skip to Main Content
Overzicht van tarieven voor het reserveren van zitplaatsen in een vliegtuig richting/uit Spanje

Overzicht van tarieven voor het reserveren van zitplaatsen in een vliegtuig richting/uit Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is tegenwoordig bijna de normaalste zaak van de wereld om voor alles wat men extra wil bijboeken bij het vliegen van Nederland of België richting Spanje en vice versa ook extra bij te betalen. Of het nu gaat over koffers, huisdieren, prioriteit instappen of het reserveren van stoelen, overal dient men voor bij te betalen. Eerder hebben we al een overzicht geplaatst met de extra kosten bij de populaire vliegmaatschappijen maar nu concentreren we ons op de tarieven voor stoelen.

Dankzij een vergelijking die gemaakt werd op de website van tix.nl weten we ongeveer wat de prijzen zijn bij de populaire vliegmaatschappijen die vluchten aanbieden van en naar Spanje en tussen Nederland/België. Te denken valt dan aan de populaire en omstreden vliegmaatschappij Ryanair maar ook Transavia, Vueling, Easyjet, TUIfly, KLM en Brussels Airlines rekenen extra tarieven voor zitplaatsen.

De reizigers die tegenwoordig zeker willen weten dat ze bij elkaar zitten in een vliegtuig dienen daarvoor bij te betalen. De laatste maanden is er nogal wat ophef over het beleid (niet bewezen en bevestigd door het bedrijf) bij Ryanair waarbij veel reizigers melden dat ze uit elkaar gezet worden in een vliegtuig omdat ze niet bij willen betalen voor een stoel. Ryanair rekent dan wel overal geld voor (wie wat extra’s wil moet daarvoor betalen is het beleid) maar de Ierse low cost maatschappij is zeker niet de duurste, blijkt uit de gegevens van tix.nl.

Volgens de prijsvergelijker tix.nl is het maken van een overzicht moeilijk gemaakt omdat er steeds meer stoelvarianten worden aangeboden waarbij er soms wel meer dan 10 verschillende combinaties en mogelijkheden zijn, elk met een eigen prijskaartje. Kort samengevat heeft tix.nl gekeken naar stoelen op de eerste rij, premium voorin, premium extra beenruimte, standaard voorin en standaard achterin. Bij de vliegmaatschappijen hebben deze varianten echter allemaal andere namen maar in principe komt het op hetzelfde neer.

Lees ook: Low cost vliegmaatschappijen in Spanje verdienen steeds meer met de extra service kosten

Ryanair // Bij Ryanair kost het reserveren van een stoel op de eerste rij standaard 16 euro en wil je premium voorin zitten kost dat 13 euro extra. Als je extra beenruimte wilt hebben (nooduitgang) dan kost dat 15 euro extra en voor een standaard stoel voorin betaal je 8 euro en achterin 4 euro. Dit moet slechts gezien worden als een richtlijn aangezien er andere prijzen zijn voor het zitten op rijen 15-19, 20-24 en 25-31. Daarnaast is het verplicht een stoel te reserveren als men voorin of achterin met kinderen wil zitten.

Transavia // Ook de Nederlandse vliegmaatschappij Transavia rekent extra bedragen voor bepaalde stoelen zoals 16.50 euro voor een stoel op de eerste rij of 7,50 euro om premium voorin te zitten en 11,50 euro voor extra beenruimte. Standaard stoelen voorin én achterin hebben een prijs van 5 euro.

KLM // Bij de Nederlandse maatschappij KLM is het boeken van een stoel op de eerste rij alleen mogelijk voor Business class en Excellence passagiers maar premium voorin zitten heeft een kostprijs van 14 euro terwijl als je meer beenruimte wilt hebben je daar 20 euro voor dient te betalen. Standaard stoelen voorin en achterin hebben 5 euro als extra kostprijs.

Brussels Airlines // De Belgische maatschappij hanteert speciale tarieven voor stoelen maar voor de eerste rij, premium voorin en extra beenruimte is het alleen mogelijk te boeken als je een business class of excellence ticket hebt. Voor standaard voorin en achterin stoelen betaal je bij Brussels Airlines 10 euro.

Vueling // De Spaanse low cost vlieger Vueling heeft verschillende prijzen maar de eerste rij is alleen mogelijk voor passagiers met speciale tickets. Premium voorin zitten heeft bij Vueling een kostprijs van 16,99 euro en extra beenruimte kost 15,99 euro. Wil je op een standaard stoel voorin zitten kost dat 9,99 euro en achterin heeft dat een prijs van 5,50 euro.

Easyjet // Bij de Britse low cost vlieger Easyjet kost het zitten op de eerste rij 19 euro, als premium voorin betaal je 13 euro en als je extra beenruimte wilt hebben kost dat ook 13 euro. Voor standaard stoelen voorin alsook machterin betaal je per persoon 5 euro extra.

TUIfly // Bij TUIfly zijn de prijzen voor het zitten op de eerste rij, voorin premium en met extra beenruimte niet bekend maar het zitten op een standaard stoel voorin alsook achterin heeft een meerprijs van 5 euro. TUIfly heeft net zoals de maatschappij Corendon verschillende tarieven afhankelijk van wanneer men een ticket of stoel boekt in het vliegtuig.

De prijzen die hierboven vermeld zijn werden door tix.nl met grote zorg samengestelt maar het blijven momentopnamen en prijzen kunnen voor de stoelen vaak net zoals voor de vliegtickets nog wel eens veranderen. De tarieven zijn per persoon en per vlucht/traject.

Wat is jouw ervaring met het reserveren van stoelen in een vliegtuig? Doe jij dat altijd of weiger je extra te betalen voor een stoel? Ben je het ermee eens om extra te betalen als de tickets maar goedkoop blijven? Geef jouw mening door het plaatsen van een reactie 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 24 reacties
 1. We willen allemaal goedkoop , nog goedkoper of gratis !!!!!
  Gratis bestaat niet ,denk maar even aan Steve Steevaert !!!!!
  Ik vlieg jaarlijks 6 tot 8 keer naar Alicante vanuit Brussel .
  Dat zijn dan minstens 12 vluchten .
  Soms betaal ik 50€ soms betaal ik 80 € stoel met extra beenruimte inbegrepen .
  Stel dat ik gemiddeld 65 € betaal , dan kosten 12 vluchten mij 780 € .
  Ik ben in 2011 naar Alicante gereden om mijn auto in te schrijven .
  Heeft mij toen 600 € gekost overnachting inbegrepen .
  Aan U de keuze of je met de auto of met het vliegtuig naar Spanje wil ?
  Oh ja als ik vlieg ben ik na 5 uur en niet vermoeid in mijn huisje.
  Als ik met de auto ga ben ik na 30 uur en stik kapot in mijn huisje .
  Prettige vakantie ,
  Jean Pierre Swalens

  1. Volledig met je eens Jean Pierre! De mensen willen allemaal met vakantie gaan, overwinteren in Spanje of zelfs hun eigen stulpje ginder hebben en er dan ook regelmatig heen gaan om van het zonnetje te genieten maar…. het vliegtuig mag zeker geen eurocent teveel kosten… ze maken er een drama van om ocharme 4 euro te betalen voor een stoel (voor een vlucht die hen amper 50 euro kostte!), maar zitten diezelfde dag wel al lekker op een terrasje waar ze twee wijntjes drinken en daarvoor met plezier 4 euro betalen…

 2. Ik snap dit gemiep niet. Ja, ik ben gek met mijn kerel en ben het liefst 24/7 bij hem, overigens denkt hij er ook zo over. Maar toch snap ik dit gezeur niet, als hij (en/of ik) moet werken zien we elkaar soms ook 20 uur niet dus waar heb je het over?? Hooguit 3 uur! En kort na de landing is hij in het gangpad al weer in beeld…..
  Maar stel dat een van ons voor de eerste keer vliegt, of we elkaar voor die paar uurtjes niet willen missen, waar heb je het over. Een tientje, één keer naar de Mac en je bent meer geld kwijt.

 3. Ik wieger om te betalen voor een stoel reservering.
  Maakt mij niet uit dat het reisgezelschap niet bij elkaar zit 🙂
  Meestal lig ik toch het grootste gedeelte van de vlucht te slapen.

 4. Wat een gedoe toch allemaal.
  Ze willen allemaal naar de zon en voor een appel en een ei.
  De prijs van plaatsen reserveren valt toch nog mee.
  Ik betaal daar graag voor.
  En je hoeft heus geen dure plaatsen te reserveren.
  Als je gewone stoelen reserveert, betaalbaar, zit je wel waar je zelf voor kiest.
  Die paar extra centen, denk niet dat mensen die op vakantie kunnen naar de zon, daar veel armer van worden.
  Alleen maar een goed begin van de vakantie naast je familie, vrienden of wie dan ook.
  En voor niks gaat alleen de zon op.

 5. Wij vlogen 11 september met Ryanair naar Eindhoven en wilden niet extra betalen voor de stoel dus zaten apart. Vonden het belachelijk maar verder geen probleem. En wat gebeurde er. We zaten ieder op een rij, helemaal alleen. Dus er was plek zat, Het is een rare regeling en ze verzinnen steeds iets nieuws. Eigenlijk slaat het nergens op, want zo erg is het niet om twee uurtjes apart te zitten.

  1. Inderdaad , als het je overkomt apart te moeten zitten , is geen ramp.
   Maar zelfs met gereserveerde stoelen kan het je overkomen.
   Wij hebben al meegemaakt, met een half gevuld vliegtuig, dat de gezagvoerder uit de cockpit kwam om te zeggen, niet vragen, dat een aantal passagiers zich moesten verdelen over leegstaande rijen.
   Dit ging niet van harte omdat blijkbaar de meeste een stoelreservatie hadden.
   Wij zaten in het midden bij de nooduitgang en mochten blijven zitten.
   Toen er niemand opstond zei de piloot “oke dan stijgen we niet op want het vliegtuig is niet in balans”.
   Vervolgens gingen er toch een groot aantal mensen apart zitten.
   En dit was niet Ryanair maar Transavia.
   Dit zal niet vaak voorkomen.
   Maar je leest dat het kan.
   Weet niet hoe stoeltoewijzing gaat maar misschien heeft dit er mee te maken dat teveel lege rijen niet gunstig is om te vliegen.
   Ben ook maar een leek.

 6. Gewoon schandalig, in 2011 vlogen we 3x per jaar heen en terug het tarief voor ons hondje: 0,00 €. Nadien werd het 15 € voor ons hondje, sinds vorig jaar betalen we 30 € voor ons hondje bij TUY. Nu het is een fikse opslag, maar het is nu eenmaal zo en ik klaag er zeker niet over. Wat ik niet kan aanvaarden dat ze sinds vorig jaar mensen die samen geboekt hebben niet meer samen laten plaatsnemen in de cabine. Ons hondje is steeds zeer rustig geweest gedurende de vlucht, nu begrijpt het beestje niet dat baasje niet bij mij zit. Voor diegenen die nu denken wat een verwend nest ! Wel als je een hondje aanschaft heb je tegenover dat diertje een verantwoordelijkheid en als je die niet kan nemen “koop dan a.u.b.” nooit een dier !!! En dan de ouders met 1 of 2 kindjes, hoe kunnen die kindjes begrijpen dat mama of papa ergens anders zit. Leg maar eens uit aan z`on ukje dat de vliegtuigmaatschappij de geldbeugel van mama en papa wil uitschudden! Als de vliegtuigmaatschappijen meer centen willen moeten ze dat maar meteen aanrekenen en stoppen met dat achterbaks gedoe.

 7. Doen jullie maar lekker moeilijk over bijbetalen. Ik vlieg iedere maand even naar Nederland voor een dagje voor 80 – 120 euro op en neer. Alleen handkoffertje. Vrouw misschien op andere rij. Lekker op tijd. Geen gezeur. Van het verschil gaan we goed eten hier in Spanje. Vrouwtje tevreden.

 8. En als je nu met kinderen vliegt van 5 en 11 jaar oud en je betaalt niet extra, worden de kinderen dan mogelijk ook van de ouders gescheiden? Of doen ze dat dan weer niet?

 9. Ik zie een reactie van Ria 16/09/2017 om 13:21.
  Bij mij komt de Spanje vandaag pas om goed 18.00 uur in de mailbox .
  Vandaag om 18.04 en soms nog later.

