menu: rubrieken, zoeken & meer

Radar-COVID smartphone app 4 miljoen keer gedownload in 13 Spaanse regio’s

Radar-COVID smartphone app 4 miljoen keer gedownload in 13 Spaanse regio’s
Beeld: Radar-COVID

Radar-COVID smartphone app 4 miljoen keer gedownload in 13 Spaanse regio’s

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse coronamelder app Radar-COVID is inmiddels meer dan 4 miljoen keer gedownload in Spanje waar de app reeds in 13 autonome regio’s te gebruiken is. Spanje heeft 17 autonome regio’s wat dus wil zeggen dat er nu nog steeds 4 regio’s zijn die de Radar-COVID app nog niet hebben geactiveerd. Maar 4 miljoen downloads in een land met 47 miljoen inwoners is ook niet veel.

Feit is dat op dit moment de speciale coronamelder smartphone app die door de Spaanse regering gelanceerd is slechts volledig operationeel is in 7 autonome regio’s, te weten Andalusië (sinds 24 augustus), Balearen (sinds eind augustus), Canarische Eilanden (sinds eind augustus), Cantabrië (sinds begin september), Extremadura (sinds 15 september), Murcia (sinds eind augustus), Navarra (sinds begin september).

Maar Spanje heeft 17 autonome regio’s wat dus betekent dat er 10 regio’s zijn waar de smartphone app Radar-COVID nog niet operationeel is. 

In Aragón werkt de app volledig in de provincie Teruel en vanaf 21 september in meer steden terwijl begin oktober ook de provincies Zaragoza en Huesca aangesloten worden op de coronamelder app.

In Asturië wordt de Radar-Covid net zoals in de Valencia regio, Galicië, La Rioja nog getest op de mogelijkheid om de regionale gezondheidssystemen te verbinden met de database van de smartphone app.

In de Madrid regio zegt men binnenkort te beginnen met een testfase, iets wat eigenlijk overbodig is omdat de app reeds volledig getest is. In de regio’s Castilië en León en Castilla-La Mancha, twee zwaar getroffen regio’s door het virus, is men met een testfase bezig.

Informatie over het gebruik en de situatie rondom het activeren van de smartphone app in Catalonië en Baskenlñand is niet bekend volgens deze website die contact heeft gezocht met de regionale autoriteiten.

Wat is Radar-COVID

De Spaanse corona-volg-app is een ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial). 

De smartphone app is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. 

Radar-COVID garandeert daardoor veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom vraagt men in de app niet naar een naam, telefoonnummer of e-mailadres. Het enige wat men eventueel in moet vullen is een speciale code, maar alleen als je positief getest bent. Die code wordt gegeven door de regionale gezondheidsdiensten aan die personen die positief getest worden op het coronavirus. Om de app dus te laten werken moeten deze regionale diensten hun database verbinden met dat van de smartphone app. Ondanks dat dit geen moeilijk proces is lijken veel autonome regio overheden geen haast te hebben (terwijl het aantal besmettingsgevallen blijft stijgen).

Deze speciale corona app wordt ingezet om positief op COVID-19 geteste personen te volgen en de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met de corona-volg-app Radar-COVID wordt de gebruiker anoniem gewaarschuwd voor het mogelijke contact dat deze de afgelopen 14 dagen heeft gehad met een persoon die is geïnfecteerd.