Het stierenvechten keert terug naar Mallorca

Het stierenvechten keert terug naar Mallorca
Beeld: Mundotoros
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – Nadat het Grondwettelijk Hof op aandringen van de Partido Popular (PP) en een PP-wet de anti-stierenvechten wet van de Balearen ongeldig verklaard eind 2018, zal het stierenvechten deze zomer terugkeren naar Mallorca. Op een poster die geplaatst werd op Mundotoros zijn de namen te lezen van de stierenvechters Morante de la Puebla, El Juli, José María Manzanares en Roca Rey die op 9 augustus weer diverse stieren zullen martelen en doden.

Weliswaar is het verbod op het stierenvechten ongeldig verklaard door het Grondwettelijk Hof, er zal toch dankzij de wet ‘Bienestar Animal’ een grote controle zijn bij het stierenvechten. Zo zal er een anti doping controle plaatsvinden, mogen minderjarigen niet naar binnen, mag er geen alcohol verkocht en genuttigd worden en moeten er waarschuwingsborden geplaatst worden vanwege het bloedige karakter van het stierenvechten. Ook mogen er geen posters meer opgehangen worden waarop beelden te zien zijn die aanstootgevend kunnen zijn voor mensen.

Maar deze regionale wetten zullen niet voorkomen dat diverse stieren de dood zullen vinden in de Plaza de Palma op 9 augustus. De laatste keer dat er een stierengevecht plaatsvond was op 27 juli 2017 waarna PSIB (PSOE), Més en Podemos de antistierenwet aannamen.

Maar de Partido Popular (PP) diende bij het Grondwettelijk Hof een klacht in omdat in hun ogen de regioregering van de Balearen niet gemachtigd was om het stierenvechten te verbieden. Het Grondwettelijk Hof heeft de PP deels gelijk gegeven. Volgens de rechters van het Tribunal Constitucional moeten de stieren sterven om het culturele karakter van de tauromaquia vastgesteld door een PP-wet in 2013 in stand te houden.

In de wet van de Balearen-regioregering werd onder meer vastgesteld dat het gevecht maximaal tien minuten zou mogen duren en dat alleen de cape (capote of de kleinere muleta) gebruikt mocht worden, dat wil zeggen dat de stier niet kon worden gedood of verwond omdat de spiezen niet toegestaan waren.

Het stierenvechten op de Balearen eilanden is niet populair want in 2016 werden er slechts twee stierenvechten spektakels gehouden en waren er vijf andere feesten waar stieren bij betrokken waren. Sterker nog, sinds 2010 tot aan 2017 zijn er nog maar 13 stierenvechten spektakels gehouden op de Balearen.

Op 27 juli 2017 vond het laatste ‘symbolische’ stierengevecht plaats waar slechts 500 mensen aanwezig waren die dat meer deden uit protest dan voor het ‘spektakel’ zelf.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.