan ​​in bar met inachtneming van 1,5 m afstand. Muzikale optredens toegestaan. Dansen mag alleen buiten en met een mondkapje.