menu: rubrieken, zoeken & meer

Wanneer is het corona-rookverbod van kracht in Spanje?

Wanneer is het corona-rookverbod van kracht in Spanje?
Beeld: Europa Press

Wanneer is het corona-rookverbod van kracht in Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen vrijdag werd door de minister van Volksgezondheid in samenspraak met de regionale gezondheidsministers 11 maatregelen en 3 aanbevelingen bekend gemaakt waaronder het verbod op roken als de 2 meter afstand niet gehandhaafd kan worden en de sluiting van nachtclubs en discotheken. Maar op veel plaatsen zijn deze nieuwe regels nog niet van kracht omdat dit regionaal beslist wordt.

Van de 11 nieuwe corona-maatregelen zijn de twee meest opvallende het rookverbod wanneer de 2 (niet 1,5 dus) meter afstand niet gehandhaafd kan worden en de sluiting van nachtclubs en discotheken in het land. Dit werd weliswaar op vrijdag aangekondigd maar deze nieuwe maatregelen gelden nog niet overal.

De eerste regio’s die al voordat de landelijke maatregelen bekend werden gemaakt een rookverbod hadden zijn Galicië en de Canarische Eilanden. Daar werd het rookverbod al van kracht op respectievelijk donderdag 13 en vrijdag 14 augustus. 

Na deze twee autonome regio’s en de bekendmaking van deze corona-maatregelen waren het de autonome regio’s Murcia (zondag) en La Rioja (zaterdag) die in het weekend de 11 maatregelen hebben aangenomen.

LEESTIP: Nieuwe corona-maatregelen Spanje: discotheken dicht en verboden te roken

Op maandag komen daar Cantabrië en Castilië en León bij en op dinsdag de Valencia regio en Andalusië. Op woensdag worden deze maatregelen ook aangenomen in Navarra en op maandag of dinsdag worden de maatregelen ook van kracht op de Balearen eilanden.

Er zijn echter andere regio’s waar men nog geen beslissing heeft genomen over wanneer de nieuwe corona-maatregelen waaronder het rookverbod en de sluiting van discotheken en nachtclubs van kracht worden. Verwacht wordt dat dit gedurende de komende week zal gebeuren.

In het Baskenland gaat men vanaf maandag nog een stap verder en wordt een gezondheidsnoodsituatie afgekondigd met meer beperkingen.