skip to Main Content
Spaanse regering accepteert antwoord van Catalaanse regiopremier niet en stelt nieuw ultimatum (2017)

Spaanse regering accepteert antwoord van Catalaanse regiopremier niet en stelt nieuw ultimatum (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Catalaanse regionale premier Carles Puigdemont heeft dan wel netjes voordat het ultimatum op maandagmorgen 16 oktober om 10 uur zou eindigen een brief geschreven aan de Spaanse regering maar in Madrid accepteert men niet wat daarin vermeld staat. Puigdemont moest aangeven of hij op 10 oktober nu wel of niet de Catalaanse onafhankelijkheid heeft uitgesproken. Dat heeft hij volgens de regering Rajoy niet gedaan en dus krijgt hij een nieuw ultimatum tot komende donderdag 19 oktober 10 uur. Voldoet Puigdemont dan weer niet aan de vereisten dan zal artikel 155 in werking treden en wat er dan gaat gebeuren is nu nog onduidelijk.

De Spaanse centrale regering onder leiding van minister-president Mariano Rajoy is niet tevreden met het onduidelijke antwoord wat Carles Puigdemont via een brief gegeven heeft. Zoals bekend moest de regionale Catalaanse premier één vraag beantwoorden waarmee het voor de Spaanse regering, de rest van Spanje en vooral voor de 7,5 miljoen inwoners van Catalonië duidelijk zou moeten worden of Puigdemont op 10 oktober nu wel of niet de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgesproken.

Puigdemont verzuimde in zijn antwoord en draaide er om heen waarbij hij zelfs aan de Spaanse overheid eisen begon te stellen. Volgens Madrid is het overduidelijk dat Puigdemont en zijn regering geen interesse hebben in een manier van dialoog voeren en onderhandelen binnen de lijnen van de wet, een vereiste van de Spaanse regering. Met het hele proces van afscheiding en het referendum heeft het Catalaanse parlement en de Catalaanse regering niets volgens de Spaanse grondwet en regelgeving gedaan en dat is onacceptabel, aldus de Spaanse regering, de Europese Unie en alle overige Europese landen.

Daarom heeft Puigdemont een nieuw en allerlaatste ultimatum gekregen, eentje die al bekend was, waarbij deze eindigt op donderdag 19 oktober om 10 uur ‘s-morgens. Voor die tijd moet de verklaring van Puigdemont over onafhankelijkheid van de autonome deelstaat correct beantwoord zijn anders zal er actie volgen. Deze actie staat geregeld in artikel 155 van de Spaanse grondwet waardoor de Spaanse regering het bestuur van de autonome deelstaat kan en mag overnemen waardoor zowel het Catalaanse parlement alsook de regionale regering niet meer zullen bestaan met als gevolg waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar nieuwe regionale verkiezingen.

Wat er vanaf donderdag 19 oktober gaat gebeuren in Catalonië is iets wat Puigdemont zal beslissen, aldus Madrid. Voor de Spaanse regering is het de eerste keer sinds dat Spanje weer een democratie werd dat men het artikel 155 zal gebruiken. De meer dan 12.000 agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional zijn klaar om eventueel de orde op straat te herstellen en ook het leger is in staat van paraatheid gebracht al zijn militairen op straat het laatste wat men wilt zien.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken