Gemeente Madrid besteedt 200.000 euro om huismussen in de stad te redden

Gemeente Madrid besteedt 200.000 euro om huismussen in de stad te redden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er komen steeds minder huismussen voor in Spanje en de afgelopen 30 jaar is de helft van de populatie in het land verdwenen. Ook in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn er minder huismussen te zien en dus heeft de gemeente besloten een speciaal budget te gebruiken om de huismus in Madrid te redden of in ieder geval de huidige populatie te behouden.

Burgemeester Manuela Carmena (Podemos) heeft 200.000 euro vrijgemaakt om de situatie van de “gorriones” ofwel de huismussen te verbeteren en het aantal aanwezige exemplaren te verbeteren. De redding van de huismussen in Madrid is slechts een van de 328 projecten waar de gemeente Madrid het komende jaar minstens 100 miljoen euro aan gaat uitgeven. Het plan om de “gorriones” te reden werd gekozen als vijfde project met de meeste stemmen van de Madrilenen.

In Spanje (en ook Madrid) is de situatie rondom de huismussen nog niet zo nijpend als in andere wereldsteden zoals Londen waar nog maar een 10% van de huismussen leeft maar als men nu geen actie onderneemt kan het een moeilijke situatie gaan worden voor de huismussen.

De grootste problemen die de gorriones hebben in Madrid (en Spanje) is het gebrek aan insecten, een van de belangrijkste voedingsbronnen van de huismussen. Er zijn minder insecten omdat er meer chemische middelen gebruikt worden om insecten te doden of verdrijven.

Daarnaast is het gebrek aan water en de slechte (vervuilde) kwaliteit van het water een ander probleem. Vanwege een gebrek aan plaatsen waar de huismussen zuiver water kunnen drinken zijn ze genoodzaakt water te drinken uit plassen waarin het water vaak vervuild is door uitlaatgassen, straatvuil, sigaretten etc.

Met het geld wat de gemeente uit gaat geven aan de redding van de huismus in Madrid wil men speciale voedsel bakken en waterbronnen voor de huismussen gaan installeren. Het ontwerp van deze voeder- en drinkbakken zal zo zijn dat andere vogels zoals duiven en parkieten er niet bij kunnen komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.