Jonge gierzwaluwen vallen uit nesten vanwege de hitte in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Jonge gierzwaluwen vallen uit nesten vanwege de hitte in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gedurende de warme tot zeer warme dagen in Spanje kan het voorkomen dat je op straat jonge gierzwaluwen aantreft. Deze zitten normaal gesproken in hun nesten maar vanwege de hitte willen ze hun nest vroegtijdig verlaten waardoor ze vallen omdat ze nog niet kunnen vliegen. De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort in Spanje dus als je er een vindt op straat breng deze dan naar een opvangcentra of naar de lokale politie. HELP DE GIERZWALUW!

Gierzwaluwen (vencejos) leven gedurende bijna 10 maanden in de lucht waar ze vaak op grote hoogtes vliegen, jagen, eten en al vliegend slapen. Maar er komt een moment dat er nieuwe gierzwaluwen moeten komen en dus moet de vencejo tijdens de broedperiode een plaats op land zoeken. Nesten worden vaak gebouwd op plaatsen waar ook veel mensen zijn.

De opvangcentra in Spanje hebben het de laatste weken echter extra druk omdat de jonge gierzwaluwen vanwege de hitte hun nesten willen verlaten en daarbij naar beneden vallen omdat ze nog niet kunnen vliegen. Aangezien de ‘vencejo’ een beschermde vogelsoort is in Spanje is ben je verplicht een instantie te bellen, meestal de politie, die de dieren ophaalt en naar opvangcentra brengt.

Omdat er een grotere kans is dat er op straat jonge gierzwaluwen worden gevonden, heeft SEO Birdlife in een artikel omschreven wat je moet doen en wat je niet moet doen als er een gierzwaluw wordt gevonden. De conclusie is dat een ‘vencejo’ overhandigd dient te worden aan de juiste instanties, dat kunnen opvangcentra zijn of de politie, indien mogelijk de speciale afdeling die zich bezighoudt met flora en fauna.

Wat je niet moet doen is de jonge gierzwaluw proberen eten en drinken te geven want dat kan juist in het nadeel werken. HIER staan (in het Spaans) tips van SEO Birdlife wat betreft de opvang van gierzwaluwen en andere vogels die gevonden worden.

  • gier1
  • gier3
  • gier4
  • gier5
  • gier6
  • gier7

De gierzwaluw (vencejo común of apus apus)

De gierzwaluwen zijn zeer sterk op het leven in de lucht aangepast. Buiten de broedperiode houden ze zich verscheidene maanden lang hoogstwaarschijnlijk zonder onderbreking in de lucht op. Bij hun vluchtmanoeuvres kunnen ze in duikvlucht snelheden van meer dan 200 kilometer per uur bereiken.

De totale lengte is circa 17 centimeter. De spanwijdte ongeveer 40 centimeter. Een volwassen gierzwaluw weegt gemiddeld 46 gram. Het verenkleed is roetzwart van kleur, de kin en keel zijn witachtig, maar dat is vaak niet waar te nemen. De lange, sikkelvormige vleugels hebben een blauwachtige glans. Juvenielen zijn bruiner en hebben minder glans. De gemiddelde levensduur bedraagt ongeveer 6 jaar, wat erg lang is voor een vogel van een dergelijke grootte.

Er is geen seksuele dimorfie: het mannetje en het vrouwtje zijn uiterlijk niet te onderscheiden. Sommige onderzoekers kunnen mannetjes van vrouwtjes onderscheiden op basis van de roep.

De gierzwaluw heeft in verhouding zeer lange sikkelvormige vleugels. De staart is relatief kort en gevorkt. De snavel is relatief klein en kan ver geopend worden, wat dient om beter insecten te kunnen vangen in vlucht.

Ga naar de inhoud