Het stierenvechten keert terug naar Mallorca

Het stierenvechten keert terug naar Mallorca
Beeld: Mundotoros

PALMA – Nadat het Grondwettelijk Hof op aandringen van de Partido Popular (PP) en een PP-wet de anti-stierenvechten wet van de Balearen ongeldig verklaard eind 2018, zal het stierenvechten deze zomer terugkeren naar Mallorca. Op een poster die geplaatst werd op Mundotoros zijn de namen te lezen van de stierenvechters Morante de la Puebla, El Juli, José María Manzanares en Roca Rey die op 9 augustus weer diverse stieren zullen martelen en doden.

Weliswaar is het verbod op het stierenvechten ongeldig verklaard door het Grondwettelijk Hof, er zal toch dankzij de wet ‘Bienestar Animal’ een grote controle zijn bij het stierenvechten. Zo zal er een anti doping controle plaatsvinden, mogen minderjarigen niet naar binnen, mag er geen alcohol verkocht en genuttigd worden en moeten er waarschuwingsborden geplaatst worden vanwege het bloedige karakter van het stierenvechten. Ook mogen er geen posters meer opgehangen worden waarop beelden te zien zijn die aanstootgevend kunnen zijn voor mensen.

Maar deze regionale wetten zullen niet voorkomen dat diverse stieren de dood zullen vinden in de Plaza de Palma op 9 augustus. De laatste keer dat er een stierengevecht plaatsvond was op 27 juli 2017 waarna PSIB (PSOE), Més en Podemos de antistierenwet aannamen.

Maar de Partido Popular (PP) diende bij het Grondwettelijk Hof een klacht in omdat in hun ogen de regioregering van de Balearen niet gemachtigd was om het stierenvechten te verbieden. Het Grondwettelijk Hof heeft de PP deels gelijk gegeven. Volgens de rechters van het Tribunal Constitucional moeten de stieren sterven om het culturele karakter van de tauromaquia vastgesteld door een PP-wet in 2013 in stand te houden.

In de wet van de Balearen-regioregering werd onder meer vastgesteld dat het gevecht maximaal tien minuten zou mogen duren en dat alleen de cape (capote of de kleinere muleta) gebruikt mocht worden, dat wil zeggen dat de stier niet kon worden gedood of verwond omdat de spiezen niet toegestaan waren.

Het stierenvechten op de Balearen eilanden is niet populair want in 2016 werden er slechts twee stierenvechten spektakels gehouden en waren er vijf andere feesten waar stieren bij betrokken waren. Sterker nog, sinds 2010 tot aan 2017 zijn er nog maar 13 stierenvechten spektakels gehouden op de Balearen.

Op 27 juli 2017 vond het laatste ‘symbolische’ stierengevecht plaats waar slechts 500 mensen aanwezig waren die dat meer deden uit protest dan voor het ‘spektakel’ zelf.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
14 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Walgelijk dat de Spanjaarden dit weer goedkeuren. Is er een petitie die wij massaal kunnen ondertekenen?

Elke keer opnieuw als ik reacties als deze lees vraag ik me af: “Zijn die mensen ñu echt zo kortzichtig of zijn die gewoon hypocriet ?” Beseffen jullie dan echt niet dat de manier waarop stieren tijdens een corrida worden geslacht op verre na niet zo afschuwelijk is als het lijden dat andere dieren, MET onze goedkeuring, moeten ondergaan? Niet alleen jagers en vissers, maar iedereen die vis of vlees eet is minstens medeplichtig aan gruwelijk dierenleed. Het feit dat vele dieren hun ganse leven opgesloten in duistere koten vetgemest worden met als enig doel het strelen van onze smaakpapillen… Lees verder »

Ik ben het met je eens

Was ik maar almachtig op deze aardbol. Dan was een tsunami niets vergeleken met wat ik zou doen. De oer creaturen leren niet te primitief en te barbaars. Er zijn er teveel die niet sporen tussen de oren. Ik haat dierenleed.!!!!!!!!! Moet je die enge muilen zien op die poster. Geen vooruitgang te bekennen. Weg ermee voorgoed.

Als het op stieren dood martelen aankomt zijn spanjaarden ongeletterde NULLEN en verwerpelijk volk.Spijtig voor zo een mooi land

De beste manier van protest is Mallorca te boýcotten en te mijden en vooral te laten weten aan de overheid waarom, dit zal ze financieel heel veel pijn doen en ze laten nadenken over hun barbaarse beslissing.

Je hebt het stukje niet goed gelezen. Mallorca wil dit niet, maar wordt gedwongen door het Grondwettelijk Hof in Madrid. Die passen een wet toe uit 2013, toen de PP nog de meerderheid had. Waarom wordt die wet dan nu niet ingetrokken of gewijzigd?

Massaal Mallorca mijden als vakantie bestemming en aan de overheid mailen waarom.

Laat die spanjaarden toch gewoon doen ,dat zijn hun tradities.Zij zeggen toch ook niets als wij met een klomp op ons hoofd in een voetbalstadion zitten.

Wat een stomme reactie! Om dieren te martelen te vergelijken met klompen!

Bij de Romeinen was het in vieren delen van mensen ook cultureel erfgoed. Dat is ooit afgeschaft omdat ze erachter zijn gekomen dat het wel erg barbaars was en niet thuishoorde in een gecivilizeerde wereld. Nu nog de Spanjaarden (vaak de volgelingen van de PP en vox).

Dit is niet normaal meer !!!
Niet alleen niet uitkomen, die politicie!! Maar ook de stieren vechten weer activeren in de Balearen! Ik kom zelfd uit de Canarische eilanden en daat is al heel lang verboden. En graag zo houden!!! Niet normaal meer dit! Ik ben heel erg teleurgesteld!!!

PP staat voor stierenvechten, toestaan van de jacht, totaal geen dierenwelzijn en vele zaken waar wij in de moderne tijd eindelijk eens vanaf willen. Hopelijk komen er nauwelijks mensen kijken bij deze Middeleeuwse praktijken. PP is toch al op sterven na dood, nu de rest nog.

1 stierengevecht is er al 1 teveel. Dit moet nu eens echt stoppen, want zijn dit de waarden die wij onze kinderen willen meegeven ?
Je moet niet goed bij je hoofd zijn en niet betrouwbaar als je plezier vindt in het toekijken naar dierenleed. We zijn toch geen barbaren of wel !!!!!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.