skip to Main Content
Roken, honden, nudisme … wat mag wel en wat mag niet op de Spaanse stranden

Roken, honden, nudisme … wat mag wel en wat mag niet op de Spaanse stranden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

regels1aMADRID – Vreemd genoeg is er geen landelijke regelgeving voor wat wel en wat niet mag op de Spaanse stranden. Deze wetgeving is meestal per deelstaat, provincie of lokaal geregeld wat het overzicht erg moeilijk maakt. Zo moeten strandgangers dus van te voren weten wat wel en niet mag op het strand waar men heel wil gaan, iets wat het erg gecompliceerd en soms erg duur maakt.

Zo is het op de stranden van Gran Canaria verboden om te roken (450 euro boete), zwemmen met rode vlag kan een zwemmer op hetzelfde eiland 1.500 euro kosten en het niet controleren van een hond op een strand op het eiland Ibiza kan een boete opleveren van 3.000 euro. Het vissen op het strand zonder vergunning mag ook niet overal en kan boetes opleveren van meer dan 90.000 euro in de regio Valencia en ook het plaatsen van stoelen en parasols om een stukje strand te reserveren kan beboet worden met 750 euro of meer op steeds meer plaatsen in Spanje.

Regels

Het probleem voor de strandgangers is het feit dat overal andere regels gelden omdat er geen nationaal beleid is omtrent het gedrag op stranden. De regels voor de stranden zijn meestal in een deelstaat/regio geregeld of op provinciaal en lokaal niveau. Een strandganger zou dus elke keer als ze naar een strand gaan moeten controleren wat wel en niet mag op het strand. Meestal staan er borden met daarop de regels maar daarbij staan bijvoorbeeld niet wat een overtreding kan kosten. Het is die onwetendheid die vaak voor problemen kan zorgen waarbij strandgangers beboet worden voor iets waar ze niets vanaf wisten.

Roken

Zo is het op veel plaatsen in principe verboden om te roken op het strand, niet vanwege het roken zelf maar meer vanwege het feit dat de rokers meestal (maar niet altijd) de peuken in het zand stoppen en zelfs verstoppen, iets wat het schoonmaken van een strand erg moeilijk maakt. Ook het plaatsen van de strandstoelen en parasols aan het water mag op veel plaatsen niet meer omdat dit de schoonmaakwerkzaamheden van de stranden ernstig hindert.

Honden

In principe mag men gedurende de zomermaanden nergens met honden op het strand zijn maar er is een groeiend aantal speciale hondenstranden in Spanje waar dit wel, onder bepaalde omstandigheden en met diverse regels, is toegestaan. Ben je met je trouwe viervoeter op een strand waar dat niet mag dan kan de boete soms oplopen tot wel 3.000 euro.

Kamperen

Het kamperen op of aan een strand is op de meeste plaatsen in Spanje niet toegestaan en het langer dan drie dagen laten staan van een voertuig aan het strand ook niet, dat geldt dan vooral voor kampeerauto’s en bestelbussen waarin men soms slaapt.

Nudisme

Het nudisme of naakt genieten van de stranden is ook niet overal toegestaan. Dat mag uiteraard weer wel wanneer het om een naaktstrand gaat, waarvan er meer dan genoeg zijn in Spanje. Datzelfde geldt voor het hebben van seks, iets wat op geen enkel strand in Spanje is toegestaan … maar wat wel veel gebeurt.

Vissen

Het vissen tijdens de avonduren op een strand wordt op veel plaatsen in Spanje getolereerd en zelfs toegestaan maar op sommige plaatsen, zoals de stranden van Valencia, kan dat oplopen tot boetes van maar liefst 90.000 euro.

Rode vlag

Op de Canarische Eilanden en op veel andere plaatsen in Spanje, is het niet toegestaan om met een rode vlag de zee in te gaan. Doet men dat wel dan kan men boetes verwachten tussen de 1.500 en 3.000 euro, zoals op Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Honden mogen niet in een bus en honden mogen ook niet in een taxi! Je kan daarvoor een boete krijgen!!

  2. Niet te geloven dat het roken in Europa nog steeds is toegestaan op het terras, strand , bij bushokjes , kortom overal waar niet alleen andere mensen maar ook kinderen aanwezig zijn. En dan nog niet te praten over al die vieze peuken overal waar je kijkt. Spanje grow up.

  3. Wat doe je met al die illegale campinggasten die wel geld hebben om een camper te kopen maar geen geld hebben om op een camping te gaan staan. Daar waar wij de kosten van wáter, vuilnis, zuiverheid van de straten enz… betalen , staaan zij 1 en meerdere weken op plaatsen aan het strand zonder 1 cent te betalen. Ze gaan naar het strand naar het toilet, ze gaan er douchen, ze gaan er wáter halen. Ze gooien hun troep waar ze het kwijt kunnen enz… Zuiver associale mensen die teren op de kosten van de omwoners die wel betalen voor het zuiver houden van stranden en hun omgeving.Wordt het geen tijd dat die ZIGEUNERS (nederlanders, fransen, duitsers enz…) eens gewezen worden op hun en onze rechten ? Waar is nu ANWB, ACSI, ADAC enz… ? Willen zij ook het profiteren promoten of hoe zien we dat ? Hopelijk willen ook en vooral de buitenlanders betalen voor hun verblijf en niet enkel profiteren van de spaanse leefgroep.

  4. Leer eens lief zijn voor elkaar, eest moesten rokers buiten, nu willen jullie niet binnen rare wereld toch

  5. Dat men al eens begint van waar mn eten geeft zowel binnen als buiten onder een tent stopt met roken, wij en vele andere zijn verplicht binnen te zitten eten.
    Ook de illegale verhuur mag ook eens aangepakt worden Torrevieja

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken