skip to Main Content
Voorzitter van het Europese Parlement blijft bij standpunt: zelfstandig Catalonië valt buiten de EU

Voorzitter van het Europese Parlement blijft bij standpunt: zelfstandig Catalonië valt buiten de EU

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Als Catalonië de plannen doorzet om een eigen republiek of land te worden dan kan het Catalaanse volk er rekening mee houden dat ze geen Europese Unie ingezetenen meer zullen zijn. Dat is opnieuw de boodschap van de voorzitter/president van het Europees Parlement Antonio Tajani. De Italiaan heeft het eerder al gezegd en blijft bij zijn standpunt welke gebaseerd is op de regels binnen de EU. Terwijl dit het standpunt van de Europese Unie blijkt te zijn zien de Catalaanse politici dat heel anders.

De voorzitter van het Europese Parlement is heel duidelijk: als Catalonië zich losmaakt van een Europees land in dit geval Spanje en zelfstandig verder wil gaan houdt dat niet automatisch in dat dit nieuwe land lid is of kan worden van de Europese Unie. In feite begint voor Catalonië het proces van aanname binnen de EU opnieuw bij bet begin, net zoals elk ander land wat een EU lidstaat wil worden.

Catalonië dient als de Republiek Catalonië over een nieuwe economische overeenkomst te onderhandelen waarna alle lidstaten waaronder ook Spanje moeten kiezen of ze Catalonië accepteren als nieuw land, een proces wat wel 10 jaar kan duren en waarbij Spanje zeker niet zal meewerken. Gezien wat er nu gaande is en de politici de grondwet en beginselen van de Spaanse democratie niet respecteren, is de vraag wat andere lidstaten zullen zeggen, aldus Tajani.

In de ogen van de voorzitter is het aantal tegenhangers van uittreding uit Spanje in Catalonië groter dan de voorstanders en zijn dit geen tweederangs burgers en dient ook hun mening gerespecteerd te worden, net zoals de persvrijheid in het geval van media die zich tegen het proces van onafhankelijkheid hebben gekeerd.

OPROEP: Voor alle voorstanders van een Catalaanse Republiek die nu zeggen dat dit helemaal niet zo is en dat Catalonië gewoon bij de EU blijft, laat ons nieuwsberichten zien waar dat in bevestigd is. En dan hebben we het niet over de Catalaanse politici die zeggen. Wij willen graag beide kanten van het verhaal laten zien maar in dit artikel houden we ons aan wat twee van de belangrijkste personen binnen de EU gezegd hebben.

Juncker

De president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft recent in een interview gezegd dat hij Catalonië als zelfstandig land zou kunnen accepteren als dit blijkt uit een referendum. Dit zei Juncker in een interview waarbij zijn woorden compleet uit verband zijn getrokken, met name aan de Catalaanse kant. Zo zou hij gezegd hebben dat als het SI wint de Europese Unie dat zou respecteren. Dat is echter niet wat hij gezegd heeft en delen van van zijn zinnen werden uit context gehaald.

Wat hij namelijk wel zei is dat hij en de commissie altijd hebben gezegd dat het Spaanse Grondwettelijk Hof en het Spaanse parlement gerespecteerd dienen te worden. Zou het hele referendum volgens de regels gaan en de uitslag betekenen dat er een zelfstandig Catalonië komt, dan zou de EU dit erkennen. Dat houdt niet in dat het nieuwe land meteen bij de EU landen komt.

Wat zou er kunnen gebeuren

Ongetwijfeld zal over het of niet bij de EU horen nog lang gediscussieerd gaan worden en is dat voor sommigen helemaal niet belangrijk maar voor anderen (voor- en tegenstanders) juist weer wel. Zou Catalonië buiten de EU vallen dan is het nog niet zeker of ze wel de euro als muntsoort zullen hebben. Dat houdt allemaal in dat zelfs een Catalaanse bank zoals Caixabank al gezegd heeft in dat geval het hoofdkantoor buiten Catalonië te vestigen aangezien ze wel bij de Europese Bank willen blijven horen. Grote bedrijven kunnen eventueel Catalonië de rug toekeren waardoor de inkomsten minder zullen worden en de economie achteruit zou kunnen gaan. Zoals je al leest veel “kan” en “zou” want het is op dit moment een scenario wat nog niet is voorgekomen (en dan niet Groot Brittannië aankaarten want dat is een heel ander verhaal, denk aan de muntsoort etc.)

Beste lezer, mocht je hier een andere mening over hebben of meer informatie hebben over wat er allemaal zou kunnen gebeuren rondom het EU en euro in het geval van een Catalaanse Republiek, laat het ons weten in een reactie, zo kunnen we allemaal wat leren. Wat hierboven staat is geen eigen mening maar nieuws en feiten die uit verschillende krantenberichten komen (Spaanse, Catalaanse en internationale kranten).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 38 reacties
 1. Iedereen wil graag de boter, het room van de boter en de glimlach van verkoopster !
  Maar zo gaat het niet want uit Spanje = uit de EU !
  Gelukkig maar !

 2. Zwitserland en Noorwegen willen zelfs niet bij de EU. Laat ons daar eens op beginnen kankeren..

  1. Waarom, die hebben er nooit bijgehoord en willen dat ook niet. Catalonië wil uit een EU land stappen en denkt meteen EU lid te kunnen worden wat volgens Brussel dus NIET zo is. Waarom gelooft niemand toch wat de mensen in Brussel zeggen en blijft men geloven in de leugens van Puigdemont en de zijnen?

   1. Omdat die gespierde hersenen alleen maar dromen en iedereen weet dat dromen bedrog zijn !

 3. Een reactie op de OPROEP van de redactie.

  Ik ben namelijk een fanatieke voorstander van het behouden van het referendum en zal aan de hand van twee krantenberichten (Jawel, Mundo en Pais) dat de Spaanse regering absoluut illegaal bezig is om de Democratie in heel Spanje om zeep te helpen (de links staan onder)

  In Juli 2010 is er in het Catalaanse parlement gestemd TEGEN HET STIERENVECHTEN in Catalonië. (Democratisch: 68 tegen en 55 voor).
  Helaas is de Spaanse regeringspartij (PP) en C’s er niet van gediend dat iemand democratisch een nieuwe wet creëert, want naar de mening van de PP en de C’s is het Stierenvechten een “Nationaal belang” en dit kan alleen verandert worden de de Spaanse regering!!
  (Wie denken die Catalanen wel dat ze zijn? Het is toch niet normaal dat de Catalanen zelf democratisch beslissen dat ze het stierenvechten niet meer willen hebben in Catalonië? Hier moet heel Spanje over beslissen! De Spaanse regering en de Spaanse rechters, het staat immers in de grondwet gedateerd uit 1978).

  Een paar weken later wordt door het Spaans gerechtshof (Tribunal Constitucional) de Catalaanse wet geannuleerd, met als reden dat de Catalaanse regering niet bevoegd is om het stierenvechten te verbieden.

  Op deze wijze handeld de Spaanse regering! En wanneer u nu HET STIERENVECHTEN VERVANGT VOOR REFERENDUM, dan heeft u exact dezelfde situatie!!

  Onderstaand de gevraagde links:
  https://elpais.com/elpais/2010/07/28/actualidad/1280305017_850215.html
  http://www.elmundo.es/cultura/2016/10/20/57f4cf5ee5fdea5e408b4611.html

  1. Daar hebben we al meerdere keren over geschreven en is inderdaad schandalig maar om dat nou met het referendum te vergelijken mmmm

   1. Je kunt natuurlijk het Stierenvechten niet vergelijken met een referendum, maar het zijn zeker gevoelige kwesties met zeer fanatieke vóór- en tegenstanders.
    Waar het mij om gaat en wil benadrukken is dat de Spaanse regering en bijbehorende Staatsrechters, de macht gebruiken op een niet democratische manier.

