Het stierenvechten keert terug naar Mallorca

Het stierenvechten keert terug naar Mallorca
Beeld: Mundotoros

PALMA – Nadat het Grondwettelijk Hof op aandringen van de Partido Popular (PP) en een PP-wet de anti-stierenvechten wet van de Balearen ongeldig verklaard eind 2018, zal het stierenvechten deze zomer terugkeren naar Mallorca. Op een poster die geplaatst werd op Mundotoros zijn de namen te lezen van de stierenvechters Morante de la Puebla, El Juli, José María Manzanares en Roca Rey die op 9 augustus weer diverse stieren zullen martelen en doden.

Weliswaar is het verbod op het stierenvechten ongeldig verklaard door het Grondwettelijk Hof, er zal toch dankzij de wet ‘Bienestar Animal’ een grote controle zijn bij het stierenvechten. Zo zal er een anti doping controle plaatsvinden, mogen minderjarigen niet naar binnen, mag er geen alcohol verkocht en genuttigd worden en moeten er waarschuwingsborden geplaatst worden vanwege het bloedige karakter van het stierenvechten. Ook mogen er geen posters meer opgehangen worden waarop beelden te zien zijn die aanstootgevend kunnen zijn voor mensen.

Maar deze regionale wetten zullen niet voorkomen dat diverse stieren de dood zullen vinden in de Plaza de Palma op 9 augustus. De laatste keer dat er een stierengevecht plaatsvond was op 27 juli 2017 waarna PSIB (PSOE), Més en Podemos de antistierenwet aannamen.

Maar de Partido Popular (PP) diende bij het Grondwettelijk Hof een klacht in omdat in hun ogen de regioregering van de Balearen niet gemachtigd was om het stierenvechten te verbieden. Het Grondwettelijk Hof heeft de PP deels gelijk gegeven. Volgens de rechters van het Tribunal Constitucional moeten de stieren sterven om het culturele karakter van de tauromaquia vastgesteld door een PP-wet in 2013 in stand te houden.

In de wet van de Balearen-regioregering werd onder meer vastgesteld dat het gevecht maximaal tien minuten zou mogen duren en dat alleen de cape (capote of de kleinere muleta) gebruikt mocht worden, dat wil zeggen dat de stier niet kon worden gedood of verwond omdat de spiezen niet toegestaan waren.

Het stierenvechten op de Balearen eilanden is niet populair want in 2016 werden er slechts twee stierenvechten spektakels gehouden en waren er vijf andere feesten waar stieren bij betrokken waren. Sterker nog, sinds 2010 tot aan 2017 zijn er nog maar 13 stierenvechten spektakels gehouden op de Balearen.

Op 27 juli 2017 vond het laatste ‘symbolische’ stierengevecht plaats waar slechts 500 mensen aanwezig waren die dat meer deden uit protest dan voor het ‘spektakel’ zelf.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

14
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Astrid Pennekamp

Walgelijk dat de Spanjaarden dit weer goedkeuren. Is er een petitie die wij massaal kunnen ondertekenen?

Miel

Elke keer opnieuw als ik reacties als deze lees vraag ik me af: “Zijn die mensen ñu echt zo kortzichtig of zijn die gewoon hypocriet ?” Beseffen jullie dan echt niet dat de manier waarop stieren tijdens een corrida worden geslacht op verre na niet zo afschuwelijk is als het lijden dat andere dieren, MET onze goedkeuring, moeten ondergaan? Niet alleen jagers en vissers, maar iedereen die vis of vlees eet is minstens medeplichtig aan gruwelijk dierenleed. Het feit dat vele dieren hun ganse leven opgesloten in duistere koten vetgemest worden met als enig doel het strelen van onze smaakpapillen… Lees verder »

Martina

Ik ben het met je eens

Pedro

Was ik maar almachtig op deze aardbol. Dan was een tsunami niets vergeleken met wat ik zou doen. De oer creaturen leren niet te primitief en te barbaars. Er zijn er teveel die niet sporen tussen de oren. Ik haat dierenleed.!!!!!!!!! Moet je die enge muilen zien op die poster. Geen vooruitgang te bekennen. Weg ermee voorgoed.

Eddy

Als het op stieren dood martelen aankomt zijn spanjaarden ongeletterde NULLEN en verwerpelijk volk.Spijtig voor zo een mooi land

JPM

De beste manier van protest is Mallorca te boýcotten en te mijden en vooral te laten weten aan de overheid waarom, dit zal ze financieel heel veel pijn doen en ze laten nadenken over hun barbaarse beslissing.

Henk van Haandel

Je hebt het stukje niet goed gelezen. Mallorca wil dit niet, maar wordt gedwongen door het Grondwettelijk Hof in Madrid. Die passen een wet toe uit 2013, toen de PP nog de meerderheid had. Waarom wordt die wet dan nu niet ingetrokken of gewijzigd?

Wizza

Massaal Mallorca mijden als vakantie bestemming en aan de overheid mailen waarom.

Henri Hendriks

Laat die spanjaarden toch gewoon doen ,dat zijn hun tradities.Zij zeggen toch ook niets als wij met een klomp op ons hoofd in een voetbalstadion zitten.

Wizza

Wat een stomme reactie! Om dieren te martelen te vergelijken met klompen!

Elise

Bij de Romeinen was het in vieren delen van mensen ook cultureel erfgoed. Dat is ooit afgeschaft omdat ze erachter zijn gekomen dat het wel erg barbaars was en niet thuishoorde in een gecivilizeerde wereld. Nu nog de Spanjaarden (vaak de volgelingen van de PP en vox).

Perez

Dit is niet normaal meer !!!
Niet alleen niet uitkomen, die politicie!! Maar ook de stieren vechten weer activeren in de Balearen! Ik kom zelfd uit de Canarische eilanden en daat is al heel lang verboden. En graag zo houden!!! Niet normaal meer dit! Ik ben heel erg teleurgesteld!!!

Jan

PP staat voor stierenvechten, toestaan van de jacht, totaal geen dierenwelzijn en vele zaken waar wij in de moderne tijd eindelijk eens vanaf willen. Hopelijk komen er nauwelijks mensen kijken bij deze Middeleeuwse praktijken. PP is toch al op sterven na dood, nu de rest nog.

sonia.declercq@gmail.com

1 stierengevecht is er al 1 teveel. Dit moet nu eens echt stoppen, want zijn dit de waarden die wij onze kinderen willen meegeven ?
Je moet niet goed bij je hoofd zijn en niet betrouwbaar als je plezier vindt in het toekijken naar dierenleed. We zijn toch geen barbaren of wel !!!!!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.