Search
menu
Search

Leuke wist je datjes over de Spaanse voetbalcompetitie

Oeps ... foto ontbreekt!

Leuke wist je datjes over de Spaanse voetbalcompetitie

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Deze vrijdag 16 augustus gaat de Spaanse voetbalcompetitie La Liga Santander (nieuwe naam) weer beginnen en dat houdt in dat er elke vrijdag, zaterdag, zondag en maandag (nog niet zeker) weer miljoenen Spanjaarden en voetbalfans over de hele wereld achter de televisie zitten, hetzij thuis op de bank hetzij in de gezellige bars en cafés. Hieronder enkele wist je datjes over de Spaanse voetbalcompetitie.

Wist je dat de Liga Santander (vroeger La Liga BBVA) in de Primera División vaak als beste ter wereld wordt genoemd. Lange tijd was het of de Engels of de Spaanse competitie maar de laatste vijf tot zes jaar zijn het zeker de Spaanse clubs die boven andere clubs uitsteken. Denk maar eens aan de Champions League finale in 2014 en 2016 tussen Atletico Madrid en Real Madrid en de winnaar van de Europa League, Sevilla. En dan nog niet te spreken over de Gouden Bal winnaars zoals Messi en Iniesta die allen in de Spaanse voetbalcompetitie spelen.

Wist je dat de oudste voetbalclub die van Recreativo de Huelva is. Op dit moment speelt deze club in de tweede divisie B maar Recreativo werd al in 1889 opgericht, niet door Spanjaarden maar door Engelsen te weten de doctor Alexander Mackay en Britse arbeiders die werkzaam waren in de Rio Tinto mijnen in Andalusië. De eerste officiële wedstrijd werd gespeeld in 1890 tegen Sevilla waarbij bijna alleen maar Britten op het veld stonden.

Wist je dat Lionel Messi de grootste topscoorder allertijden is in de Spaanse competitie? Op zaterdag 22 november 2014 wist Messi het oude record van Telmo Zarra, die tussen 1940 en 1955 maar liefst 251 doelpunten wist te maken in 277 wedstrijden voor Athletic club Bilbao, te overtreffen met 253 doelpunten. Op het moment van schrijven staat dat record nu inmiddels op 419 doelpunten in 452 wedstrijden in de Spaanse competitie. Als gekeken wordt naar alle competities samen heeft Messi maar liefst 603 doelpunten in 687 wedstrijden met FC Barcelona gemaakt.

Wist je dat de Spaanse voetbalteams rare bijnamen hebben. Zo wordt Atletico Madrid ook wel “colchoneros” genoemd wat zoveel betekent als de matras-mannen, naar men zegt omdat hun shirts er uitzagen als een matras. Espanyol wordt ook wel “perriquitos” genoemd wat zoveel betekent als kleine vogeltjes, waarschijnlijk omdat de club eens speelde op een plaats waar veel palmbomen stonden met deze kleine vogels. Villareal heeft als bijnaam “submarino amarillo”, genoemd naar de gele shirts die ze dragen. Real Madrid heeft de bijnaam “merengues” genoemd naar de geheel witte shirts die men droeg vroeger.

Leuke wist je datjes over de Spaanse voetbalcompetitie
Archieffoto

Wist je dat de topscoorder in de Spaanse competitie “pichichi” genoemd wordt. Ongetwijfeld heb je de naam wel eens horen vallen als je een wedstrijd bekijkt en wanneer men spreekt over Luis Suarez, Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Pichichi was de bijnaam van de Athletico Club Bilbao voetballer Rafael Moreno Aranzadi die op 29 jarige leeftijd overleed als gevolg van tyfus (naar verluidt na het eten van slechte oesters). Sindsdien heeft de sportkrant Marca de topscoorder van de Spaanse competitie altijd zijn bijnaam gebruikt om deze aan te geven, iets wat heel Spanje nu heeft overgenomen.

Wist je dat FC Barcelona de eer heeft om in een van de grootste voetbalstadions ter wereld te mogen spelen. In het Camp Nou kunnen 99.786 bezoekers terwijl het Santiago Bernabeu stadion in Madrid “slechts” 85.454 voetbalfans kan huishouden. Het kleinste voetbalstadion in Spanje is dat van Eibar waar maar 6.000 mensen kunnen zitten en/of staan. Wist je trouwens dat het allergrootste stadion ter wereld te vinden is in Noord Korea waar in het Rungardo May Day Stadium maar liefst 150.000 mensen kunnen.

Wist je dat Spanje de rijkste voetbalclubs ter wereld heeft. Real Madrid staat alweer enkele jaartjes bovenaan (samen met Manchester United) met een omzet van meer dan 577 miljoen euro. In Spanje staat FC Barcelona op de tweede plaats met 561 miljoen euro gevolgd door Atletico Madrid met 187 miljoen euro.

Wist je dat in de Spaanse voetbalcompetitie de best betaalde voetballers spelen. Lionel Messi staat al enkel jaren bovenaan de lijst en zeker nu dit jaar zijn contract verbeterd is met een maandsalaris van ruim 8 miljoen euro. Andere goed betaalde spelers zijn Bale, Luis Suarez, Griezmann, Benzema en nog vele meer die miljoenen verdienen per jaar. Bovenop dat salaris komt dan ook nog eens de extra inkomsten uit reclames en sponsoring waarbij ook Messi weer bovenaan staat met zo’n 112,5 miljoen euro. Cristiano Ronaldo verdient bij Juventus zo’n 109 miljoen euro per jaar terwijl Neymar op 105 miljoen uitkwam bij het Franse PSG.

Wist je dat er in de Spaanse Primera División (ook wel vanwege sponsorrechten genoemd Santander División) 20 clubs spelen die in 38 wedstrijden moeten uitmaken wie de winnaar wordt in mei. La Liga werd opgericht in 1928 en sindsdien zijn er 59 Spaanse teams die hebben deelgenomen aan de Spaanse competitie. Sinds de jaren 50 zijn het echter vaak dezelfde teams die de titel binnen weten te halen: te weten Real Madrid met 33 titels, FC Barcelona met 26 titels gevolgd door Atletico Madrid met 10 titels, Athletic Bilbao met 8 titels, Valencia met 6 titels en Real Sociedad met 2 titels. Op het einde van de Spaanse competitie gaan er 4 teams door naar de Champions League en 2 teams naar de Europa League waarin de Spaanse teams de laatste steevast successen boeken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?