    Toch bedankt voor het plaatsen! En misschien kunt u het zelfs kopiëren naar het bericht over de anti-stierenvechten in Madrid. Dan krijgt Catalonië misschien wel wat meer begrip voor de situatie…

  1. helaas is dat dus uit de context gehaald, zoals de Europese commisie ook al heeft aangegeven nadat Catalaanse pers (inclusief vice premier Oruol Junqueras op Twitter) slechts enkele zinnen publiceerden. Wat Juncker gezegd heeft is dat men de grondwet dient te respecteren en dat als er een officieel rechtsgeldig referendum zou zijn en de Catalanen dan kiezen voor afscheiding men die beslissing zal accepteren. Dat betekent echter niet dat Catalonië automatisch bij de EU zal horen. Dit is een voorbeeld> https://www.elespanol.com/espana/politica/20170914/246725893_0.html

 4. Noel, het is duidelijk dat je anti europa bent. Maar elk land heeft een economie nodig, geld om basisvoorzieningen zoals onderwijs, zorg en infrastructuur. Deze kunnen worden gefinancierd uit belastingopbrengsten. Hiervoor heb je mensen nodig met inkomen en daarvoor heb je werk nodig. Werk komt uit bedrijven en zelfstandigen. Die hebben klanten nodig. Dat zijn afzetmarkten. De belangrijkste afzetmarkten zijn voor Catalonië Spanje en Europa. Wat nu als deze wegvallen? Hoe gaat Catalonië de economie draaiende houden? En zouden banken en bedrijven niet juist in Catalonië zitten vanwege de banden met Spanje en Europa? Catalonië is een belangrijke motor voor Spanje maar die motor heeft wel brandstof nodig. Ik snap de sentimenten, zeker met de houding van Rajoy, maar ik denk dat een afscheiding in niemands belang is. Lees ook even dit: https://www.businessinsider.nl/catalonie-onafhankelijk-spanje-brexit-europese-unie/. Ik wens alle stemmers vooral veel wijsheid.

 5. Degene die zo hoog oplopen over het onafhankelijke zwitserland (en bvb noorwegen), zij betalen bijdragen aan europa, zitten in schengen en dienen hun wetten aan de europese aan te passen. Ze zijn geen deel van de EU maar wel van de EER (economische europese ruimte) waardoor beiden vrij goederen en mensen kunnen verhandelen! Daarvoor hebben zij veel wetten moeten aanpassen, dit zal een nieuw “vrij” land in europa ook moeten doen om open te kunnen handelen en zijn verdragen die niet op 1 2 3 onderhandeld zijn… Spanje zal zo’n verdragen nooit goedkeuren. En Schotland is een heeeeeeel ander verhaal, zij zijn een eigen land, met eigen munteenheid (schotse pond) die momenteel nog gekoppeld is aan de engelse pond. En als zij uit VK stappen wanneer de onderhandelingen nog niet zijn afgerond kunnen zij deel uitmaken van EU want ze zijn al apart land enkel handelen ze onder de queen en britse vlag omdat ze er op vrijwillige basis als apart land deel van uitmaken.

  1. Noorwegen, indien ik mij niet vergis, betaalt jaarlijks 800 miljoen Euro om te mogen handel drijven. Ik denk niet dat Barcelona dat zomaar kan ophoesten of ze kunnen aankloppen bij Puyol.

