menu: rubrieken, zoeken & meer

De kerst zal dit jaar vanwege de corona-crisis niet normaal zijn in Spanje

De kerst zal dit jaar vanwege de corona-crisis niet normaal zijn in Spanje
Beeld: Freepik

De kerst zal dit jaar vanwege de corona-crisis niet normaal zijn in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens een parlementair debat heeft de minister van Volksgezondheid Salvador Illa aangegeven dat de kerstmisviering dit jaar ‘niet normaal’ zal zijn vanwege de corona-crisis en de genomen maatregelen zoals het aantal personen dat samen mag komen, de anderhalve meter afstand, de mondkapjes en de genomen maatregelen in de horeca. Volgens Illa komen er enkele zware maanden aan en de kerstperiode valt daaronder.

Diverse gemeenten in Spanje zijn al bezig met maatregelen zoals het annuleren of aanpassen van kerst decoraties en versieringen, markten en andere activiteiten. Daaronder valt in Spanje ook traditioneel de Driekoningen viering op 6 januari en de daarbij horende optochten met praalwagens en uiteraard de intocht van de Drie Koningen. Deze optochten zijn op veel plaatsen al afgelast of worden dusdanig aangepast dat ze niets meer lijken op de traditionele jaarlijks terugkerende ‘cabalgatas’.

De Volksgezondheid minister Illa meldde donderdag in het parlement dat er 5 tot 6 zware maanden met meer corona-maatregelen aankomen en daar valt ook de kerstperiode onder. Totdat er een vaccinatie of goede medische behandeling mogelijk is zullen de inwoners van Spanje tijdens het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ moeten wennen aan corona-maatregelen.

LEESTIP: Gemeenten Spanje beginnen kerstactiviteiten, Driekoningen en carnaval te annuleren

Wat betreft de kerst houdt dat in dat het samenkomen van families waarschijnlijk niet mogelijk zal zijn omdat de groepen nu op de meeste plaatsen gereduceerd zijn tot maximaal 6 personen. Dat geldt in feite ook voor bedrijfsetentjes of speciale feesten die niet mogelijk zijn vanwege de beperkingen in de horeca.

Zoals de situatie nu is in Spanje en andere Europese landen is de pandemie in december en januari nog lang niet voorbij. Op donderdag werden er in Spanje 13.318 positief geteste personen gemeld en het totaal aantal (921.374) stijgt snel naar de 1 miljoen positieven sinds aanvang van de corona-crisis. In een etmaal kwamen er ook 124 nieuwe sterfgevallen bij waardoor dat aantal al naar de 33.553 corona-doden sinds aanvang van de corona-crisis.