Italië verplicht Green Pass voor alle werkenden maar hoe is dat in Spanje?

Italië verplicht Green Pass voor alle werkenden maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: Europa Press

Italië verplicht Green Pass voor alle werkenden maar hoe is dat in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Sinds vrijdag 15 oktober is het voor alle werkenden in Italië verplicht om een zogenaamde ‘Green Pass’ te laten zien waaruit moet blijken of iemand gevaccineerd is tegen Covid-19, een negatieve coronatest heeft of corona gehad heeft en hersteld is. Italië is daarmee het eerste EU-land waar deze coronapas op de werkvloer verplicht is maar hoe is dat in Spanje geregeld en krijgen de inwoners van Spanje ook een soortgelijke verplichting?

In Italië is een coronapas op praktisch alle werkvloeren sinds vrijdag 15 oktober verplicht. Het gaat in Italië om ongeveer 23 miljoen werkenden die als ze willen werken verplicht een coronapas moeten laten zien. Kom je vijf dagen lang zonder geldige coronapas op het werk dan word je geschorst zonder salaris maar je wordt niet ontslagen. In Italië heeft deze pas de naam ‘Green Pass’ gekregen ofwel de groene pas wat een digitaal of papieren certificaat is waarmee de houder daarvan bewijst ten minste één corona-prik te hebben gehad, recent van covid te zijn genezen, of in de afgelopen 48 uur negatief op corona te zijn getest.

De invoering van de verplichte Green Pass op de werkvloer heeft voor veel protesten gezorgd in Italië en men vreest een complete chaos. Maar de Italiaanse regering is overtuigd dat door de Green Pass verplicht te stellen meer ITalianen zich zullen vaccineren tegen Covid-19.

Maar hoe is dat in Spanje, geldt daar ook zo’n verplichting of discussieert men daarover? In Spanje geldt voor de horeca of grote evenementen geen Covid-certificaat eis voor het hele land maar in diverse autonome regio’s zoals Catalonië en de Balearen is een coronapas wel verplicht om de nachthoreca binnen te mogen komen.

Voor wat betreft de werkplek is dat echter moeilijker en gevoeliger en wordt er ook nog niet over nagedacht in Spanje. Bedrijven kunnen individueel wel iets soortgelijks eisen maar landelijk gezien gelden daar geen regels over. Aangezien de corona-vaccinatie op vrijwillige basis gebeurt in Spanje is het nu niet mogelijk een Covid-certificaat eis in te voeren op de werkplek.

In artikel 14 van het Spaanse wetboek staat “Alle Spanjaarden zijn gelijk voor de wet zonder dat er enige vorm van discriminatie kan bestaan op basis van geboorte, ras, seksuele geaardheid, religie, meningen of gelijk welke andere sociale of persoonlijk omstandigeden”. Het kan dus ook absoluut niet dat een bedrijf het haar werknemers oplegt wél of niet gevaccineerd te zijn.

Maar een ding is gevaccineerd zijn en een ander ding is een bewijs kunnen overhandigen waarop staat dat je of gevaccineerd bent of een negatieve coronatest hebt of dat je recent hersteld bent van Covid, net zoals bij het internationaal reizen. Maar voorlopig wordt daar in Spanje nu nog niet over gediscussieerd en het land heeft nu nog geen ‘boost’ nodig om mensen over te halen zich te laten vaccineren omdat het aantal mensen dat een vaccinatie wil hebben erg groot is in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.