 6. Wat een ongefundeerd optimisme over de eigen kracht van Catalonië. Binnen Spanje lijkt het misschien nog wat, maar in vergelijking met de meeste landen in West Europa stelt Catalonië weinig voor. Slecht georganiseerd, bureaucratische wantoestanden, traag en inefficiënt ambtelijk apparaat, corruptie, gezondheidszorg met Afrikaanse kenmerken, diep wantrouwen tussen burgers en overheid (kenmerk van weinig democratische landen), en ga zo maar door.
  De separatisten willen graag bij de EU blijven omdat ze ze broodnodig hebben en ook het geldinfuus van de ECB kunnen ze niet missen.
  De separatisten beweren dat ze na de afscheiding snel bij de top 10 landen van de wereld zullen horen. “Dream on” zou ik zeggen.

 7. Na Franco hebben alle landen, waaruit Spanje bestaat, een grondwet onderschreven, de Magna Charta. Daardoor hebben deze landen een sterke juridische band, die rechten geeft en verplichten met zich brengt. Eenzijdige opzegging, als nu door Catalonya, is, zoals indertijd afgesproken, niet mogelijk. Het Verenigd Koninkrijk kent een dergelijke afspraak niet. Er is daar geen alle delen bindende grondwet en Schotland kan dus eenzijdige opstappen.
  Enige studie van de geschiedenis van Spanje leert, dat Spanje bij uitstek het land is, dat zichzelf steeds aan de bedelstaf brengt door onderlinge twisten. Is het niet de taal dan is het de waterverdeling of de hogesnelheidstrein, maar een collectief streven is mede door de politieke inrichting niet mogelijk.
  Wat uiterst angstig is het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven, het ideologische, het bijna godsdienstige. De Inquisitie, de Sovjet, het nationaal – socialisme, Noord Korea, Sadam Husein zijn vooraf gegaan. Profeten/ godjes, zoals Puigdemont, zijn gevaarlijke lieden. De door hen verkondigde ideologie wordt door de massa beleden en door de bovenklasse verzilverd, maar brengt uiteindelijk niet al het beloofde. Tot de volgende profeet opstaat.
  Nee, terug naar vroeger, de 1e en 2e Republiek, met zijn anarchisme, links – socialisme, communisme zal de wereld niet verbeteren. Dat is wel gebleken.
  Je ziet Puigdemont en Junqueras verharden in hun geloofsovertuiging. Dat gaat niet goed. Met leugenachtig beweren, dat het wel goed gaat met EU, euro, internationale afspraken, red je het niet. Het zal een desillusie worden voor de believers, waaruit weer veel onrust gaat ontstaan.

 8. Europa schreewt dat het Catalonie er niet zomaar bij kan nemen, maar kijk hoe ze de deuren opennzetten voor het geval schotland onafhankelijk zou worden van Engelend, dat uit de EU stapt. Een wijze beslissing van hen, want aan de top van de EU staanh een paar machtswellustelingen die europa naar de vaantjes helpen voor economische winst voor de rijken. De burgers willen geen import van islam en andere afrikanen zonder diplomawaarde. Maar het past in het straatje van de rijken: ons armer maken door lonen alsmaar minder te laten stijgen dan de prijs van het dagelijks leven. de EU zal snel zijn omCatalonië erbij te willen, want kijk hoe boos ze zijn wanneer ze een lidstaat verliezen. En Catalonië kan aardig wat opbrengen, maar een goede raad aan hen: Ben je onafhankelijk? BLIJF onafhankelijk, OOK van de EU. Zwitserland doet het zeker niet slecht en is géén lidstaat! Een gouden eiland in een overstromende massa van gelukzoekers.

  1. Eindelijk iemand die weet waar het op staat!
   Ze zullen “lopen” om Catalonië, Schotland (en nog anderen die zeker zullen volgen) om ze lid te maken van de EU maar het is te hopen dat ze doen als Zwitserland en daar draait de economie op volle toeren ZONDER de EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   1. U ben totaal, maar dan ook totaal verkeerd geïnformeerd .lees de bijdragen van Bert, Chris, Hans en Leo , hoe het zit, ik ga da niet opnieuw verkondigen.
    De voorstanders zijn bezig met een plaat voor hun kop hard tegen een muur aan te rijden. Ik waarschuw daar nogmaals voor, maar als u dat echt wilt, ga vooral uw gang.

    1. we zitten zeker niet te wachten op u en alle andere azijnpissers in ONS Catalonië, blijf er maar weg!
     jullie hebben geen plaat voor de kop maar een hoog appartement!

     1. U wordt op uw wenken bedient! Ik kom er al jaren niet meer! Terwijl ik er meer dan 30 jaar met heel veel plezier geweest ben. Zelfs met de auto naar NL, rij ik niet meer via de AP7 , maar via de A23. Nog gratis ook!
      In mijn nieuwe appartement hier aan de Costa Blanca woon ik 2 hoog. Dus dat valt best wel mee toch?

   2. Tussen dit oerwoud van onheilsberichten indien Cataluña onafhankelijk wordt, een serieus artikel van meneer Noël: U slaat de juiste nagel op de kop! “:Wie er graag slim uitziet, staat dikwijls voor de spiegel”:niet van mij, maar een héél oud indisch spreekwoord…

    1. tis te hopen dat elkeen die negatief is over “ONS Catalonië” verhuist en nooit meer terugkomt, er zelfs niet passeert!!!
     op die azijnpissers zitten we niet te wachten, honger en dorst zullen we ook niet hebben, al die negatieve berichten, wie denken jullie wel wie jullie zijn?
     een mening moet goed overwogen zijn en als jullie er niet wonen kunnen jullie niet weten hoe “WIJ” ons voelen maar dat kennen jullie niet, een CATALAANS GEVOEL!!!!!!!!!!!!
     tis gemakkelijk een mening te hebben achter een te kort gordijntje in klompenland of in belgenland, denk er van wat jullie willen, negatief over ons en je mag een reactie verwachten, zeker van mij, leuk zullen jullie het natuurlijk niet vinden en de kritiek die ik nu zal lezen neem ik er graag bij, het raakt mijn hielen nog niet!!!!
     “WE” hopen dat het ONS lukt en dat ONS geld ONS geld blijft ipv Madrid te blijven verrijken!!!!!!!!!!!!!! Rajoy en zijn gevolg : de pot op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Europa roept dat ze er buiten zouden vallen, maar voor Schotland zouden de poorten open gezet worden omdat Eneglend uit wil stappen. Kijk hoe boos ze zijn wanner ze kleiner worden. Ze zullen snel zijn om Catalonië erbij te willen. In geen tijd zijn ze lid, want als onderdeel van een lidstaat voldoen ze aan alle regels. Mijn gouden raad: blijf buiten de EU want zij zij europa naar de vaantjes aan het helpen met hun import van afrikanen zonder diplomawaarde.

 10. Het maakt de Catalanen de pis niet lauw. Buiten de EU zal niet lang duren.
  Te belangrijk en zeker voor Spanje zelf. Deze trein is niet te stoppen.
  En met euro’s kan je overal betalen. Alsof de wereld vergaat wanneer je niet onder Brussel valt. Wie is die Italiaanse voorzitter??? Gelukkig hebben de Nederlanders in Catalunya geen stemrecht.

