skip to Main Content
17-A: Herdenkingen in Catalonië een jaar na de terroristische aanslagen van 2017
Twitter

17-A: Herdenkingen in Catalonië een jaar na de terroristische aanslagen van 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

17-A: Herdenkingen in Catalonië een jaar na de terroristische aanslagen van 2017

Twitter

BARCELONA – Op 17 en 18 augustus 2017 werden Barcelona en Cambrils getroffen door terroristische aanslagen. De eerste vond plaats op donderdag 17 augustus op de Ramblas in Barcelona waar 15 mensen overleden en meer dan 120 mensen gewond raakten. Uren later in de nacht van 17 op 18 augustus probeerden vijf terroristen een aanslag te plegen in Cambrils maar daarbij werden ze doodgeschoten maar overleed helaas ook een vrouw en raakten enkele mensen gewond. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 2018 staat men stil bij deze terroristische acties van 12 maanden geleden.

Barcelona

Na alle politieke problematiek rondom de Koning Felipe VI en de premier van Spanje Pedro Sánchez die naar Barcelona komen voor de herdenking van de 15 doden bij deze terroristische aanslagen, zal er op vrijdag 17 augustus om 10.30 uur de grote herdenking plaatsvinden met als thema “Barcelona, ciudad de paz” ofwel “Barcelona stad van de vrede”.

Deze herdenking zal plaatsvinden op de Plaza Catalunya waarbij vertegenwoordigers van de Catalaanse regioregering, de gemeente Barcelona, de premier van Spanje en de Koning aanwezig zijn. Ook de Catalaanse regiopremier Quim Torra zal, ondanks protesten en het negeren van de Koning door deze als persona non grata te betitelen, hierbij aanwezig zijn.

Cambrils

Op zaterdag 18 augustus zal er om 10.30 uur een herdenking zijn bij het nieuwe monument ter nagedachtenis aan de overleden vrouw in Cambrils en de diverse gewonden (Memorial por la Paz). Deze vindt plaats bij de jachthaven, daar waar de vrouw en vier van de vijf terroristen overleden.

Ripoll en Alcanar

Op donderdag om 18.30 uur wordt er in de Catalaanse stad Ripoll ook stilgestaan bij de aanslagen en de afwijzing van hetgeen gebeurd is. Daarbij zal ook de Catalaanse regiopremier Quim Torra aanwezig zijn. De imam en de jonge terroristen die voor zoveel ellende hebben gezorgd kwamen uit Ripoll.

Ongeveer op hetzelfde moment wordt er in de gemeente Alcanar in het zuiden van de provincie Tarragona ook stilgestaan bij de aanslagen. Het was immers hier waar de woning ontplofte en de terroristen bommen voorbereiden voor veel grotere aanslagen.

Donderdag

Op donderdag 16 augustus om 17 uur zal de stichting Asociación Catalana de Víctimas de Organizaciones Terroristas een eigen herdenking houden. Deze stichting wil zich distantiëren van de politieke partijen en elke andere politieke bemoeienis. Er zal op de Plaza Catalunya een herdenking zijn voor alle slachtoffers waarna er bloemen gelegd worden op de Ramblas.

Politiek getint

Helaas maken sommige partijen van deze herdenking een politieke kwestie. Zo zal het ANC niet aanwezig zijn om elke samenkomst met de Koning te vermijden en zullen er geen vertegenwoordigers zijn van de extreem links CUP-partij.

Er zal daarnaast een alternatieve herdenking plaatsvinden in Barcelona die georganiseerd wordt door de separatistische CDR beweging. Men wil ook een samenkomst organiseren voor de Lledoners gevangenis omdat daar de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn gevangen zit. Daarbij zullen ook vertegenwoordigers van de Generalitat aanwezig zijn.

Volgens diverse Catalaanse kranten zijn het niet alleen separatistische bewegingen die acties plannen maar ook de Unión Monárquica de España ter verdediging van het Spaanse Koningshuis.

