menu: rubrieken, zoeken & meer

Waar geldt in Spanje vanaf 17 juli een avondklok

Waar geldt in Spanje vanaf 17 juli een avondklok
Beeld: 123rf

Waar geldt in Spanje vanaf 17 juli een avondklok

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In tegenstelling tot wat wel eens in de buitenlandse pers te lezen is, heeft Spanje als land geen avondklok. Waar wel sprake kan zijn van een avondklok is op regionaal gebied in de autonome regio’s. Op het moment van schrijven zijn er drie regio’s waar een avondklok geldt of gaat gelden vanaf 17 juli.

Nadat de noodtoestand (estado de alarma) op 9 mei verviel was het niet meer mogelijk voor regionale overheden in de 17 autonome regio’s om de regio’s te sluiten via regionale lockdowns (sluitingen) en was het niet meer mogelijk om een avondklok in te stellen. Dit kan sindsdien alleen nog in uitzonderlijke situaties en als een regionaal Hooggerechtshof dat in een bepaalde regio goedkeurt.

Omdat de corona-cijfers weer slecht zijn en omdat er steeds meer corona-besmettingen bij komen bij met name de jongeren tussen 15 en 30 jaar, besluiten regionale overheden om nieuwe maatregelen te nemen. In de meeste gevallen beperkt zich dat tot de sluiting van het nachtleven en/of bepaalde sluitingstijden voor de horeca. In sommige autonome regio’s gaat men een stapje verder en geldt een avondklok (toque de queda).

Waar geldt een avondklok.

Op het moment van schrijven (16/17 juli) zijn er drie autonome regio’s waar een avondklok geldt: de Valencia regio, Catalonië en Cantabrië. Maar deze avondklok geldt niet voor de hele autonome regio maar geldt voor die gemeenten waar de corona-incidentie dusdanig slecht is dat er een avondklok moet komen.

Valencia regio

In het geval van de Valencia regio is de avondklok ingegaan op zaterdag 10 juli en geldt deze tot zaterdag 24 juli 23.59 uur. Tussen 01.00 en 06.00 uur mag niemand (op uitzonderingen na) op straat aanwezig zijn in 32 gemeenten, te weten:

Provincie Castellón: Benicàssim
Provincie Alicante: Sant Vicent del Raspeig
Provincie Valencia: Almàssera, Buñol, El Puig, Tavernes Blanques, Vilamarxant, Alboraya, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, l’Eliana, Meliana, Moncada, Picanya, Picassent, Puçol, Requena, Riba-roja, Sedaví, Silla, Utiel, Alaquàs, Aldaia, Burjassot, Catarroja, Quart de Poblet, Xirivella, Gandia, Mislata, Paterna en Valencia stad.

Catalonië

In Catalonië geldt vanaf zaterdag 17 juli tot en met vrijdag 23 juli een avondklok. Tussen 01.00 en 06.00 uur mag niemand (op uitzonderingen na) de straat op in 161 gemeenten waaronder Barcelona; Tarragona; Reus; Girona; Blanes; LLoret de Mar; Cambrils; Sitges; Salou; Calafell; Vila-seca; Sant Feliu de Guixols; Calella; Malgrat de Mar; Palamós; Canet de Mar; Arenys de Munt; Riudoms; Vandellòs-l’Hospitalet de l’Infant; Tossa de Mar. KLIK HIER voor de hele lijst (158 + Altafulla, Santa Cristina d’Aro en Caldes d’Estrac).

Cantabrië

Op vrijdag 16 juli hebben rechters toestemming gegeven om een avondklok in te stellen in Cantabrië. Deze geldt vanaf zaterdag 17 juli voor 14 dagen tot en met 31 juli wanneer niemand (op uitzonderingen na) tussen 01.00 en 06.00 uur op straat mag zijn in 53 gemeenten. 

het gaat om de gemeenten: Arenas de Iguña, Argoños, Arnuero, El Astillero, Bárcena de Cicero, Cabezón de la Sal, Cabezón de Liébana, Camaleño, Camargo, Campoo de Enmedio, Cartes, Castañeda, Castro Urdiales, Cieza, Colindres, Comillas, Corrales de Buelna, Entrambasaguas, Escalante, Guriezo, Hazas de Cesto, Hermandad de Campoo de Suso, Laredo, Marina de Cudeyo, Mazcuerras, Medio Cudeyo, Meruelo, Miengo, Noja, Peñarrubia, Piélagos, Polanco, Potes, Puente Viesgo, Ramales de la Victoria, Reinosa, Reocín, Ribamontán al Mar, Ribamontán al Monte, Rionansa, San Vicente de la Barquera, Santa Cruz de Bezana, Santa María de Cayón, Santander, Santillana del Mar, Santoña, Selaya, Suances, Los Tojos, Torrelavega, Valderredible, Vega de Liébana en Villaescusa.

Waar geldt (nog) geen avondklok

Op de Canarische Eilanden heeft de regionale overheid een avondklok aangevraagd maar deze werd niet goedgekeurd. Datzelfde gebeurde deze vrijdag in Extremadura waar de regionale overheid ook geen toestemming kreeg. Andere autonome regio’s die ook een avondklok hebben aangevraagd zijn Navarra en Castilië en León.