skip to Main Content
Steeds meer algen- en zeewierplagen langs de Spaanse costa’s

Steeds meer algen- en zeewierplagen langs de Spaanse costa’s

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

algen1aMADRID – Naast kwallen, af en toe een verdwaalde haai, dolfijnen of walvissen hebben de Spaanse costa’s steeds meer te maken met een steeds groter wordende algenplaag. Mede dankzij het klimaat wat steeds meer veranderd hebben de algen steeds meer de overhand in de Spaanse zee. Bij algen spreken we ook wel over wieren of meer populair zeewier, dat groene of bruine goedje wat zowel in zout als zoet water te vinden is.

Het komt steeds vaker voor dat de Spaanse kust en de stranden bezaaid zijn met algen of zeewier wat weliswaar niet erg schadelijk is voor de mens maar wat wel erg onprettig is. De laatste jaren komen er steeds meer zeewier of algen voor bij de Spaanse kust, iets wat overigens een wereldwijd probleem schijnt te zien dankzij de klimaatsveranderingen.

Ondanks dat algen of zeewier in principe een natuurlijk verschijnsel zijn heeft de mens in Spanje wel degelijk invloed gehad op de immer groeiende plaag. Het gebruik van meststoffen, beperkingen in watercirculatie, de bouw en klimaatverandering zijn enkele van de redenen waardoor de algen bij de stranden zijn tegenomen in Spanje.

Toerisme

Een van de eerste sectoren die getroffen wordt door een toename van algen of zeewier zijn is het toerisme en de toeristen. In het bijzonder die vakantiegangers die komen genieten van de zee en het strand zijn de dupe. Over het algemeen wil niemand het water in als er teveel algen of zeewier is aangezien men dat vies vindt.

Mar Menor in Murcia

Iets soortgelijks gebeurde de laatste jaren in de Mar Menor in Murcia, een van de grootste zoetwater meren van Europa waar een algenplaag zorgde voor minder tot geen toeristen op de stranden. In dit geval zijn de algen te wijten aan de industrie en landbouw die zonder pardon hun water lozen in de Mar Menor met alle consequenties van dien.

Schoonmaken

De gemeentes van de toeristische kustplaatsen hebben vaak hun handen vol om handmatig of met machines de honderden of duizenden kilo’s algen en zeewier te verwijderen van de stranden en uit de zee. De algen en zeewier verschijnen niet alleen gedurende de zomermaanden wanneer de stranden gevuld zijn met strandgangers maar ook tijdens de wintermaanden wanneer men uiteraard iets minder schoonmaakt. Desalniettemin vinden de meeste schoonmaakwerkzaamheden plaats tijdens de zomermaanden iets wat erg lastig is wanneer de stranden vollopen met zonaanbidders.

Schadelijk of gevaarlijk

Algen of zeewier op zich zijn niet gevaarlijk of giftig voor de mens maar een overvloed van algen en/of zeewier kan ervoor zorgen dat vissen en schelpdieren die de mensen eten besmet kunnen raken met microalgen welke dan door de mens naar binnen worden gewerkt. Datzelfde geldt dan niet alleen voor de mens maar ook voor die dieren die zich voeden met vissen en/of schelpdieren.

Gebruik van algen

Algen dienen vooral in het Verre Oosten als voedselbron en worden met dat oogmerk ook gekweekt. In Europa is zeewier onder meer los als Nori verkrijgbaar en in Sushi verwerkt. Sommige algen worden als medicijn gebruikt. Een moderne toepassing van algen die echter nog in de kinderschoenen staat, is voor energieopwekking algendiesel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Tja te verwachten de PP geeft nergens geld aan uit, niets wordt onderhouden. Ze slopen het volk en ook het land. Jammer genoeg lopen er te veel mensen rond met oogkleppen op anders was hier allang een halt toegeroepen.

    Ik had pas geleden bezoek en die deden ook al hun beklag dat alles er niet meer uitziet in Spanje momenteel, het land gaat letterlijk en figuurlijk naar de klote.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken