skip to Main Content
Enorme bosbranden in het zuiden van Galicië met meer dan 4.000 hectare natuur verwoest en 3 doden

Enorme bosbranden in het zuiden van Galicië met meer dan 4.000 hectare natuur verwoest en 3 doden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VIGO – Het zuiden van de autonome deelstaat Galicië staat in brand met meer dan 80 verschillende bosbranden. Vanwege de ongecontroleerde bosbranden in de provincie Pontevedra zijn dorpen ontruimt, huizen en auto’s in rook opgegaan, wegen afgesloten, treinverkeer stilgelegd en is er veel paniek. Zondagmiddag heeft men een verbrande bestelbus gevonden waarin de lichamen gevonden werden van twee personen die verrast zijn door het vuur. Een derde dode is gevonden in zijn woning. Gedurende langere tijd zijn er al tientallen bosbranden waarvan er sommige geblust worden en andere weer ontstaan. Op dit moment is meer dan 4.000 hectare natuur verwoest en zijn er meer dan 80 bosbranden plaats.

De bosbranden die voor de meeste problemen zorgen en de meeste verwoesting veroorzaken vinden plaats in de gemeenten Baiona, Ponteareas, Cervantes, San Cristovo de Cea, As Neves, Gondomar, Salvaterra de Miño, Baños de Molgas en Chandrexa de Queixa in de provincie Pontevedra. De autoriteiten gaan er van uit dat bijna alle bosbranden moedwillig aangestoken zijn door personen die met de levens van de mensen spelen. Ook de grootste stad in de provincie, te weten Vigo, is omringt door bosbranden die zich weliswaar op kilometers afstand bevinden van de stad maar vanwege de wind (onder andere veroorzaakt door de orkaan Ophelia die op enkele honderden kilometers van de kust van Galicië voorbijraast) kunnen deze branden zich richting de stad bewegen. De Parador van Baiona moest worden geëvacueerd net zoals de fabriek van Citroën.

Drie doden

Zondagmiddag hebben de autoriteiten bevestigd dat brandweermannen op een afgelegen weg in de gemeente Nigràn in de provincie Pontevedra een bestelbus hebben gevonden waarin twee verbrande lichamen zaten. Deze vrouwen zijn om het leven gekomen toen ze verrast werden door het wild om zich heen slaande vuur. Later die zondag werd ook bekend dat een persoon om het leven is gekomen in zijn woning toen hij probeerde het vuur te blussen in de gemeente  Carballeda de Avia in de provincie Ourense.

De vlammenzee is niet alleen te merken in de natuur maar ook op de wegen en de treinsporen. Zo moesten er diverse wegen vanwege het vuur en de rookointwikkeling afgesloten worden en werden ook de auto’s op de A-52 en de AG-57 stilgezet waarbij er in de A Cañiza tunnel tientallen voertuigen en hun inzittenden vastzaten en er redelijk wat paniek was omdat men geen kant op kon.

Er zijn honderden brandweereenheden bezig om op de grond en in de lucht de vlammenzee te verslaan. Ook speciale eenheden van het Spaanse leger zijn ingezet om met name logistiek werk te verrichten en de brandweer te helpen daar waar nodig is.

Het is nog niet eens de helft van de maand oktober en nu al zijn er 245 kleine en grote bosbranden geweest in Galicië. Over het hele jaar gezien gaat het over duizenden bosbranden waarbij meer dan 11.000 hectare natuur is verwoest. De deskundigen weten immers wel dat deze bosbranden over het algemeen – op kleine uitzonderingen na – door de mens worden aangestoken omdat ze bijna altijd in de avonduren beginnen waardoor de blushelikopters en vliegtuigen niet met hun bluswerkzaamheden kunnen beginnen. Daarnaast beginnen de meeste bosbranden in delen van bossen en natuurgebied die door brandweermensen moeilijk te bereiken zijn waardoor het vuur snel om zich heen kan grijpen.

Asturië

Ook in de deelstaat Asturië heeft men last van bosbranden waar er minstens 35 actief zijn en al veel natuur verwoest werd. Ook hier moesten de autoriteiten honderden inwoners evacueren en werden wegen afgesloten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Vaak hoor ik dat landeigenaren dit zelf doen omdat ze na brand mogen bouwen.. is dit waar en wat is de oplossing?-

  1. Niet meer, dat was vroeger zo, dan werd het bestemmingsplan veranderd van natuurgebied in bouwgrond, maar de wet werd aangepast om dat onmogelijk te maken.

   Er zijn tegenwoordig wel nog steeds groepen die hiervan profiteren, in de eerste plaats is verbrand hout nog steeds goed bruikbaar maar stukken goedkoper dan gezond hout, de houthandel rekent zich dus rijk. Daarnaast hanteert de overheid bij brandpreventie simpel gezegd de regel “geen brand, geen preventie”. En dat betekent geen werk voor mensen die bijvoorbeeld de bossen waken als er niet regelmatig brand is. Aan de andere kant betekent zo’n grote brand wel dat je volgend jaar geen werk hebt omdat alles al is afgebrand, dus hier zitten waarschijnlijk economische belangen van de houtindustrie achter, welke in Galicië ook nog gemonopoliseerd is aangezien er maar twee grote houtverwerkingsbedrijven daar actief zijn.

   De enkelingen van de brandpreventie die zelf brand veroorzaken stichten zelf vaak kleine controleerbare brandjes, en dit was juist een enorme brand op het moment dat er geen of nauwelijks preventie was.

   1. Ik heb zelf veel familie in Vigo. Omringt door bosbranden! Ongelooflijk dat dit een georganiseerde/gecoördineerde actie kan zijn! Er is altijd iemand die op de een of andere manier hier beter van wordt! Ook zijn er pas 430 boswachters/brigadiers ontslagen! Vanuit die hoek kunnen de acties ook komen!

  2. Oplossing is trouwens om het zowel als economisch delict als als poging tot moord aan te pakken. De bedrijven worden niet onderzocht en alleen de kleine man wordt gepakt en loopt even later vrij rond, als ie al gepakt en berecht wordt, ik meen dat slechts 1% van de pyromanen in de gevangenis belandt. Dus politieke wil om dit aan te pakken is nodig in plaats van dat ze in een slachtofferrol kruipen. Dat en actie van de Guardia Civil (die nu haar tijd in Catalonië verspilt alweer vanwege de politiek).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken