Aragón geeft opdracht om 92.700 nertsen op te offeren

Aragón geeft opdracht om 92.700 nertsen op te offeren
Beeld: Wikimedia
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – De regioregering van de autonome regio Aragón heeft opdracht gegeven om bij een nertsenfokkerij in de provincie Teruel 92.700 af te maken vanwege het coronavirus. Bij deze fokkerij werd het coronavirus bij zeven medewerkers vastgesteld en raakte 86% van de nertsen besmet met het virus.

Net zoals in Nederland zijn er ook corona besmettingen gemeld bij nertsenbedrijven in Spanje. Eind mei werd er melding gedaan van 7 besmette medewerkers (van de 14) bij een ‘granja de visones’ in de provincie Teruel in het zuiden van de autonome regio Aragón. De toen besmette medewerkers zijn inmiddels genezen en gezond verklaard maar het virus leefde voort bij de nertsen.

In Spanje zijn 38 nertsenfokkerijen te vinden maar is slechts bekend dat er mensen en nertsen besmet zijn geraakt bij één bedrijf in La Puebla de Valverde in de provincie Teruel (Aragón).

De regionale autoriteiten in Aragón moeten nu net zoals in Nederland een drastische maatregel nemen door alle aanwezige nertsen in de fokkerij in Teruel te vergassen. Het coronavirus is inmiddels bij 86% van de nertsen vastgesteld maar men heeft besloten alle aanwezige 92.700 ‘visones’ af te maken om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De eigenaar van de nertsenfokkerij, Secapiel, heeft de opdracht van de regioregering ontvangen en aangegeven mee te werken. Verder wist dit bedrijf te melden dat de 0-patiënt een persoon was die niet bij Secapiel werkt maar een medewerker heeft besmet die daarna 6 van zijn collega’s en waarschijnlijk ook de nertsen besmette.

Nertsen in Spanje

De fokkerijen of ‘granjas’ houden nertsen of ‘visones’ voor hun vacht die gebruikt wordt om bont van te maken. In Nederland wordt het overgrote deel van de nertsenpelzen geëxporteerd naar hoofdzakelijk Denemarken en Finland. 

Het is ons niet bekend en we hebben geen duidelijke informatie kunnen vinden wat er gebeurt met de nertsenpelzen in Spanje maar we weten wel dat er jaarlijks zo’n 300.000 dieren worden vergast. Op de website infoanimal is een korte documentaire te vinden over de lijdensweg van nertsen in Spanje (gevoelig beeldmateriaal).

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft in Spanje half juni in een brief gevraagd aan de ministers Ribera, Illa en Planas om de nertsenfokkerijen te sluiten in Spanje omdat deze ‘biologische bommen’ zijn. Het WWF eist dat deze ‘granjas’ onmiddellijk gesloten worden vanwege het risico voor de menselijke gezondheid en de ernstige ecologische impact van deze fokkerijen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.