  1. Droom lekker verder. Totale fantasie. Overigens wel leuk dat je als volwassene nog in sprookjes gelooft.

 11. Het fabeltje dat Catalonië gewoon bij de EU kan blijven werd ook al verteld bij het “referendum” van 2014. De Generalitat had zelfs mooie kleurenbrochures laten drukken waarin het zwart op wit stond. Ook de Euro zou gewoon gehandhaafd kunnen worden.
  Ook nu worden deze fabels weer door de separatisten verteld. Zoals ook in 2014 allang bekend was: het gaat echt niet gebeuren, de EU regels over lidmaatschap van de Unie zijn hier helder over. Een gebiedsdeel dat zich losmaakt van een EU land, wordt beschouwd als een nieuwe staat die, net als elk niet EU-land, het lidmaatschap van de EU kan aanvragen. Deze regels zeggen nog niets over een landsdeel dat zich illegaal losmaakt van het moederland; daarvoor is waarschijnlijk nog veel minder animo te vinden bij andere EU-landen om ze toe te laten.
  De Euro is hetzelfde verhaal. Spanje maakt onderdeel uit van de muntunie en de banken en financiële instellingen vallen onder het gezag van de ECB, die ook eisen stelt aan de monetaire politiek van het land. Zodra Catalonië zich afscheidt, is er geen toezicht meer van de ECB en kan men dus ook niet langer deelnemen aan de Euro. Er zal een eigen munt op de markt gebracht moeten worden die in de eerste maanden naar verwachting al sterk zal devalueren, vanwege ontbrekende financiële zekerheden.
  De seperatistische politici gaan steeds verder in hun doodlopende straat en kunnen niet meer terug.
  Ik ben benieuwd waar het uiteindelijk op uitdraait.
  Ik hoop alleen, dat als het uiteindelijk niet doorgaat, deze politici hard aangepakt zullen worden en dat Madrid de eisen voor tweetaligheid binnen Catalonië weer opvoert.

  1. Dat heb ik hier al eerder bepleit. Bergpiek en zijn bende Forcadell en Jonqueras incluis het gevang in. Net als Arthur Meer.

 12. En op voetbal gebied dan. Laten ze daar maar eens over nadenken. Een profliga met alleen Barcelona en Espanjol. Lekker spannend. Ik zet mijn geld op het kampionschap van Barcelona.

 13. Dat ze niet zomaar lid kunnen worden van de lijkt mij goed nieuws.
  Ik denk dat dat eerder een voordeel is dan. Een nadeel

 14. Ik kom al 50 jaar in dezelfde regio (ben 57j). Omgeving van Amposta, 190km voorbij Barcelona en heb hier ook al ruim 20j een eigendom. Nu, van die vele honderden Catalanen die ik ken en velen als goede vriend, ben ik er exact 1 iemand tegengekomen die: én onafhankelijk wil zijn, én NIETS wil weten van de EU. Persoonlijk heb ik sterk de indruk dat er wéér eens veel ‘gegoocheld’ wordt met cijfers van enkele ‘die hards’ van het SI-kamp.

  1. Is ook zo, want de grootste schreeuwers krijgen de meeste aandacht en de ( helaas) zwijgende meerderheid bijna geen. Daar komt nog bovenop dat het volk grootschalig voorgelogen wordt door Bergpiek en zijn kornuiten . Als bij deze SI- stemmers ook het muntje valt blijven alleen de echte fundamentalisten over, dus zij, die tegen elke prijs onafhankelijk willen worden.

  2. ik ken veel anderen, u “vrienden” komen niet veel buiten zeker????
   ofwel heb je er maar één, dat kan ook
   al die kritiek die ik lees….
   hele bladzijden vol met meningen, allemaal proffen zeker????

   1. Bent u dan akkoord met een Catalonië buiten de EU, euro, Schengen , voetbalclubs uit La Liga etc. Is het dat u allemaal waard, die onafhankelijkheid?

     1. Dat vind ik een eerlijk antwoord! Heb ik respect voor.
      Begrijpen zal ik het wel nooit, dat is andere koek.

   2. En ‘u’ bent dan wel de prof? Die ‘azijnpissers’ waar ‘u’ over spreekt waren toen – 50 jaar geleden – wel goed genoeg om de BROODNODIGE buitenlandse deviezen binnen te brengen! Was dit niet zo geweest dan waren jullie nu nog met paard en huifkar aan het rijden…en ja hoor: al deze vrienden komen wel degelijk buiten, hopelijk ook om te stemmen. En misschien heeft ‘u’ en ‘uw’ SI-aanhangers/bende geluk want KERSTMIS komt er aan nietwaar ‘meneer noel’?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken