Search
menu
Search

Vijf dingen die je in de auto moet hebben om een boete te vermijden in Spanje

Vijf dingen die je in de auto moet hebben om een boete te vermijden in Spanje
Beeld: 123rf

Vijf dingen die je in de auto moet hebben om een boete te vermijden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Kom je met de eigen auto naar Spanje of wellicht woon je in het land dan moet je er rekening mee houden dat in de auto altijd vijf belangrijke dingen aanwezig moeten zijn. Heb je deze dingen niet bij je als de politie erom vraagt of controleert dan kun je een boete tot 500 euro krijgen. 

Naast de verkeersregels in Spanje en wat je wel en niet mag/kan doen in een auto tijdens het rijden zijn er ook bepaalde attributen die je altijd bij je moet hebben als je met de auto op de Spaanse wegen rijdt. 

Hieronder beschrijven we de vijf essentiële dingen maar eerst enkele aanbevelingen van de Spaanse Verkeersdienst (DGT) van dingen die niet (meer) noodzakelijk of verplicht zijn maar wel worden aangeraden om bij je te hebben in de auto.

Niet meer verplicht

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het voor brildragers niet meer verplicht om een reservebril op sterkte (gafas de repuesto) bij je te hebben. Dit is dus al enkele jaren niet meer verplicht in Spanje maar het wordt wel aangeraden en het is zelfs ook wel logisch. 

Verder is het niet meer verplicht om een set reservelampen (juego de bombillas) bij je te hebben. Het is ook niet meer verplicht om de verzekeringspapieren (recibo del seguro) bij je te hebben omdat dit via het kentekennummer gecontroleerd kan worden.

Verder raadt de DGT aan om altijd accukabels (pinzas para la batería) mee te nemen, een zaklantaarn (linterna), een volledig opgeladen mobiele telefoon (móvil completamente cargado), anticondensspray (spray antivaho) en eten en drinken (agua y alimentos).

Wel verplicht

Gevarendriehoek

Het is in Spanje verplicht om 2 gevarendriehoeken (triángulos / dispositivos portátiles de señalización) in de auto te hebben. Volgens de Nederlandse ANWB geldt dit alleen als men rondrijdt met een Spaans kenteken. Eigenaren van een auto met een buitenlands kenteken hoeven maar 1 gevarendriehoek bij zich te hebben.

Het wordt echter wel aangeraden om 2 gevarendriehoeken bij je te hebben om deze 50 meter voor en 50 meter achter de auto te plaatsen in geval van pech langs de weg, dat is altijd veiliger. Boete is 200 euro als je dit niet bij je hebt.

Sinds 1 juli 2021 mag je in plaats van de twee gevarendriehoeken ook een V-16 help flash licht gebruiken. Tot aan januari 2026 mogen zowel de gevarendriehoeken als de V-16 help flash lichten gebruikt worden in Spanje. Vanaf 1 januari 2026 alleen nog de V-16 help light lichten. Een uitgebreid artikel lees je HIER.

Veiligheidshesjes

Het is verplicht om in Spanje 1 veiligheidshesje (chaleco reflectante) bij je te hebben die niet in de kofferbak mag liggen maar binnen handbereik, het liefst zo dicht mogelijk bij de bestuurder, moet zijn. Het wordt echter aangeraden om 2 hesjes in de auto te hebben. De hesjes moeten fluorescerend geel, oranje of rood zijn en zijn bedoeld voor de bestuurder en bij een tweede hesje voor een passagier. Boete is 200 euro als je dit niet bij je hebt.

Documentatie

Het is verplicht om de juiste kenteken papieren (ficha técnica + permiso de circulación) bij je te hebben in de auto. Verder moet je als erom gevraagd wordt je rijbewijs kunnen laten zien. Sinds dit jaar kan dat ook een digitale versie zijn via de speciale app van de DGT. OOk moet je de ITV (APK) keuringspapieren bij je hebben. Boetes kunnen tussend e 10 en 500 euro liggen.

ITV-sticker

Bovenaan rechts op de voorruit moet bij die auto’s die dat moeten hebben de ITV sticker (pegatina de la ITV) zichtbaar zijn. Dit is vaak een van de eerste dingen waar een agent naar kijkt als een auto wordt stilgezet. Uiteraard gaat het in dit geval om auto’s met een Spaans kenteken. Geen ITV sticker kan een boete van 100 euro opleveren.

Reservewiel

In de Spaanse verkeerswet staat nog steeds dat het verplicht is een reservewiel (rueda de repuesto) bij je te hebben maar er zijn steeds meer modellen waar geen reservewiel aanwezig is. Is dat laatste het geval dan dien je een bandenreparatieset (kit antipichazos) bij je te hebben in de auto (niet nodig als men rijdt op run-flat-tires). Het is ook verplicht om de nodige gereedschap (herramientas) om een wiel te verwisselen bij je te hebben. Het verwisselen van een band mag niet overal langs/op de weg in Spanje en in de meeste gevallen is het verplicht een sleepdienst (grua) te bellen. Boete is 200 euro als je dit niet bij je hebt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?