 Laten we vooral hopen dat alle deelnemers aan de vele herdenkingen dat doen om maar één reden: de herdenking van de doden en gewonden van deze terroristische aanslagen. Elke andere activiteit of politieke getinte of separatistische verwijzingen zijn diep triest en geheel misplaatst op deze dag. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Effectief zeer droevig dat deze morgen de internationale pers weer persoonlijk heeft kunnen aanschouwen hoe een aantal met Spaanse vlaggen en hoofddeksel gewapende agressievelingen collega’s van de Catalaanse pers, de Mossos d’Esquadra en andere de huid stonden vol te schelden en dit op het ogenblik dat de families van de slachtoffers toe kwamen.

  1. Mooi eenzijdig bericht Jacob, zoals we gewend zijn van je.
   Je vergeet even de 2 enorme spandoeken die anti-Koning zijn, hier te benoemen.

   Maar laten we gewoon deze dag gebruiken waar die voor is!
   Namelijk ALLE slachtoffers herdenken, de doden, de gewonden, hun familie en naasten en ook de inwoners van Spanje zelf die net zo goed slachtoffer zijn in deze zaak als de stad Barcelona.
   Nu is het Barcelona, volgende keer een andere stad in een andere regio van het land, hou nu toch eens op met onrust stoken en tweedracht zaaien. Om terrorisme te bestrijden en uit te roeien moeten we de handen ineenslaan en niet elkaar maar proberen af te troeven!
   We zijn geen vijanden van elkaar maar landgenoten, of je dat nu leuk vind of niet, er zijn wel grotere gevaren om tegen te houden dan elkaar de vliegen af te vangen!
   De hele Islam invasie is niet meer te stoppen, maar als we het niet op zijn minst proberen, dan zijn we op voorhand al verloren!!
   Eenheid in gevaarlijke tijden in plaats van verdeeldheid !!

   1. Juan74 Zoals altijd leeft u in uw eigen parallel universum waarbij u dus fysieke agressie door Spaanse unionisten verantwoord als reactie op spandoeken die niemand kwaad doen. Maar bon, blijkbaar ben u zo ver gevorderd in uw delirium dat u zelf niet beseft dat dit totaal onaanvaardbare wangedrag van (exclusief) Spaanse unionisten opgenomen is door internationale cameraploegen en dus tegen over buitenstaanders in geen meters meer te ontkennen of te verantwoorden valt.

    1. Jacob, dit noem ik lik op stuk krijgen want WIE is er weer begonnen met provocatie? Die bende rebellen met hun illegaal referendum, dezelfde bende die de koning diverse malen persona non grata bestempelde,, enz… nog even en dezelfde bende zet wéér eens kleine kinderen in op strategische plaatsen. Je moet écht fier zijn om die bende zo te verheerlijken. Ik zou zeggen: leef jij maar verder in jouw universum, dat nooit groter zal worden dan ong. de provincie Girona of sorry Gerona.

 2. Ook bij de herdenking van slachtoffers van het terrorisme wordt door de onbeschofte Torra en andere separatisten machtspolitiek tegenover Madrid bedreven. De slachtoffers (die door nalatigheid van de Generalitat en de Mossos zijn gevallen) interesseren de onbeschofte separatisten niets, het gaat alleen om de onafhankelijkheidsstrijd tegen Madrid.

 3. Laten we inderdaad hopen dat het gezond verstand de boventoon voert en men gezamenlijk als Spanjaarden deze herdenkingen kan en mag houden, zonder politieke uitingen in welke vorm dan ook.
  Welk politiek doel men ook heeft, we kunnen het denk ik over 1 doel het allemaal eens zijn, namelijk dat we terrorisme geen kans moeten geven om onze samenleving te ontwrichten!

   1. Inderdaad, hou maar rekening met boe-geroep voor de koning en uitgebreide separisten-propaganda.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken