skip to Main Content
Export van zwarte olijven naar de Verenigde Staten met 70 procent gedaald
123rf

Export van zwarte olijven naar de Verenigde Staten met 70 procent gedaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Export van zwarte olijven naar de Verenigde Staten met 70 procent gedaald

123rf

SEVILLA – De export van zwarte olijven aan de Verenigde Staten is in augustus met 70% gedaald van 3,2 miljoen kilo in 2016 naar 1,02 miljoen kilo dit jaar. De Spaanse olijven hebben daardoor een daling van het marktaandeel van 30% naar 10%. De reden voor deze teruggang zijn de extra hoge importheffingen die in de VS in augustus zijn ingegaan.

De Spaanse olijven producenten zagen de bui natuurlijk al hangen en wisten dat ze minder zouden gaan exporteren na de intrede van de speciale importheffingen. Zoals de Spaanse branchevereniging al had gevreesd zal men honderden miljoenen schade gaan lijden dit jaar.

Meer dan een derde van de olijven export uit Spanje komt terecht in de Verenigde Staten waarbij dit vorig jaar 32 miljoen kilo was waar men 70 miljoen euro mee verdiende.

Deze maand augustus daalde de export echter met 70% vanwege de speciale importheffingen van 35% die van kracht zijn geworden. In plaats van de 3,02 miljoen kilo die men in 2017 nog exporteerde naar de VS daalde dit in augustus 2018 naar 1,02 miljoen kilo zwarte olijven. Er werd slechts een derde van wat men normaal exporteert naar de Verenigde Staten verstuurd, een 2,2 miljoen kilo minder.

Ook de omzet in augustus 2018 daalde met 61% van 7 miljoen euro in 2017 naar 4,3 miljoen euro in 2018. Daarnaast daalde gedurende de eerste 8 maanden van dit jaar de export naar de VS van de 20 miljoen kilo zwarte olijven in 2017 naar 11,7 miljoen kilo in 2018, een daling van 41,4%.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel zouden Spaanse exporteurs massaal zwarte olijven dumpen op de Amerikaanse markt. Dat kan men in Spanje doen omdat ze tegen te lage prijzen verkopen en daarnaast gesubsidieerd worden door de Europese Unie.

Dat is in Amerikaanse ogen een oneerlijke concurrentie met de olijven industrie in de Verenigde Staten. Aangezien Trump Amerika als eerste ziet moet de import vanuit het buitenland worden tegengegaan door hogere importheffingen waarvan dus met name Spanje wat betreft de zwarte olijven de dupe is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
  1. Ben benieuwd of je dat nog steeds vindt wanneer Trump straks de export van tulpen en Hollandse kaas gaat belasten…

 1. EU subsidieert hier de export
  Als het niet lukt met staal proberen ze met andere goederen
  Deze manier van subsidiëren veroorzaakt enorme vervuiling door het transport overzee

 2. gesubsidieerd worden door de Europese Unie ?
  Als het niet meer lukt met staal en aluminium proberen ze met nu met fruit en groenten, het brengt enorme vervuiling teweeg door het transport over zee

 3. En bedankt Trumpie…..
  Die wil de eigen markten beschermen roept hij dan, net of ze nu ineens zoveel extra zwarte olijven daar gaan verbouwen en consumeren van eigen bodem.

  1. Voeg daarbij dat de meeste firma ook de kat uit de boom kijken. Ze weten dat binnen de 2 jaar er een andere president kan zijn ( of vroeger ). M.a.w, ze gaan niet effen ganse producties opstarten om dan mogelijk aan te kijken dat de import taks verdwijnt en er weer massaal goedkopere import binnen komt.

   De verkoop van de PCs enz is dezelfde pot nat. De meeste fabrikanten kijken gewoon de kat uit de boom, proberen via omwegen hun producten uit China te halen en wachten af. Niemand dat eventjes een paar fabs gaat bouwen voor cpu/gpu/en andere onderdelen voor miljarden, wanneer de enige dat die taks erdoor drukt, mogelijk binnen 2 jaar weg is.

   Het enigste dat die taks veroorzaakt is een verstoring van de wereld handel, mogelijk grote economische gevolgen dat een andere president mag opkuisen ( komt me gekend voor, van bepaalde heren genaamd Bush waar hun opvolgers de boel mochten opkuisen ).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken