skip to Main Content
Fenomeen “escape room” begint ook in Spanje steeds groter en bekender te worden

Fenomeen “escape room” begint ook in Spanje steeds groter en bekender te worden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wellicht heb je er wel eens van gehoord, dat kan eigenlijk ook niet anders aangezien er al honderden escape rooms te vinden zijn in Nederland en België. Spanje is wat later wakker geworden en ook het fenomeen escape room (zonder Spaanse vertaling) begint steeds bekender te worden waardoor er inmiddels al honderden te vinden zijn in de grote steden en toeristische bestemmingen. Maar wat is eigenlijk een escape room en waarom zou je daar eens heen moeten gaan.

Het idee van de escape room is gebaseerd op dat van escape games, een genre computerspellen dat als een subgenre van het adventure-genre kan worden beschouwd. In 2006 werd door softwareontwikkelaars in Silicon Valley de eerste fysieke “ontsnappingskamer” gecreëerd, die al snel een toeristische attractie werd. Hierna werd het speltype populair in Hongkong en Japan en vanaf 2010 sloeg het over naar Europa en de rest van de wereld. Overigens zijn er ook verhalen dat de escape rooms rond 2007 ontstonden in Japan.

Nederland en België

In Nederland zijn inmiddels alweer meer dan 520 escape rooms te vinden waarbij er soms in steden tientallen gevestigd zijn. Ook in België zijn er alweer tientallen escape rooms te vinden en is dat aantal groeiende. De eerste escape room in Nederland werd geopend in 2013 waarna er in 2014 en 2015 tientallen meer volgden in Nederland en België waarna er een hele hype ontstond. Volgens Wikipedia is Nederland het dichtstbevolkte land met escape rooms.

Spanje

De escape rooms werden langzaamaan geopend in Spanje vanaf 2016 waarbij de eersten te vinden waren in de grote steden zoals Barcelona en Madrid. Inmiddels is Barcelona uitgegroeid tot de stad met de meeste escape rooms van het land met tientallen ontsnappingskamers. In heel Spanje zijn meer dan 400 escape rooms te vinden in 115 steden verdeeld over het hele vasteland van Spanje en de eilanden waar 647 spelen gespeeld kunnen worden.

In Spanje is de de Engelse term escape room vreemd genoeg niet vertaald naar het Spaans, al wordt de term “habitación de escape” wel vaak gebruikt om de omschrijving “juego de aventura físico y mental” te omschrijven.

Op de website Escape Room Lover staan alle ontsnappingskamers van Spanje vermeld. Volgens deze website zijn er op dit moment 407 escape rooms te vinden in 115 steden waar 647 spelen gespeeld kunnen worden. Deze escape rooms zijn er in allerlei thema’s te vinden zoals bunkers, gevangenissen, middeleeuwen, in een oude bierfabriek, monumenten, met zombies etc.

De escape rooms zijn in Spanje niet alleen te vinden in de steden waarbij deze meer gericht zijn aan Spanjaarden maar ook in toeristische gebieden waar de spelen als een excursie gedaan kunnen worden tijdens een vakantie. In bijna alle grote toeristische badplaatsen langs de Middellandse Zee en op de Balearen en Canarische Eilanden zijn escape rooms te vinden waar de spellen gespeeld kunnen worden in het Spaans, Engels, Duits en vele andere talen. Het is ons niet bekend of er ergens in Spanje een escape room te vinden is waar het spel ook in het Nederlands gespeeld kan worden (iemand?) 😉

Wat is een escape room

Een escape room (ook room escape, escape game, ontsnappingsspel, exit game of nog anders genoemd) is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer binnen een bepaalde tijd (meestal 60 minuten) proberen te verlaten. Veel escape rooms hebben een thema uit het horror-, detective- of misdaadgenre. Er zijn escaperooms in een bus, een auto, een onderzeeër, een kluis, een bank, een boerderij, het aantal plekken waar je een escaperoom kunt spelen wordt steeds creatiever.

Ben jij al eens in een escape room geweest in Spanje? Hoe was die ervaring? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit artikel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken