Search
menu
Search

Waarom de low cost lijndienstbussen niet rijden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Waarom de low cost lijndienstbussen niet rijden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl in andere Europese landen er steeds meer routes komen met de busmaatschappijen die low cost reizen aanbieden, wil dat in Spanje nog niet lukken. In de luchtvaart is het heel normaal dat er concurrentie is van low cost aanbieders, iets dat in Spanje ook gebeurd is met de hogesnelheidstreinen maar bij de buslijndiensten wil het nog niet lukken.

Bedrijven als Flixbus en het Spaanse BlaBlaBus komen vanwege de huidige regelgeving geen stap verder in Spanje. De enige lijndienst routes die deze nieuwe aanbieders kunnen rijden zijn internationale routes vanuit en naar Spanje maar dus niet of nauwelijks binnen Spanje. 

In Spanje worden praktisch alle routes gereden door slechts een aanbieder zoals Alsa, Avanza, Hife en nog zo’n dertig bedrijven. Deze bestaande bedrijven hebben de verdeling waarin de prijs en de voorwaarden worden bepaald waaronder de genoemde route die zal worden geëxploiteerd evenals de periode waarin de concessie zal duren ooit gekregen. 

Jaarlijks maken er zo’n 27 miljoen reizigers gebruik van de lijndienstbussen in Spanje, dat is bijna net zoveel als de AVE hogesnelheidslijn dienst in Spanje. Maar dat doen ze allemaal met aanbieders die een min of meer monopoliepositie hebben dankzij oude wetten die nog stammen uit 1987. Er werden in diverse regeerperioden pogingen gedaan om deze aan te passen maar tot nu toe zonder succes.

In 1987 kregen veel bedrijven contracten voor 20 jaar aangeboden die dus in 2007 verliepen. In dat jaar wisten dezelfde bedrijven opnieuw voor lange tijd nieuwe contracten te krijgen maar met één nieuwe speler. Globalia wist een lijndienst over te nemen en deze aanbieder verzorgd alweer enkele jaren de lijndienst Alicante-Cartagena-Murcia.

Vanwege de oude aanbieders kunnen nieuwe low cost aanbieders die dus concurrentie kunnen zijn voor de reeds bestaande busmaatschappijen niet volledig opereren in Spanje. De enige routes die bedrijven als Flixbus en BlaBlaBus nu kunnen aanbieden zijn internationaal en dus grensoverschrijdend.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?