 10. Vlieg volgende maand retour Sevilla Eindhoven €59,– Ryanair en met stoel en als eerste instappen €72,–
  Bij Transavia €80,- zonder stoel en naar Amsterdam €98,–
  Ik neem ook wel eens allebei dus de ene op de heen reis en de andere terug
  kijk dan vooral naar de aankomst en vertrek tijden of die wat gunstig vallen.
  Zijn de enigste twee die rechtstreeks op Nederland vliegen vanaf Sevilla .
  Vueling heeft het ook gedaan , weet u dat een stoel op de eerste rij €50.– extra kost oké er zit dan niemand op de midden stoel . Vindt het verder geen prettige maatschappij, paar keer gevlogen maar altijd vertraging

 11. Ik vlieg 4x/jaar met tui fly en wij reserveren geen plaats. Eventjes niet naast elkaar, zelden voorgevallen, is toch geen drama het is maar juist een paar uurtjes vliegen.

 12. Vandaag noodgedwongen weer met Ryanair moeten vliegen, ipv Tui. Wat een zenuwgedoe.
  Over het cabinepersoneel overigens niets dan goeds.

 13. En voor die € 150 .- vliegen ze je ook noch terug , geweldig TRANSAVIA !!!

 14. Wat zitten we nu te piemelen met zijn alle, je vliegt voor een appel en een ei naar Spanje , het kost geen pepernoot, snap bij god niet hoe dit kan voor deze ontzettend lage prijzen .
  Ga lekker met je eigen Opeltje astra ben je 3 dagen onderweg , benzine , hotel , ellende op de weg enz, enz.
  Nee hoor voor , voor ongeveer € 150 .- vlieg ik lekker met Transavia op de eerste rij lekker naar malaga.

  1. Ja waar gaat het over? 3 uurtjes niet naast je man zitten…..
   Mis hem nu al!
   Nee, ik snap de frustratie wel, maar laten we wel wezen, door de lowcost maatschappij zin we allemaal heel mobiel en kunnen zoveel reizen als we willen.
   Als je het luxer wil moet je ervoor betalen.

   1. Voor een vlucht van 2h30 bij manier van spreken 15 verschillende tarieven
    Is dat niet absurd ?

 15. Vlieg jaarlijks 4 x met tuy het vroegere jetairfly nooit bijbetaald altijd naast mekaar gezeten 1x wandelgang er tussen ,ik geloof als iedereen niet bijbetaald denk ik dat er over een een jaar er nietmeer zal gevraagd worden om te reserveren op voorhand maar de mensen trappen er steeds in volgens mij……

 16. Naturlijk is het niet leuk dat dit soort kosten nu weer worden gerekend maar wij zijn verslaafd geraakt aan goedkoop, nog goedkoper en heel goedkoop. Ondanks deze extra kosten kan ik nog steeds niet met de auto de kilometers rijden, kost mij 2 dagen en een overnachting. Nogmaals het is niet leuk maar in de trein van Amsterdam naar Haarlem zit je ook wel eens niet naast je vrouw of moet je staan.

 17. hadden op al die jaren nog nooit meegemaak dat we apart zaten tot verleden jaar dus da gebeurt expres zodat ge stoelen zou reserveren das 28 euro dat ze extra verdienen een echte schande dat ze dat speciaal gedaan hadden zodat we dit jaar stoelen reserveerden ik vind dit niet kunnen

 18. goed artikel maar geraak daar maar eens wijs uit, een kat vindt hier zijn jongen niet meer…..
  altijd klagen en klagen voor da eurootje meer of minder pfffff
  als we ne keer naar belgie of nederland vliegen, altijd met tui fly en nooit geen problemen gehad, misschien wel 10 eurootjes meer maar da is dan maar zo!
  en thuisblijven is ook een optie!

 19. Het is zeker zo dat Ryanair nu haar reizigers pest door samenboekers met opzet uit elkaar te plaatsen. Ik vind dat echt schandalig. Stop daarmee en laat reizigers desnoods een paar euro extra betalen Daarvoor! Straks moet je nog vooraf gaan betalen om naar de wc te mogen. Waar houdt deze onzin op?

  1. Niemand zegt dat ge met Ryanair moet vliegen , ge moet maar eens vergelijken met andere maatschappijen ge gaat nogal verschieten;

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken