skip to Main Content
Kleine groep Basken wil 5 november ook een referendum over afscheiding van Spanje

Kleine groep Basken wil 5 november ook een referendum over afscheiding van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BILBAO – Het Baskische platform Gure Esku Dago wil op 5 november, op minder dan een maand na het geplande referendum in Catalonië op 1 oktober, ook naar de stembussen gaan. Voorlopig moet dat gaan plaatsvinden in 12 gemeenten waar deze pro-afscheidingsbeweging in de gemeenten actief is. Voorlopig is een minderheid in het Baskenland gevoelig voor een afscheiding van Spanje en steunt minder dan 20% van de Basken een regio los van Spanje.

De 12 dorpen die mee zullen doen met dit referendum, wat totaal niet rechtsgeldig is en niet ondersteund wordt door de Baskische regionale regering, zijn Getxo, Berango, Leioa, Erandio, Mundaka, Galdakao, Areatza, Atxondo, Ibarrangelu en Elantxobe in de regio Vizcaya en Andoain en Beizama in de regio Guipúzcoa. Het Baskische platform Gure Esku Dago (het lot ligt in jullie handen) wil de inwoners van deze dorpen overhalen naar de stembussen te gaan.

Het probleem is echter dat zelfs de inwoners van deze dorpen geen interesse hebben in een schijnvertoning en massaal nu al aangeven niets te maken te willen hebben met een referendum. Zo zal de opkomst erg laag zijn, tussen de 18% en 24% in gemiddeld. Deze opkomsten zijn niet genoeg om een goed beeld te krijgen van de wens van de inwoners en daarnaast niet rechtsgeldig zijn want een opkomst moet minstens 30% tot 50% zijn.

Vooralsnog lijkt het erop dat het Baskische platform mee wil liften op de media aandacht rondom het geplande referendum in Catalonië en niet kan genieten van een steun uit de regionale regering.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Delen kunnen we anno 2017 niet meer.
  Dat rijke regio’s hun rijkdom ook te danken hebben aan de armere streken dat kunnen we niet meer bedenken. Het gaat in de wereld niet meer om het welzijn van iedereen maar om de rijkdom van selecte groepen. Het zou goed zijn als iedereen zich er van bewust van zou zijn dat er bij meer gelijkheid, dus als iedereen iets te besteden heeft, iedereen er beter van wordt.

  1. Precies. Noord Italië wil van het zuiden af, Vlamingen van Walen, de randstad van Limburg, om maar in de buurt te blijven. Niet alleen lusten maar ook de lasten. Maar hier in Spanje zit ook veel oud leed.

    1. net gezien in nieuws : 800 miljoen mensen leven in armoede en zoals je zegt : als iedereen zich er bewust van zou zijn….. als en zou…… maar je hebt groot gelijk Rob!!!

  1. Is niet waar want het Baskenland heeft een heel ander betalingssysteem dan Catalonië en zij zijn eigenlijk niet zo ontevreden op dit moment (op een aantal mensen na zoals altijd)

    1. In Vlaanderen sympathiseren ze met elke separatistische beweging, maar de argumenten komen meestal voort uit hun eigen frustraties.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by